Image default
Επιχειρήσεις

Τα ΕΛ.ΠΕ. στις πρώτες αποκρατικοποιήσεις της νέας κυβέρνησης

Στις πρώτες αποκρατικοποιήσεις της νέας κυβέρνησης, συμπεριλαμβάνονται τα Ελληνικά Πετρέλαια, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr. Έγκυρες πηγές θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου, μετά και την τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιχειρηματία Σπύρου Λάτση, να έχει ανάψει το πράσινο φως ώστε να εκκινήσουν και πάλι οι διαδικασίες για την αναζήτηση του καλύτερου μοντέλου περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ελληνικού πετρελαϊκού ομίλου.

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) αναμένεται να τρέξει τις διαδικασίες για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση μέρους του των μετοχών του ελληνικού δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι η Paneuropean Oil and Industrial Holdings (όμιλος Λάτση) κατέχει το 45,5% και το ΤΑΙΠΕΔ (ελληνικό δημόσιο) 35,5% των ΕΛ.ΠΕ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr, ότι στους κόλπους της νέας κυβέρνησης έχουν φτάσει ισχυρά σινιάλα έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ελληνική πετρελαϊκή εταιρία και συνεπώς οι διαδικασίες εκκινούν προκειμένου να υπάρχει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση αυτού του θετικού momentum.

Επιπλέον, η νέα κυβέρνηση θέλει ανάμεσα στις πρώτες ιδιωτικοποιήσεις να τρέξει… τα Eλληνικά Πετρέλαια ώστε να στείλει ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, κατά τους ίδιους κύκλους, πως τα ΕΛ.ΠΕ ήταν η πρώτη εταιρεία στην οποία ανακοινώθηκαν αλλαγές στη διοίκηση. Αλλαγές που δεν έχουν να κάνουν τόσο με την τοποθέτηση του Γιάννη Παπαθανασίο, όσο με το ό,τι ο πρόεδρος θα είναι μη εκτελεστικός, ενώ διευθύνων σύμβουλος διορίζεται στέλεχος από την πλευρά του ιδιώτη επενδυτή. Εν προκειμένω, ο Ανδρέας Σιάμισιης.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια, το νέο τρόπο, ιδιωτικοποίησης οι ίδιες πηγές δεν αποσαφηνίζουν ποιο θα είναι το προτιμητέο. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ, κατόπιν συμφωνίας της προηγούμενης κυβέρνησης και του ιδιώτη επενδυτή, είχε προκηρύξει τον Άνοιξη του 2018 διεθνή διαγωνισμό για την πώληση ποσοστού 50,1% των μετοχών των ΕΛ.ΠΕ. Τότε, επιδίωξαν να πουλήσουν από κοινού το ελληνικό δημόσιο το 20% και η Paneuropean το 30,1% των μετοχών του ομίλου. Ωστόσο ο διαγωνισμός τον περασμένο Απρίλιο κηρύχθηκε άγονος, αφού κανένα από τα δύο επενδυτικά σχήματα που έφτασαν στην τελική φάση δεν υπέβαλλαν δεσμευτικές προσφορές.

Στα σενάρια λοιπόν συμπεριλαμβάνονται η επαναφορά του προηγούμενου μοντέλου ιδιωτικοποίησης ή πώληση ποσοστού του δημοσίου σε επενδυτές οι οποίοι θα έχουν συμφωνήσει με την πλευρά του ιδιώτη επενδυτή.

Πάντως, και προκειμένου να τρέξει το νέο μοντέλο ιδιωτικοποίησης, όπως έκανε γνωστό και στη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων ο προηγούμενος πρόεδρος του ομίλου Ευστάθιος Τσοτσορός, η εισηγμένη δρομολογεί σειρά αλλαγών στους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης με μία από αυτές να σηματοδοτεί και τον περιορισμό των εκπροσώπων του ελληνικού δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο.

Οπως και να χει, τα ΕΛ.ΠΕ έχοντας χτίσει τα προηγούμενα χρόνια ισχυρή κερδοφορία και υψηλές αποδόσεις, δημιουργούνται βάσιμες προσδοκίες ότι θα αποτελέσουν «πολύφερνη νύφη» στην επόμενη απόπειρα περαιτέρω ιδιωτικοποίησης.

Σχετικα αρθρα

Πειραιώς: Εντυπωσιακή αύξηση στη ζήτηση για ακίνητα

admin

Κορκίδης (ΕΒΕΠ): Τα μέτρα μας βρίσκουν σύμφωνους

admin

Alpha Bank: Τελειώνει η «μάχη» για το project Neptune

admin

Σερβία: 425 νέα κρούσματα και 5 θάνατοι από τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο

admin

Παπουτσάνης: Επιστροφή κεφαλαίου ενέκρινε η ΓΣ

admin

Bonus άνω των 3 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους της ΑΒ Βασιλόπουλος

admin

Πειραιώς: Σήμερα η μεταβίβαση του 80% της AFS στην Intrum

admin

Αναβλήθηκε η εκδίκαση της Folli Follie

admin

Space Hellas: Ο Κώστας Μήτσιος νέος Αναπληρωτής Τεχνικός Διευθυντής

admin

Χειμερινές εκπτώσεις από τη Wind

admin

Attica Group: Δημοσίευσε τον Απολογισμό Εταιρικής Υπευθυνότητας για το 2018

admin

Γαλλία: Παρήγγειλε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια μάσκες από την Κίνα

admin

TUI: Ελλάδα, Κύπρος, Μαγιόρκα, Κροατία, Βουλγαρία για καλοκαιρινές διακοπές

admin

Στην Andromeda ο έλεγχος της Περσεύς

admin

Ισπανία: Ακόμα 619 νεκροί προστέθηκαν στον κατάλογο των θυμάτων του κορονοϊού

admin

Δυο νέα μέλη στο partnership της KPMG

admin

Παγκόσμια επιβράδυνση προβλέπει ένας στους 2 CEO στην Ελλάδα

admin

Google: Παρατείνει έως τον Ιούλιο του 2021 την τηλεργασία για τους υπαλλήλους της

admin