Image default
Τράπεζες

Εθνική: Στα πολιτικά δικαστήρια η τελική κρίση για ΛΕΠΕΤΕ

Η Εθνική Τράπεζα, σε συνέχεια των από 10/6/19 και 4/7/19 ανακοινώσεών της, ενημερώνει ότι με την υπ’ αριθ. 184/2019 απόφαση, η οποία καθαρογράφηκε και μας κοινοποιήθηκε σήμερα, της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ επί της αιτήσεως αναστολής στην υπόθεση ΛΕΠΕΤΕ, απορρίπτεται μεν η αίτηση, όμως για τυπικούς – δικονομικούς λόγους, κυρίως διότι θεωρήθηκε ότι με την αίτηση αναστολής ζητείται ουσιαστικά η αναστολή διατάξεων νόμου κάτι που δεν είναι επιτρεπτό από τους δικονομικούς κανόνες επί αιτήσεων αναστολών στο ΣτΕ.

Η απόφαση δεν προδικάζει το αποτέλεσμα επί της εκκρεμούσης αιτήσεως ακυρώσεως η οποία συζητείται στο ΣτΕ την 02.12.2019.

Περαιτέρω, στο σκεπτικό διατυπώνεται η κρίση ότι οι διατάξεις του άρθ. 24 του ν. 4618/19 έχουν προσωρινό χαρακτήρα, μέχρι την έκδοση αποφάσεων των πολιτικών δικαστηρίων, το οποίο ουσιαστικά μεταθέτει την οριστική επίλυση του θέματος στα πολιτικά δικαστήρια, όπου είναι πολύ ισχυρές, με βάση την υφιστάμενη νομολογία, οι πιθανότητες οριστικής δικαίωσης των θέσεων της ΕΤΕ. Ακόμη, διατυπώνεται η θέση ότι δεν τίθεται ζήτημα βλάβης της ΕΤΕ καθότι ο νομοθέτης δεν επιβάλει σε εκείνη το βάρος κάλυψης ελλειμμάτων, αλλά στο ΕΤΕΑΕΠ.

Εξάλλου από το σκεπτικό της απόφασης προκύπτει ότι για τα έτη 2024 και επέκεινα το ΣτΕ θεωρεί ότι ούτε στις προσβαλλόμενες πράξεις ούτε στις ρυθμίσεις των παρ. 1, 2, 3, 4 και 5 του άρθρου εικοστού τετάρτου του ν. 4618/2019 προβλέπεται η υποχρέωση της ΕΤΕ να καλύπτει η ίδια τη συνταξιοδοτική δαπάνη για τους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ και του ΕΛΕΠ Π.Π. ΕΘΝΑΚ ή η υποχρέωση κάλυψης των ελλειμμάτων του ΕΤΕΑΠ που συνδέονται με τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων και συνταξιούχων των ανωτέρω ειδικών λογαριασμών.

Συνεπώς, σημειώνει η ΕΤΕ, από την απόφαση προκύπτει ότι το ΣτΕ θεωρεί, αφενός μεν, ότι η όποια ζημία της Τράπεζας δεν είναι οριστική αλλά εξαρτάται από την τελική κρίση των πολιτικών δικαστηρίων, αφετέρου δε, ο νομοθέτης δεν επιβάλει στην Τράπεζα το βάρος κάλυψης ελλειμμάτων, ούτε την υποχρέωση να καταβάλλει η ίδια τις συνταξιοδοτικές δαπάνες για τους συνταξιούχους των ειδικών λογαριασμών.

Σχετικα αρθρα

Πόσο φθηνές είναι σήμερα οι τραπεζικές μετοχές

admin

Μεγάλου: Προχωράμε δυναμικά στην εξυγίανση του ισολογισμού

admin

O Γ. Κουρλετάκης νέος Πρόεδρος της Παγκρήτιας

admin

Η ΕΚΤ βλέπει φρένο στην κερδοφορία των τραπεζών της ευρωζώνης

admin

Πειραιώς: Λύσεις «one stop shop» στην αγορά ακινήτων

admin

Μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ινδίας

admin

BP Makes $10.5 Billion Shale Deal, Its Biggest Since Deepwater Horizon

admin

Ημερίδα για τις ελληνικές τράπεζες στο Λονδίνο στις 24 Σεπτεμβρίου

admin

Απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου κήρυξε (και) η ΟΤΟΕ

admin

Μεγάλες ευκαιρίες επέκτασης στην Ελλάδα βλέπει η APS

admin

Η ατζέντα Αδ. Γεωργιάδη-τραπεζιτών για ασυλία, POS και χρηματοδότηση

admin

Deutsche Bank: Καθαρή ζημιά €3,15 δισ. το δεύτερο τρίμηνο

admin

Alpha Bank: Με μοντέλο Eurobank για μείωση των NPEs

admin

Την αποχώρηση του CEO της ανακοίνωσε η HSBC

admin

Στην κορυφαία θέση των χρηματιστηριακών η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ

admin

Με δύο σχέδια για «κόκκινα» δάνεια στις Βρυξέλλες

admin

Τραπεζικοί «πόντοι» και κουπόνια αλλάζουν τον χάρτη σε εμπόριο-υπηρεσίες

admin

Στην Ουάσιγκτον παρουσιάζεται το σχέδιο “Ηρακλής” για τη μείωση των NPLs

admin