Image default
Τράπεζες

Τράπεζες: Επανέρχεται το αίτημα για περισσότερες αγορές ομολόγων

Το αίτημα της χαλάρωσης του ορίου για αγορά και διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις εγχώριες τράπεζες, το οποίο εκκρεμεί εδώ και μήνες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναμένεται να τεθεί εκ νέου στο «εγγύς μέλλον», όπως τονίζει στο Euro2day.gr ανώτατη τραπεζική πηγή.

Με βάση τους υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις, το άνοιγμα του ορίου θα μπορούσε να φθάσει στα 2 δισ. ευρώ, αυξάνοντας ισόποσα τη δεξαμενή των περίπου 8 δισ. ευρώ κρατικών ομολόγων (Greek Government Bonds – GGBs), γεγονός που θα συμβάλει στην επιστροφή των πιστωτικών ιδρυμάτων στην κανονικότητα, αλλά και στον εμπλουτισμό των διαθέσιμων assets για άντληση φθηνότερης ρευστότητας από τις πηγές χρηματοδότησης του ευρωσυστήματος.

«Η σημαντική αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν φρενάρει το αίτημα, επειδή τα κέρδη θα είναι χαμηλότερα. Τουναντίον, όσο καλύτερους τίτλους έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές τράπεζες τόσο πιο αξιόπιστα ενέχυρα θα μπορούν να καταθέτουν στις διεθνείς αγορές άντλησης χρήματος», αναφέρει στο Euro2day.gr πηγή με γνώση της υπόθεσης.

Αίρονται τα εμπόδια

Στη ρητορική που είχε αναπτυχθεί από τον Οκτώβριο, οπότε υπεβλήθη πρώτη φορά το αίτημα, αλλά και εκ νέου τον Μάρτιο, η Φρανκφούρτη υποστήριζε πως πρώτα πρέπει να γίνουν μια σειρά από βήματα στην ελληνική οικονομία και εφόσον αυτά υλοποιηθούν, θα έδινε το «πράσινο φως».

Βασική προϋπόθεση ήταν η επιστροφή -με σταθερές εκδόσεις- της ελληνικής οικονομίας στις αγορές. Προϋπόθεση, η οποία σύμφωνα με την ελληνική πλευρά έχει επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό, καθώς τόσο η προηγούμενη όσο και η τωρινή κυβέρνηση προέβησαν σε εκδόσεις ομολόγων.

Μάλιστα, η τιμολόγηση αλλά και το προφίλ των επενδυτών στην τελευταία έκδοση του 7ετούς ομολόγου απέδειξαν ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται εκ νέου την ελληνική οικονομία, αρκεί να τηρούνται οι δεσμεύσεις τόσο στο μεταρρυθμιστικό κομμάτι όσο και στη δημοσιονομική σταθερότητα.

Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες έκαναν (Πειραιώς και Εθνική) το μεγάλο βήμα προς τις αγορές με την έκδοση ομολόγων core Tier II.

Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων της ελληνικής πλευράς προστίθεται και η πλήρης άρση των capital controls από τον Σεπτέμβριο, τα οποία, παρά τη σημαντική χαλάρωση, όσο υπήρχαν, δημιουργούσαν «ένα μούδιασμα στους επενδυτές», όπως αναφέρει τραπεζική πηγή.

Σχετικα αρθρα

Ελληνική: Ολοκληρώθηκε η ενσωμάτωση της Συνεργατικής Τράπεζας

admin

Ισχυρό σήμα στις αγορές έστειλε το Tier 2 της Alpha Bank

admin

EBA: Κεφαλαιακό έλλειμμα €135 δισ. για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες

admin

China Said to Quickly Withdraw Approval for New Facebook Venture

admin

Ψήφος εμπιστοσύνης της ISS στις αλλαγές στο Δ.Σ. της ΕΤΕ

admin

ΕΚΤ: Στα τέλη του 2022 η επιστροφή της οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα

admin

Μήνυμα από Βρυξέλλες για επιτάχυνση πλειστηριασμών

admin

Παγώνουν οι τράπεζες αυξήσεις στις προμήθειες

admin

Deutsche Bank: Τι βλέπει για NPEs, κεφάλαια και κέρδη τραπεζών

admin

DBRS: Βελτιωμένη η εικόνα στις ελληνικές τράπεζες

admin

«Παζάρι» διαρκείας για το σχέδιο «Ηρακλής»

admin

Μικρή αύξηση δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ τον Ιούνιο

admin

Αίτηση προστασίας πρώτης κατοικίας ξεκίνησαν 19.000 οφειλέτες

admin

Σταϊκούρας: Εντονο το ενδιαφέρον τραπεζών και επενδυτών για τον Ηρακλή

admin

Γεωργιάδης: Συμφωνία με τις τράπεζες για όσους εγκρίθηκαν για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, αλλά δεν έλαβαν χρήματα λόγω εξάντλησης των κονδυλίων

admin

Τράπεζες: Το ράλι στα ακίνητα «ζεσταίνει» τους πλειστηριασμούς

admin

Σεντένο: Ο Πανέτα μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του Κερέ στην ΕΤΚ

admin

Την πόρτα της εξόδου θα δουν 300 εργαζόμενοι της Julius Baer

admin