Image default
Επιχειρήσεις

Εκλεισε η συμφωνία εξυγίανσης για τη ΧΑΡΤΕΛ

Το μεγάλο βήμα για την εξυγίανση και την αλλαγή σελίδας, 40 χρόνια μετά την ίδρυσή της, ετοιμάζεται να κάνει η βορειοελλαδίτικη χαρτοβιομηχανία ΧΑΡΤΕΛ ΑΒΕΕ καθώς η οικογένεια Χαΐτογλου και οι βασικοί πιστωτές της συμφώνησαν να εισέλθει ο λιβανέζικος όμιλος FREM Industrial, ως στρατηγικός επενδυτής, μέσω του άρθρου 106δ του πτωχευτικού κώδικα.

Η συμφωνία, μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών, έκλεισε στις 29 Ιουλίου, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και πολυετή αναζήτηση λύσης και υποβλήθηκε στο Δικαστήριο. Αν επικυρωθεί, η βιομηχανική δραστηριότητα της ΧΑΡΤΕΛ θα περάσει σε νέα εταιρεία με νέο ΑΦΜ, που θα ελέγχεται από τον όμιλο FREM Industrial, μαζί με τους εργαζόμενους.

Οι πιστώτριες τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς) και η οικογένεια Χαΐτογλου συμφώνησαν ότι αυτή αποτελεί την πλέον επωφελή λύση για τη διάσωση της ΧΑΡΤΕΛ, λόγω της επαπειλούμενης αδυναμίας εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων χρηματικών της υποχρεώσεων.

Τη συμφωνία εξυγίανσης υπογράφουν πιστωτές, που κατέχουν το 69,77% των υποχρεώσεων της ΧΑΡΤΕΛ, ήτοι ποσό 42,6 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και όλοι οι εξασφαλισμένοι πιστωτές με απαιτήσεις 20,1 εκατ. ευρώ.

Ο επενδυτής δεσμεύεται να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου τα κεφάλαια της νέας εταιρείας να ανέλθουν τουλάχιστον στα 12,15 εκατ. ευρώ, πλέον των απαιτούμενων ποσών για την πληρωμή του 5% των απαιτήσεων, που έχουν ανέγγυοι και μη ουσιώδεις για τη συμφωνία πιστωτές.

Τα 12,15 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για εξόφληση ισόποσων υποχρεώσεων προς τις Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank. Παράλληλα Εθνική και Πειραιώς, που έχουν το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό άνοιγμα, θα πάρουν ακίνητα της ΧΑΡΤΕΛ, αξίας 5 εκατ. ευρώ, ενώ στην Εθνική θα καταβληθεί και το ποσό των 365 χιλ. ευρώ από πώληση ακινήτου της ΧΑΡΤΕΛ στη συγγενή Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ.

Εφόσον εξοφληθούν τα 12,15 εκατ. ευρώ και μεταφερθούν τα ακίνητα, οι τράπεζες θα διαγράψουν απαιτήσεις, ύψους 16,8 εκατ. ευρώ, όπως και το σύνολο των τόκων, που θα λογιστούν, ως την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Έτσι, η νέα εταιρεία δεν θα βαρύνεται από τραπεζικό δανεισμό. Αντίθετα, οι συμβάσεις factoring (1,18 εκατ. ευρώ) μεταφέρονται στη νέα εταιρεία.

Ενδιάμεση χρηματοδότηση ως 2 εκατ. ευρώ

Επιπρόσθετα, ο επενδυτής ή εταιρείες συμφερόντων του δεσμεύονται να καλύψουν την ενδιάμεση χρηματοδότηση, καταβάλλοντας ως 2 εκατ. ευρώ σε μετρητά ή σε είδος μέχρι την υλοποίηση της συναλλαγής, με πλασματικό ενέχυρο επί του συνόλου των μηχανημάτων της.

Mε τη συμφωνία, εφόσον επικυρωθεί από το Δικαστήριο, παρέχεται η δυνατότητα συνέχισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τη βιομηχανία, με διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Οι πιστωτές της ΧΑΡΤΕΛ θα εισπράξουν ποσό τουλάχιστον ίσο με αυτό που θα λάμβαναν σε περίπτωση ρευστοποίησης ενώ το Δημόσιο (εφορία, ταμεία) θα συνεχίσουν να εισπράττουν άμεσους φόρους και εισφορές.

Στα 62,15 εκατ. ευρώ οι συνολικές οφειλές

Το σύνολο των οφειλών της ΧΑΡΤΕΛ ΑΒΕΕ ανέρχεται σε 62,15 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 35,4 εκατ. ευρώ αφορούν σε τραπεζικό δανεισμό, τα 1,18 εκατ. ευρώ σε factoring τιμολογίων, τα 19,78 εκατ. ευρώ εμπορικές και λοιπές υποχρεώσεις και τα υπόλοιπα σε οφειλές προς εφορία, ταμεία και εργαζόμενους.

Από τις παραπάνω οφειλές εξαιρούνται 328 χιλ. που είναι σε ρύθμιση (μη θιγόμενοι πιστωτές) καθώς και το ποσό των 715 χιλ. που αφορά σε προβλέψεις αποζημίωσης προσωπικού, λόγω συνταξιοδότησης και επιδομάτων αδείας. Επομένως το σύνολο των υποχρεώσεων που προσμετρούνται στη συμφωνία ανέρχονται σε 61,15 εκατ. ευρώ.

Η ΧΑΡΤΕΛ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο παραγωγής χαρτοκιβωτίων και λοιπών προϊόντων χάρτινης συσκευασίας.

Σχετικα αρθρα

Attica Group: Δημοσίευσε τον Απολογισμό Εταιρικής Υπευθυνότητας για το 2018

admin

Trastor: Ως ενδιάμεση χρηματοδότηση εν όψει της ΑΜΚ θα λειτουργήσει το ΜΟΔ

admin

ΕΥ: Υπηρεσίες διασφάλισης στο ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή

admin

Alpha Trust: Στις 4/2 η ΓΣ για διανομή μερίσματος και split της μετοχής

admin

Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο της Wind

admin

Στις 23/12 η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ

admin

Πάπας Φραγκίσκος: Είναι ο καιρός να υπηρετήσουμε τους άλλους

admin

Κέρδη 24 εκατ. ευρώ για τη Eurobank Κύπρου στο εξάμηνο

admin

Πώς απαντά ο ανταγωνισμός στις αλλαγές τιμολογίων ΔΕΗ

admin

Μέλισσα Κίκιζας: Ενίσχυσε πωλήσεις και εξαγωγές το 2018

admin

Διαγωνισμός ψηφιακής καινοτομίας από την Alpha Bank

admin

BriQ: Στο €1,1 εκατ. ανήλθαν τα καθαρά κέρδη εξαμήνου

admin

Lamda Development: Σε 30,2 εκατ. τα καθαρά κέρδη 9μήνου

admin

Υδρόγειος Ασφαλιστική: Νέες υπηρεσίες μέσα από mobile apps

admin

Συζητήσεις Intralot με τράπεζες για τα δάνεια

admin

Fisikon: Οικονομία έως 65% για τους οδηγούς

admin

ΕΛ.ΠΕ: Πού βάζουν τον πήχη για τις ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας

admin

Νέος διευθύνων σύμβουλος στην Creta Farms ο Δ. Τσίρμπας

admin