Image default
Πρώτο Θέμα

Μόνο μια μείωση 0,5% των επιτοκίων της Fed θα κάνει τη διαφορά

Με το να μειώσει τον στόχο της για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά μόλις 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, η Fed κινδυνεύει να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση. Η Fed έχει παράδοση στο να αντιδρά αργοπορημένα στις ενδείξεις ασθενέστερης ανάπτυξης και μια τολμηρή κίνηση τώρα θα βοηθούσε να διασφαλιστεί ότι η οικονομία θα επιτύχει το σπάνιο φαινόμενο μιας “μαλακής προσγείωσης”.

Στα επιχειρήματα υπέρ μιας μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ας ξεκινήσουμε με τον οικονομικό παράγοντα που συσχετίζεται περισσότερο με τη μεταβολή των αποδόσεων των ομολόγων: τις προβλέψεις για την αύξηση του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Το γράφημα συγκρίνει τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2019 με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε μέσω έρευνας το -. Ακολουθούν στενά το ένα το άλλο.

Βαδίζοντας δίπλα δίπλα

Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν ακολουθήσει την πορεία των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη προς τα κάτω

View

Είναι αλήθεια ότι το μεγαλύτερο μέρος της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης προκαλείται από χώρες εκτός ΗΠΑ, γεγονός που βοηθά να κατανοήσουμε γιατί οι αποδόσεις των ομολόγων σε πολλές αγορές κρατικού χρέους είναι σημαντικά χαμηλότερες από αυτές των ΗΠΑ και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν υποχωρήσει ακόμη και κάτω από το μηδέν. Το παγκόσμιο χρέος με αρνητική απόδοση έχει υπερδιπλασιαστεί από τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας τα 13 τρισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα.

Αυτές οι εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις έρχονται σε αντίθεση με τον τρέχοντα στόχο για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων του 2,25% έως 2,50%, ο οποίος δεν ευθυγραμμίζεται με σχεδόν τίποτα άλλο με έναν άνευ προηγουμένου τρόπο. Σκεφτείτε ότι το 2015, το 60% των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως ήταν υψηλότερο από το μεσαίο σημείο του εύρους των αμερικανικών επιτοκίων του 0,125% την εποχή εκείνη. Τώρα, μόνο το 6,8% των κρατικών αποδόσεων είναι υψηλότερο από τον σημερινό μέσο του 2,375%. Αυτός ο αριθμός πέφτει μόλις στο 1,2%, αν εξαιρεθούν οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων με διάρκεια μεγαλύτερη των 10 ετών. Από τη στιγμή που ο πληθωρισμός ή η ανάπτυξη των ΗΠΑ δεν έχουν τραβήξει ξεκάθαρα το δικό τους δρόμο, τότε ούτε το επιτόκιο των ομοπονδιακών κεφαλαίων θα έπρεπε να κινείται χωριστά.

Η ανεστραμμένη καμπύλη απόδοσης στέλνει το ίδιο μήνυμα, ότι το αμερικανικό επιτόκιο είναι πολύ υψηλό. Πολλοί πιστεύουν ότι όταν οι αποδόσεις βραχυπρόθεσμων ομολόγων αυξάνονται πάνω από τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις, επίκειται ύφεση. Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι το κόστος απόκτησης πιστώσεων (επιτόκια) είναι υπερβολικά υψηλό και αν παραμείνει έτσι για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα προκαλέσει ύφεση.

Αλλά με δεδομένο το πόσο πολύ έχει αναστραφεί η καμπύλη αποδόσεων τελευταία, η μείωση του επιτοκίου της Fed κατά 25 μονάδες βάσης αυτό το μήνα δεν αποτελεί εγγύηση ότι η καμπύλη αποδόσεων θα αντιστραφεί. Θα μπορούσε μάλιστα να παραμείνει ανεστραμμένη μέχρι τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed του Σεπτεμβρίου. Αν γίνει έτσι, είναι δύσκολο να βρει κανείς μια περίοδο πέντε συνεχόμενων μηνών αναστροφής που δεν έχει προηγηθεί ύφεσης.

Αναπόφευκτη ύφεση;

Η Fed πρέπει να βρει έναν τρόπο αντιστρέψει την αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων.

View

Αν κάποιος ισχυριστεί ότι “αυτή η φορά είναι διαφορετική” και η τρέχουσα αναστροφή δεν θα οδηγήσει σε ύφεση, τότε ουσιαστικά υποστηρίζει ότι η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντέξει αρκετές εβδομάδες ή ακόμη και λίγους μήνες τα περιοριστικά επιτόκια. Αυτό που θα βοηθούσε το συγκεκριμένο επιχείρημα είναι μια αλλαγή της ανεστραμμένης καμπύλης το συντομότερο δυνατό: μια περικοπή κατά 50 μονάδες βάσης στις 31 Ιουλίου θα το πετύχαινε αυτό.

relates to Only a Half-Point Rate Cut From the Fed Will Do

Τα επιτόκια είναι ένα σχετικό παιχνίδι, όχι ένα απόλυτο παιχνίδι. Αυτό φαίνεται να έχει χαθεί μεταξύ όσων εκφράζουν τις απόψεις τους λαμβάνοντας υπόψιν, ότι στο επίπεδο του 2,5% τα επιτόκια δεν είναι περιοριστικά. Αυτό είναι ένα επιχείρημα που βασίζεται στο απόλυτο επίπεδο των επιτοκίων και μια ιστορία για το πού βρίσκονταν τα επιτόκια τα τελευταία 30 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά πρέπει να αποβάλουν τον απόλυτο τρόπο σκέψης και να αναγνωρίσουν ότι το επιτόκιο των κεφαλαίων βρίσκεται στη λάθος πλευρά του κόσμου των σχετικών επιτοκίων. Αποκλίνει και η καμπύλη αποδόσεων και η τιμολόγηση της αγοράς “φωνάζουν” ότι αυτό πρέπει να διορθωθεί. Όσο πιο γρήγορα το διορθώσει η Fed, τόσο το καλύτερο. Μια μείωση 50 μονάδων βάσης θα το διορθώσει καλύτερα από μια μείωση 25 μονάδων βάσης.

 

Σχετικα αρθρα

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin