Image default
Πρώτο Θέμα

Ευρώπη:Πόσο κακή είναι η οικονομία της;

europe flagsΟ Mario Draghi δεν μάσησε τα λόγια του όταν είπε ότι το μέλλον της οικονομίας γίνεται ολοένα και «χειρότερο». Αυτή την εβδομάδα, θα έχει καλύτερη εικόνα για το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα.

Η ανάπτυξη πιθανότατα επιβραδύνθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, δηλαδή κάτω από τον ρυθμό τάσης, γεγονός που δεν θα συμβάλει παρά ελάχιστα στην προσπάθεια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τον πληθωρισμό. Επιχειρηματικές έρευνες σε όλη την περιοχή θα δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τις εμπορικές εντάσεις και την ασθενέστερη ζήτηση και μπορεί να καθησυχάσουν τις ανησυχίες για καλύτερες επιδόσεις αυτό το τρίμηνο.

Το αδύναμο οικονομικό σκηνικό πλήττει επίσης την επιχειρηματική Ευρώπη και ιδιαίτερα τις αυτοκινητοβιομηχανίες, με πρόσφατες δηλώσεις από εταιρείες όπως η Daimler της Γερμανίας και η Renault της Γαλλίας. Η εξέλιξη των υπηρεσιών εξακολουθεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά ίσως να είναι σε θέση να στηρίξει την κατάσταση για τόσο πολύ καιρό.

Η άποψη των οικονομολόγων της -

«Η ανάπτυξη είναι πιθανό να μειωθεί στο 0,2% από 0,4% που ήταν το πρώτο τρίμηνο. Το θέμα όμως δεν σταματά εδώ και περιμένουμε παρόμοια απόδοση στο τρίτο τρίμηνο. Με τον ρυθμό ανάπτυξης να μειώνεται κάτω από την τάση, ένα σύνολο εφαρμογής νομισματικών πολιτικών είναι αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο».

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, μπορεί επίσης οι ειδήσεις να είναι απογοητευτικές αυτή την εβδομάδα, με τα επίσημα και τα βασικά επιτόκια να μειώνονται κοντά στο 1%. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή έδειξε ότι οι πιο μακροπρόθεσμες προσδοκίες σχετικά με τον πληθωρισμό μειώνονται και είναι ιδιαίτερα σαφές τι σκέφτεται ο Draghi. «Αυτό που βλέπουμε στο μέτωπο του πληθωρισμού, δεν μας αρέσει καθόλου», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα.

Ο Draghi έχει αναθέσει στο προσωπικό της ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες μια αποστολή πριν από την επόμενη σύσκεψη: να εξετάσουν τι μπορούν να κάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προκειμένου να βοηθήσουν την οικονομία. Στη λίστα περιλαμβάνονται περισσότερες μειώσεις των επιτοκίων και ένας νέος γύρος αγοράς ομολόγων, παρά τις αμφιβολίες σχετικά με το πόσο περιθώριο υπάρχει και για τα δύο.

Η πληθώρα των οικονομικών μεγεθών αυτής της εβδομάδας θα χρησιμοποιηθεί στην ανάλυσή τους, κι επίσης θα τους βοηθήσει να προετοιμάσουν νέες προβλέψεις για τη μεγάλη απόφαση στις 12 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά την ανάπτυξη, τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου αναμένεται να παρουσιάσουν συρρίκνωση στην Ιταλία και ενδεχομένως στη Γερμανία. (Σημείωση: τα γερμανικά δεδομένα θα κυκλοφορήσουν στις 14 Αυγούστου). Η Ισπανία και η Γαλλία φαίνονται πιο σταθερές, παρ’ όλο που οι αυξανόμενοι εξωτερικοί κίνδυνοι δείχνουν ότι η ευρύτερη τάση διαθέτει πιο ήπια δυναμική.

Σχετικα αρθρα

Τι λέει η ιστορία για τη χαμηλή μεταβλητότητα

admin

Το ελληνικό χρέος και το χτύπημα στην πλάτη

admin

Το City προειδοποιεί για το χάος του Grexit

admin

G20, η σύνοδος των αντιφάσεων

admin

Τράπεζες:SOS για τα ρυθμισμένα δάνεια που ξανακοκκινίζουν

admin

Η Ευρώπη του Wolfgang Schaeuble

admin

Ο ιταλικός προϋπολογισμός είναι πρόβλημα της Ευρώπης

admin

Η ιστορική απόφαση της Fed και η νέα εποχή

admin

Eπέκταση της πιστοποίησης με το «Ελληνικό Σήμα» επιδιώκει το υπουργείο Οικονομίας

admin

Η φιλοσοφία Buffett μιλά από μόνη της…

admin

Φουντώνει ο «πόλεμος» του γάλακτος

admin

Πέτυχε το QE;

admin

Όλα τα deals που τονώνουν το κλίμα και την αγορά

admin

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης οι ελεύθεροι επαγγελματίες

admin

Ανάλυση IW: Αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις στις χώρες της κρίσης

admin

Η Ισπανία αξίζει μια κυβέρνηση

admin

Η Ελλάδα, η συμφωνία και ο δύσκολος «τοκετός»

admin

Novartis,Cohen και… Trump

admin