Image default
Επιχειρήσεις

Σε ελληνικά χέρια τα assets που πωλούν Νηρεύς και Σελόντα

Σε ελληνικά χέρια θα παραμείνει το ένα έκτο της υφιστάμενης παραγωγικής δυναμικότητας των Σελόντα και Νηρέα καθώς η κοινοπραξία Διόρασις και Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής και υπέγραψε σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA) για την απόκτησή τους.

Όπως είναι γνωστό, η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) υποχρέωσε Νηρέα και Σελόντα να εκποιήσουν εκκολαπτήρια δυναμικότητας 50 εκατ. τεμαχίων γόνου και ιχθυοτροφεία δυναμικότητας 10 χιλιάδων τόνων, μαζί με απαραίτητα συσκευαστήρια, προκειμένου να εγκριθεί η εξαγορά και η στοίχισή τους υπό τον όμιλο Ανδρομέδα.

Η εκποίηση των παραπάνω μονάδων, που αποτελούν σχεδόν το ένα έκτο (1/6) της παραγωγικής δυναμικότητας των Σελόντα και Νηρέα, επιβλήθηκε καθώς Ανδρομέδα, Νηρεύς και Σελόντα ελέγχουν, αθροιστικά, σχεδόν το 37% της παραγωγής μεσογειακών ψαριών ( λαβράκι και τσιπούρα) εντός Ευρωπαικής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της παραπάνω υποχρέωσης ξεκίνησε διαγωνισμός πώλησης και κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές. Η μια από ισπανική θυγατρική του καναδικού ομίλου Cooke Aquaculture και η άλλη από την κοινοπραξία Διόρασις- Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς.

Η προσφορά της κοινοπραξίας Διόρασις – Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς κρίθηκε καλύτερη και οι πωλητές εισήλθαν σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν σήμερα το απόγευμα, με την υπογραφή σύμβασης αγοραπωλησίας (SPA).

Τραπεζικές πηγές, που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία επιβεβαιώνουν τις παραπάνω πληροφορίες, διευκρινίζοντας ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα διενεργηθεί μετά την πώληση του 74,8% της Νηρεύς και του 79,6% της Σελόντα στην Andromeda Seafood Management LLC, η οποία αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Διόρασις και Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς θα μοιράσουν λογικά τα assets, που θα αγοράσουν, χωρίς να έχει διαρρεύσει η αναλογία. Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο μέρος των assets θα περιέλθει στη Διόρασις που διατηρεί μέσω της Μπιτσάκος μικρή παρουσία στην παραγωγή μεσογειακών ψαριών.

Το τίμημα για τις εκποιούμενες μονάδες θα καταβληθεί τοις μετρητοίς, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης των Σελόντα και Νηρεύς σε μια περίοδο, που οι ανάγκες έχουν αυξηθεί λόγω της υπερπροσφοράς ψαριών από τους Τούρκους ανταγωνιστές. Το σχήμα χρηματοδότησης του τιμήματος έχει ήδη συμφωνηθεί με τις εγχώριες συστημικές τράπεζες. Θα καλυφθεί, δηλαδή, κατά το μεγαλύτερο μέρος του από δανεισμό.

Οι περισσότερες από τις μονάδες, οι οποίες εντάχθηκαν στην περίμετρο επιλογής για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, ανήκουν στη Σελόντα. Ειδικότερα από τα 71 πάρκα ιχθυοκαλλιέργειας, τα 53 ανήκουν στην Σελόντα, όπως και τα 7 από τα 10 συσκευαστήρια. Καλύτερη είναι η αναλογία στους ιχθυογεννητικούς σταθμούς καθώς 4 ανήκουν στη Σελόντα και 3 στην Νηρεύς.

Σχετικα αρθρα

Ryanair: 3.000 απολύσεις- Ανόητη η καραντίνα στη Βρετανία

admin

Δωρεά 1 εκατ. από Έλληνες ξενοδόχους στη μάχη κατά του κορωνοϊού

admin

Daimler: Ανεβαίνουν οι τόνοι στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους, σε κίνδυνο 15.000 θέσεις εργασίας

admin

Από τη Warply το νέο πρόγραμμα επιβράβευσης της ΓΕΡΜΑΝΟΣ και το G app

admin

Lamda: Στο 50,62% μειώθηκε το ποσοστό της Consolidated Lamda

admin

Ισπανία: 585 νέοι θάνατοι

admin

BriQ: Δέσμευση από τους βασικούς μετόχους για την ΑΜΚ ως 50 εκατ.

admin

KAIZEN GAMING: Νέα Εταιρική Ονομασία για την GameTech εταιρεία (Stoiximan / Betano)

admin

Με 41,5% η Amerra στην Περσεύς

admin

Boeing: Ελπίδες ότι θα απογειώσει ξανά τα 737 MAX

admin

EY: Η πανδημία αλλάζει ριζικά τις καταναλωτικές συμπεριφορές

admin

Καλωσορίζει τη μείωση κρουσμάτων σε διάφορες χώρες ο ΠΟΥ – Προειδοποιεί κατά του εφησυχασμού

admin

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκε σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της καραντίνας

admin

Το κράτος δίνει περισσότερο χώρο για ξαπλώστρες στις παραλίες

admin

Φινλανδία: “Ακατάλληλες” για νοσοκομειακό περιβάλλον οι μάσκες που αγόρασε το Ελσίνκι από την Κίνα

admin

Στο κέντρο αποκατάστασης «Φιλοκτήτης» το πρώτο εργαστήριο Virtual Reality

admin

Ο Στέλιος Χατζηιωάννου δεν κατάφερε να διώξει τη διοίκηση της Easyjet

admin

ΕΥ Ελλάδος: O Ανδρέας Χατζηδαμιανού νέος Επικεφαλής των Ελεγκτικών Υπηρεσιών

admin