Image default
Επιχειρήσεις

Σε ελληνικά χέρια τα assets που πωλούν Νηρεύς και Σελόντα

Σε ελληνικά χέρια θα παραμείνει το ένα έκτο της υφιστάμενης παραγωγικής δυναμικότητας των Σελόντα και Νηρέα καθώς η κοινοπραξία Διόρασις και Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής και υπέγραψε σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA) για την απόκτησή τους.

Όπως είναι γνωστό, η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) υποχρέωσε Νηρέα και Σελόντα να εκποιήσουν εκκολαπτήρια δυναμικότητας 50 εκατ. τεμαχίων γόνου και ιχθυοτροφεία δυναμικότητας 10 χιλιάδων τόνων, μαζί με απαραίτητα συσκευαστήρια, προκειμένου να εγκριθεί η εξαγορά και η στοίχισή τους υπό τον όμιλο Ανδρομέδα.

Η εκποίηση των παραπάνω μονάδων, που αποτελούν σχεδόν το ένα έκτο (1/6) της παραγωγικής δυναμικότητας των Σελόντα και Νηρέα, επιβλήθηκε καθώς Ανδρομέδα, Νηρεύς και Σελόντα ελέγχουν, αθροιστικά, σχεδόν το 37% της παραγωγής μεσογειακών ψαριών ( λαβράκι και τσιπούρα) εντός Ευρωπαικής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της παραπάνω υποχρέωσης ξεκίνησε διαγωνισμός πώλησης και κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές. Η μια από ισπανική θυγατρική του καναδικού ομίλου Cooke Aquaculture και η άλλη από την κοινοπραξία Διόρασις- Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς.

Η προσφορά της κοινοπραξίας Διόρασις – Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς κρίθηκε καλύτερη και οι πωλητές εισήλθαν σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν σήμερα το απόγευμα, με την υπογραφή σύμβασης αγοραπωλησίας (SPA).

Τραπεζικές πηγές, που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία επιβεβαιώνουν τις παραπάνω πληροφορίες, διευκρινίζοντας ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα διενεργηθεί μετά την πώληση του 74,8% της Νηρεύς και του 79,6% της Σελόντα στην Andromeda Seafood Management LLC, η οποία αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Διόρασις και Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς θα μοιράσουν λογικά τα assets, που θα αγοράσουν, χωρίς να έχει διαρρεύσει η αναλογία. Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο μέρος των assets θα περιέλθει στη Διόρασις που διατηρεί μέσω της Μπιτσάκος μικρή παρουσία στην παραγωγή μεσογειακών ψαριών.

Το τίμημα για τις εκποιούμενες μονάδες θα καταβληθεί τοις μετρητοίς, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης των Σελόντα και Νηρεύς σε μια περίοδο, που οι ανάγκες έχουν αυξηθεί λόγω της υπερπροσφοράς ψαριών από τους Τούρκους ανταγωνιστές. Το σχήμα χρηματοδότησης του τιμήματος έχει ήδη συμφωνηθεί με τις εγχώριες συστημικές τράπεζες. Θα καλυφθεί, δηλαδή, κατά το μεγαλύτερο μέρος του από δανεισμό.

Οι περισσότερες από τις μονάδες, οι οποίες εντάχθηκαν στην περίμετρο επιλογής για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, ανήκουν στη Σελόντα. Ειδικότερα από τα 71 πάρκα ιχθυοκαλλιέργειας, τα 53 ανήκουν στην Σελόντα, όπως και τα 7 από τα 10 συσκευαστήρια. Καλύτερη είναι η αναλογία στους ιχθυογεννητικούς σταθμούς καθώς 4 ανήκουν στη Σελόντα και 3 στην Νηρεύς.

Σχετικα αρθρα

Ανοδος του τομέα κρουαζιέρας στον Πειραιά κατά 14,6% στο εννεάμηνο

admin

Ντ. Κόουπ:«Ισχυρές οι οικονομικές επιδόσεις του ΟΠΑΠ»

admin

Το «Orange Grove» με «Ημέρα Επιχειρηματικότητας» στην Interamerican

admin

Η BriQ Properties αγοράζει ακίνητο στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πράσινο φως στην διεύρυνση του Διοικητικού Συμβουλίου από τη ΓΣ

admin

Πρόταση μίσθωσης παραγωγικών εγκαταστάσεων της ΕΒΖ από την Innovation Brain

admin

Χατζηδάκης: Εως το Δεκέμβριο το χρονοδιάγραμμα για τη ΔΕΗ

admin

Ωρα αποφάσεων για τον Πύργο στον Πειραιά

admin

Ευρωπαϊκή Πίστη: Επιστροφή ασφαλίστρων για το πρόγραμμα Ασφαλιστικός Γονέας

admin

ΕΒΖ: Αναζητείται μισθωτής για να σωθεί η φετινή τευτλοπαραγωγή

admin

Τι συμβαίνει με τις συζητήσεις Eurobank-Pimco

admin

Αποχωρούν 470 υπάλληλοι από την Τράπεζα Κύπρου

admin

Συμμετοχή Πειραιώς σε νέο πρόγραμμα της ΕΤΕπ για επενδύσεις

admin

«Καμπάνα» 3,3 εκατ. για την Friesland από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

admin

«True Leader» για άλλη μια χρονιά η Εθνική Ασφαλιστική

admin

Cenergy: Στη Σωληνουργεία Κορίνθου η ανάθεση του αγωγού IGB

admin

Ευ. Μυτιληναίος: Ολη μου τη ζωή δουλεύω, δεν ξέρω κάτι άλλο…

admin

Intralot: Πρώτο Βραβείο για το Τερματικό PhotonX στα Διεθνή Βραβεία IGA 2020

admin