Image default
Επιχειρήσεις

Σε ελληνικά χέρια τα assets που πωλούν Νηρεύς και Σελόντα

Σε ελληνικά χέρια θα παραμείνει το ένα έκτο της υφιστάμενης παραγωγικής δυναμικότητας των Σελόντα και Νηρέα καθώς η κοινοπραξία Διόρασις και Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής και υπέγραψε σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA) για την απόκτησή τους.

Όπως είναι γνωστό, η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) υποχρέωσε Νηρέα και Σελόντα να εκποιήσουν εκκολαπτήρια δυναμικότητας 50 εκατ. τεμαχίων γόνου και ιχθυοτροφεία δυναμικότητας 10 χιλιάδων τόνων, μαζί με απαραίτητα συσκευαστήρια, προκειμένου να εγκριθεί η εξαγορά και η στοίχισή τους υπό τον όμιλο Ανδρομέδα.

Η εκποίηση των παραπάνω μονάδων, που αποτελούν σχεδόν το ένα έκτο (1/6) της παραγωγικής δυναμικότητας των Σελόντα και Νηρέα, επιβλήθηκε καθώς Ανδρομέδα, Νηρεύς και Σελόντα ελέγχουν, αθροιστικά, σχεδόν το 37% της παραγωγής μεσογειακών ψαριών ( λαβράκι και τσιπούρα) εντός Ευρωπαικής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της παραπάνω υποχρέωσης ξεκίνησε διαγωνισμός πώλησης και κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές. Η μια από ισπανική θυγατρική του καναδικού ομίλου Cooke Aquaculture και η άλλη από την κοινοπραξία Διόρασις- Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς.

Η προσφορά της κοινοπραξίας Διόρασις – Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς κρίθηκε καλύτερη και οι πωλητές εισήλθαν σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν σήμερα το απόγευμα, με την υπογραφή σύμβασης αγοραπωλησίας (SPA).

Τραπεζικές πηγές, που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία επιβεβαιώνουν τις παραπάνω πληροφορίες, διευκρινίζοντας ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα διενεργηθεί μετά την πώληση του 74,8% της Νηρεύς και του 79,6% της Σελόντα στην Andromeda Seafood Management LLC, η οποία αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Διόρασις και Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς θα μοιράσουν λογικά τα assets, που θα αγοράσουν, χωρίς να έχει διαρρεύσει η αναλογία. Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο μέρος των assets θα περιέλθει στη Διόρασις που διατηρεί μέσω της Μπιτσάκος μικρή παρουσία στην παραγωγή μεσογειακών ψαριών.

Το τίμημα για τις εκποιούμενες μονάδες θα καταβληθεί τοις μετρητοίς, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης των Σελόντα και Νηρεύς σε μια περίοδο, που οι ανάγκες έχουν αυξηθεί λόγω της υπερπροσφοράς ψαριών από τους Τούρκους ανταγωνιστές. Το σχήμα χρηματοδότησης του τιμήματος έχει ήδη συμφωνηθεί με τις εγχώριες συστημικές τράπεζες. Θα καλυφθεί, δηλαδή, κατά το μεγαλύτερο μέρος του από δανεισμό.

Οι περισσότερες από τις μονάδες, οι οποίες εντάχθηκαν στην περίμετρο επιλογής για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, ανήκουν στη Σελόντα. Ειδικότερα από τα 71 πάρκα ιχθυοκαλλιέργειας, τα 53 ανήκουν στην Σελόντα, όπως και τα 7 από τα 10 συσκευαστήρια. Καλύτερη είναι η αναλογία στους ιχθυογεννητικούς σταθμούς καθώς 4 ανήκουν στη Σελόντα και 3 στην Νηρεύς.

Σχετικα αρθρα

Κερδοφόρο εξάμηνο για την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου

admin

Attica Group: Στα €15,50 εκατ. αυξήθηκαν τα EBITDA στο εξάμηνο

admin

Νέα υπηρεσία Mobile Check από τα Public

admin

Επεισόδια στην Γενική Συνέλευση της Creta Farms

admin

Ελπίδες επαναλειτουργίας για την Shelman

admin

Μητέρα: Πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για μαιευτήρες – γυναικολόγους

admin

ΕΥ: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζει το risk management

admin

Ενεργή συμμετοχή της Πειραιώς στην συναλλαγή για το Ιασώ

admin

Ο Ρούμπεν Μπουρλάς νέος Πρόεδρος και CEO στη Sunlight

admin

Creta Farms: Στο 10,16% μειώθηκε το ποσοστό του Κων. Δομαζάκη

admin

Επέστρεψε στα κέρδη η Καραμολέγκος

admin

Αποχωρούν 470 υπάλληλοι από την Τράπεζα Κύπρου

admin

Πώς θα επιλεγεί το μοντέλο διάθεσης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής

admin

Φωτοβολταϊκό 2MW στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στις Αχαρνές

admin

Διεθνής πιστοποίηση AWS για το εργοστάσιο Κορπή της Nestlé

admin

Δεκατέσσερα νέα δρομολόγια στην Ελλάδα εγκαινιάζει η Ryanair

admin

Διακρίθηκε ως κοινωνικά υπεύθυνος Οργανισμός η Ευρωπαϊκή Πίστη

admin

Creta Farms: Αγωγή-φωτιά κατά του Κ. Δομαζάκη

admin