Image default
Πρώτο Θέμα

Πλήττεται από το σκάνδαλο Russiagate ο ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός

italian retail banking1Η ιταλική εγχώρια πολιτική έχει γίνει πιο έντονη από ό,τι συνήθως, τους τελευταίους μήνες. Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο, έφεραν μια δραματική αλλαγή στην ισορροπία του ιταλικού κυβερνώντος συνασπισμού: η Λέγκα του αντιπροέδρου Matteo Salvini έλαβε το 33% των ψήφων, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων του αντιπροέδρου Luigi Di Maio, έλαβε μόλις το 17% -και τώρα δυσκολεύεται να διατηρήσει ακόμη και αυτό το επίπεδο στήριξης.

 Αντιθέτως, η ιταλική πολιτική στις Βρυξέλλες είναι σχετικά ζωντανή, αν και εξακολουθεί να κυριαρχείται από εσωτερικές αντιπαλότητες. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων υποστήριξε τον David Maria Sassoli, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, στην επιτυχημένη προσπάθειά του να γίνει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο επανεκλεγείς ευρωβουλευτής με το Κίνημα Πέντε Αστέρω Massimo Castaldo, είναι ένας από τους 14 αντιπροέδρους που θα ενισχύει τον Sassoli στο έργο του. Ο Roberto Gualtieri του Δημοκρατικού Κόμματος και ο Antonio Tajani της Forza Italia, έχουν διατηρήσει τις θέσεις τους ως πρόεδροι στην οικονομική επιτροπή και επιτροπή για συνταγματικά θέματα του κοινοβουλίου αντιστοίχως. Κανένας ευρωβουλευτής της Λέγκας δεν εξελέγη σε θέση-κλειδί στο κοινοβούλιο, παρά το σημαντικό ποσοστό που έλαβε το κόμμα -ένα γεγονός που ίσως διαταράξει τα σχέδια του Salvini να αλλάξει την Ευρώπη. Και το Κίνημα Πέντε Αστέρων υποστήριξε την Ursula von der Leyen να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ η Λέγκα αποφάσισε να μην το κάνει. Η Λέγκα προφανώς κράτησε αυτή την στάση επειδή δεν πιστεύεται ότι η von der Leyen θα διορίσει έναν Ιταλό Επίτροπο ο οποίος θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.

Ως εκ τούτου, η Λέγκα είναι ισχυρή στην Ιταλία αλλά θα παραμείνει αδύναμη και απομονωμένη στην Ευρώπη -ακόμη και αν συμμαχήσει με το Κόμμα για την Ελευθερία του Geert Wilders και το Rassemblement National της Marine Le Pen. Αν και το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει το μεγαλύτερο ποσοστό των εδρών από οποιοδήποτε κόμμα στο ιταλικό κοινοβούλιο, είναι σχετικά αδύναμο στο εσωτερικό αλλά ορατό και ενεργό στην Ευρώπη -παρά το ότι δεν συμμετέχει σε καμία πανευρωπαϊκή πολιτική ομάδα. Και παρά το ότι πλήττεται από βαθιές εσωτερικές διαιρέσεις, το Δημοκρατικό Κόμμα έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στο να εργαστεί παρασκηνιακά για να διατηρήσει τις θέσεις εξουσίας, ιδιαίτερα στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, η ιταλική εγχώρια πολιτική φαίνεται επίσης όλο και πιο μακρινή από τον αγώνα εξουσίας που λαμβάνει χώρα εντός των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιτίας του σκανδάλου που απειλεί να αποσταθεροποιήσει τον συνασπισμό Λέγκας-Πέντε Αστέρων: του Russiagate. Το σκάνδαλο ξέσπασε μετά από την δημοσίευση από το Buzzfeed στις 10 Ιουλίου, μιας καταγεγραμμένης ιδιωτικής συνάντησης που έλαβε χώρα πέρυσι, μεταξύ τριών Ιταλών και τριών Ρώσων στο Metropol Hotel Moscow. Από την ηχογράφηση φαίνεται ότι οι Ρώσοι προσέφεραν σε έναν εκπρόσωπο της Λέγκας 65 εκατ. δολάρια σε “πετρελαϊκά λεφτά” προκειμένου να σχηματίσει μια “μεγάλη συμμαχία” με τη Ρωσία, με τελικό στόχο τη δημιουργία μιας εθνικιστικής Ευρώπης και μιας φιλορωσικής ιταλικής κυβέρνησης.

Οι εγχώριοι αντίπαλοι της Λέγκας το βλέπουν αυτό ως μοναδική ευκαιρία να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν και να επιτεθούν στον Salvini. Αν και δεν ήταν στη συνάντηση της Μόσχας, ο Salvini είχε δηλώσει την περίοδο κατά την οποία έλαβε χώρα, ότι “οι κυρώσεις έναντι της Ρωσίας είναι οικονομικά και κοινωνικά τρελές”. Η ιταλική δικαιοσύνη ερευνά το συμβάν και πιθανώς θα αναφέρει τα ευρήματά του πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Το Russiagate δεν έχει επηρεάσει την λαϊκή στήριξη για τη Λέγκα, της οποίας η δημοτικότητα βρίσκεται στο 38% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αλλά είχε αξιοσημείωτες εγχώριες και διεθνείς επιπτώσεις.

Το σκάνδαλο έχει περιπλέξει την εσωτερική δυναμική του κόμματος. Η παλιά φρουρά της Λέγκας έχει εκνευριστεί με τον Salvini εξαιτίας της φαινομενικής ανικανότητάς του να εξηγήσει το Russiagate -ιδιαίτερα δεδομένου ότι τα μέλη του κόμματος πρόσφατα βρέθηκαν ένοχοι υπεξαίρεσης 49 εκατ. ευρώ δημοσίου χρήματος. Αυτό έχει εντείνει την δυσαρέσκειά τους έναντι της απόφασης του Salvini να εστιάσει την ατζέντα της Λέγκας αποκλειστικά στη μετανάστευση αντί των θεμάτων για τα οποία νοιάζονται περισσότερο: εδαφική και περιφερειακή αυτονομία από την κυβέρνηση στη Ρώμη, και φορολογικές περικοπές για τους επιχειρηματίες που αποτελούν την βάση του κόμματος.

Εντός της κυβέρνησης, τόσο το Κίνημα Πέντε Αστέρων όσο και ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte έχουν εργαστεί για να αποστασιοποιηθούν από την Λέγκα αναφορικά με το Russiagate. Το κόμμα του Di Maio έχει δημοσίως επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει ποτέ λεφτά από τη Ρωσία, ενώ ο Conte έχει κατηγορήσει τον Salvini ότι δεν έχει το θάρρος να αντιμετωπίσει μια ακρόαση στο κοινοβούλιο για το θέμα αυτό.

Το Russiagate έχει επίσης περιπλέξει την σχέση της Ιταλίας με τις ΗΠΑ. Λίγες εβδομάδες πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο, ο Salvini εκμεταλλεύτηκε την περιοδεία στις ΗΠΑ για να επαναβεβαιώσει την δέσμευση της Ρώμης στην Ουάσιγκτον ως τον αγαπημένο εταίρο της. Το Russiagate δημιούργησε την εντύπωση ότι, λόγω των φερόμενων δεσμών της με τη Μόσχα, η ιταλική κυβέρνηση είχε μπερδέψει τις προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής με τις ασαφείς ευθύνες.

Στο πλαίσιο αυτό, η von der Leyen θα συναντηθεί με τον Conte -ο οποίος θα ήθελε να τοποθετήσει τις οικονομικές εξελίξεις και την οικονομική στήριξη για τη Νότια Ιταλία στην κορυφή της ατζέντας- στις 2 Αυγούστου. Εάν θέλει να συζητήσει τον διορισμό του επόμενου Ιταλού Επιτρόπου, η von der Leyen πιθανώς θα απογοητευτεί: τα μέλη της ιταλικής κυβέρνησης δεν έχουν ακόμη έλθει σε συμφωνία για το ποιος θα αναλάβει τον ρόλο.

Σε κάθε περίπτωση, η Λέγκα θα συνεχίσει την αμείλικτη πολιτική της εκστρατεία, με στόχο την μεγάλη ψηφοφορία για τον ιταλικό προϋπολογισμό τον Σεπτέμβριο. Εάν το Russiagate εν μέρει αποσταθεροποιήσει τον κυβερνώντα συνασπισμό, οι επιδράσεις της ψηφοφορίας θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο σοβαρές: και το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα είναι πρόθυμες να αποφύγουν να κατηγορηθούν για ενδεχόμενες περικοπές στον προϋπολογισμό που ενδεχομένως θα πρέπει να υποστεί η Ιταλία για να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

Χάος και απελπισία με το ελληνικό ροδάκινο

admin

DW: Η Γερμανία αναζητεί ταυτότητα

admin

Μπορεί τελικά να μην υπάρχει άλλη επιλογή από τη Μέρκελ

admin

Πως μπορεί να ξεφύγει η Ευρώπη από τη ματαιότητα

admin

Το ράλι στα ομόλογα θα φέρει μικρότερο πλεόνασμα;

admin

Ισπανία: H Ανδαλουσία και η άνοδος του ακροδεξιού Vox

admin

Αποδομώντας το ευρώ…

admin

Συνωστισμός στις γαλλικές διόδους προς Μ. Βρετανία

admin

«Θρίλλερ» 3 εβδομάδων για δόση ή περιπέτειες…

admin

Η Αργεντινή στο ΔΝΤ, ακολουθεί η Τουρκία;

admin

Ο Τσίπρας σε τροχιά ρήξης, οι καταθέτες σε σύγχυση

admin

60 χρόνια συμπληρώνει η Μπούντεσμπανκ

admin

Η Τράπεζα της Ιταλίας «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου»

admin

Νέα οργή της Δύσης κατά του Πούτιν

admin

Wall Street:Ταύροι ή αρκούδες;

admin

Τι σημαίνει ο Trump για την Ευρώπη

admin

Η τιμή των κρεμμυδιών στριμώχνει τον Ερντογάν

admin

Εντείνεται η «νευρικότητα» στα ελληνικά ομόλογα

admin