Image default
Πρώτο Θέμα

BlackRock: Tο ράλι θα συνεχιστεί στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας

bonds low gradeΠαρά το ισχυρό ράλι και τη βουτιά των αποδόσεών τους το τελευταίο διάστημα, τα κρατικά ομόλογα θα συνεχίσουν να αποτελούν τον κρυφό άσσο και το μεγάλο όπλο των επενδυτικών χαρτοφυλακίων, όπως εκτιμά η BlackRock η οποία βλέπει συνέχιση των πολύ καλών επιδόσεων, ειδικά στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας ακόμη και μετά την πτώση των αποδόσεών τους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως επισημαίνει, διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα, αλλά άνοιξε ρητά την πόρτα για νομισματική χαλάρωση σύντομα, ενώ η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα ως ασφάλεια έναντι των κινδύνων μείωσης των προοπτικών της οικονομίας.

Σύμφωνα με την BlackRock, τα κρατικά ομόλογα προσφέρουν σημαντική ασφάλεια έναντι στα sell-offs των μετοχών ακόμη και στο σημερινό περιβάλλον, καθώς οι εμπορικές εντάσεις και οι γεωπολιτικές τριβές αποτελούν πλέον παράγοντες-κλειδιά.

Η προστασία που προσφέρουν τα παγκόσμια κρατικά ομόλογα εξακολουθεί να είναι σημαντική ακόμη τώρα που οι αποδόσεις τους έχουν βρεθεί σε ιστορικά χαμηλά, κατά την άποψη της BlackRock. Για παράδειγμα, ας κοιτάξουμε τα γερμανικά κρατικά ομόλογα, τα οποία έχουν από τις χαμηλότερες αποδόσεις παγκοσμίως, σημειώνει. Η ανησυχία για τους επενδυτές αυτή τη στιγμή είναι πως τα επιτόκια στην ευρωζώνη – τα οποία είναι ήδη σε αρνητικό έδαφος – ενδέχεται να πλησιάζουν το “πραγματικό κατώτατο όριο (effective lower bound – ELB)” ή “το ελάχιστο επίπεδο επιτοκίων που μπορούν να ορίσουν οι κεντρικές τράπεζες”.

Αυτό υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει πολύ περιθώριο για πτώση των αποδόσεων – και ράλι των τιμών – των γερμανικών ομολόγων εάν υπάρξει κάποιο sell-off στις μετοχές. Το ELB είναι δύσκολο να εκτιμηθεί και το επίπεδό του μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Ορισμένες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης αυτής του οικονομολόγου του Princeton, Markus K. Brunnermeier, προσδιορίζουν το ELB στην ευρωζώνη στο -1% περίπου (σήμερα το καταθετικό επιτόκιο της ΕΚΤ είναι στο -0,4%). Αυτή η (αν και αβέβαιη) εκτίμηση θα σήμαινε ότι τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης έχουν αρκετό περιθώριο μείωσης των αποδόσεών του, αλλά προσφέρουν ένα μικρότερο “μαξιλάρι” από ό,τι στο παρελθόν έναντι των σοβαρών διαταραχών στις μετοχές.

Έτσι, η BlackRock “βλέπει” καλύτερη ευκαιρία εισόδου για τους επενδυτές στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ έναντι των γερμανικών ομολόγων, όχι τώρα αλλά στους επόμενους μήνες, ειδικά εάν η συνεδρίαση πολιτικής της Fed αυτήν την εβδομάδα – ή τους προσεχείς μήνες – περιορίσει μερικές από τις υπερβολικές προσδοκίες της αγοράς για μέτρα χαλάρωσης. Πάντως, η BlackRock τονίζει πως προτιμά τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα και ειδικά τα ομόλογα των χωρών της ευρωπεριφέρειας (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία), τηρώντας overweight στάση, καθώς όπως εκτιμά, η ΕΚΤ είναι πιθανό ανταποκριθεί και ακόμα και να υπερβεί στις προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Σχετικα αρθρα

Ελλάδα, η γη της επαγγελίας για Κινέζους επενδυτές ακινήτων

admin

Η ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας στην Ισπανία σε κίνδυνο από τη συμμαχία Σάντσεθ – Podemos

admin

Μια κρίση στην Κίνα είναι θέμα χρόνου

admin

Το Δολάριο και οι Ανταγωνιστές του

admin

ΟΤΕ: Στα 192,7 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2017- Μέρισμα 0,35 ευρώ ανά μετοχή

admin

Η ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΝΕΑ ΔΡΑΧΜΗ

admin

X.Σταϊκούρας: Το Κυβερνητικό Σχέδιο Επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας

admin

ΔΝΤ: «Κόλαση» στην παγκόσμια οικονομία, ύφεση 10% στην Ελλάδα

admin

Τελεσίγραφο Eurogroup και… παγίδα 6μηνης παράτασης

admin

Τα λαϊκά κόμματα της Ιταλίας βρίσκονται πιο κοντά στην συμφωνία για συγκυβέρνηση

admin

Εθνική Τράπεζα: Μικρή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο λόγω Ευρωζώνης

admin

Πώς η Χαλυβουργική έφτασε στην κατάρρευση

admin

Τι κρύβει η σκληρή επίθεση του ΔΝΤ στις τράπεζες

admin

Αχίλλειος πτέρνα της Γερμανίας η εξάρτησή της από τις εξαγωγές

admin

Eurobank: Τα βάρη του α’ εξαμήνου επιβραδύνουν την άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης στο σύνολο του έτους

admin

Τρεις ήττες για την Τερέζα Μέι

admin

Στη ρύθμιση των 120 δόσεων και τα χρέη του 2018 στα Ταμεία

admin

Ο πόλεμος για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών

admin