Image default
Επιχειρήσεις

Τα ΕΛ.ΠΕ. στις πρώτες αποκρατικοποιήσεις της νέας κυβέρνησης

Στις πρώτες αποκρατικοποιήσεις της νέας κυβέρνησης, συμπεριλαμβάνονται τα Ελληνικά Πετρέλαια, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr. Έγκυρες πηγές θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου, μετά και την τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιχειρηματία Σπύρου Λάτση, να έχει ανάψει το πράσινο φως ώστε να εκκινήσουν και πάλι οι διαδικασίες για την αναζήτηση του καλύτερου μοντέλου περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ελληνικού πετρελαϊκού ομίλου.

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) αναμένεται να τρέξει τις διαδικασίες για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση μέρους του των μετοχών του ελληνικού δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι η Paneuropean Oil and Industrial Holdings (όμιλος Λάτση) κατέχει το 45,5% και το ΤΑΙΠΕΔ (ελληνικό δημόσιο) 35,5% των ΕΛ.ΠΕ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr, ότι στους κόλπους της νέας κυβέρνησης έχουν φτάσει ισχυρά σινιάλα έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ελληνική πετρελαϊκή εταιρία και συνεπώς οι διαδικασίες εκκινούν προκειμένου να υπάρχει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση αυτού του θετικού momentum.

Επιπλέον, η νέα κυβέρνηση θέλει ανάμεσα στις πρώτες ιδιωτικοποιήσεις να τρέξει… τα Eλληνικά Πετρέλαια ώστε να στείλει ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, κατά τους ίδιους κύκλους, πως τα ΕΛ.ΠΕ ήταν η πρώτη εταιρεία στην οποία ανακοινώθηκαν αλλαγές στη διοίκηση. Αλλαγές που δεν έχουν να κάνουν τόσο με την τοποθέτηση του Γιάννη Παπαθανασίο, όσο με το ό,τι ο πρόεδρος θα είναι μη εκτελεστικός, ενώ διευθύνων σύμβουλος διορίζεται στέλεχος από την πλευρά του ιδιώτη επενδυτή. Εν προκειμένω, ο Ανδρέας Σιάμισιης.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια, το νέο τρόπο, ιδιωτικοποίησης οι ίδιες πηγές δεν αποσαφηνίζουν ποιο θα είναι το προτιμητέο. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ, κατόπιν συμφωνίας της προηγούμενης κυβέρνησης και του ιδιώτη επενδυτή, είχε προκηρύξει τον Άνοιξη του 2018 διεθνή διαγωνισμό για την πώληση ποσοστού 50,1% των μετοχών των ΕΛ.ΠΕ. Τότε, επιδίωξαν να πουλήσουν από κοινού το ελληνικό δημόσιο το 20% και η Paneuropean το 30,1% των μετοχών του ομίλου. Ωστόσο ο διαγωνισμός τον περασμένο Απρίλιο κηρύχθηκε άγονος, αφού κανένα από τα δύο επενδυτικά σχήματα που έφτασαν στην τελική φάση δεν υπέβαλλαν δεσμευτικές προσφορές.

Στα σενάρια λοιπόν συμπεριλαμβάνονται η επαναφορά του προηγούμενου μοντέλου ιδιωτικοποίησης ή πώληση ποσοστού του δημοσίου σε επενδυτές οι οποίοι θα έχουν συμφωνήσει με την πλευρά του ιδιώτη επενδυτή.

Πάντως, και προκειμένου να τρέξει το νέο μοντέλο ιδιωτικοποίησης, όπως έκανε γνωστό και στη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων ο προηγούμενος πρόεδρος του ομίλου Ευστάθιος Τσοτσορός, η εισηγμένη δρομολογεί σειρά αλλαγών στους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης με μία από αυτές να σηματοδοτεί και τον περιορισμό των εκπροσώπων του ελληνικού δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο.

Οπως και να χει, τα ΕΛ.ΠΕ έχοντας χτίσει τα προηγούμενα χρόνια ισχυρή κερδοφορία και υψηλές αποδόσεις, δημιουργούνται βάσιμες προσδοκίες ότι θα αποτελέσουν «πολύφερνη νύφη» στην επόμενη απόπειρα περαιτέρω ιδιωτικοποίησης.

Σχετικα αρθρα

Ευρυζωνικά δίκτυα: Στην τελική ευθεία το ΣΔΙΤ των 870 εκατ. ευρώ

admin

Alpha Bank: O Φώντας Αυλωνίτης νέος Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής

admin

ΔΕΗ: Σαφάρι με διακοπές ρεύματος σε 1.477.000 οφειλέτες

admin

Σε ελληνικά χέρια τα assets που πωλούν Νηρεύς και Σελόντα

admin

Quest: Στις 15/10 η ΓΣ για επιστροφή κεφαλαίου €0,14

admin

Alpha Bank: Ολο το πρόγραμμα εθελουσίας

admin

ΕΒΖ: Αναζητείται μισθωτής για να σωθεί η φετινή τευτλοπαραγωγή

admin

Επτα υποψήφιοι επενδυτές για την Creta Farms

admin

Μέλισσα Κίκιζας: Ενίσχυσε πωλήσεις και εξαγωγές το 2018

admin

Νέα αυτόματη ρύθμιση των οφειλών στη ΔΕΗ

admin

Βραβεία άνω των €400.000 στο διαγωνισμό καινοτομίας και τεχνολογίας της ΕΤΕ

admin

Εξαγορά από την PZ Cussons παζαρεύει ο Σαράντης στην Πολωνία

admin

Νέα προγράμματα ασφάλισης αγροτικών οχημάτων από την Interamerican

admin

Οι προτεραιότητες της Generali στην Ελλάδα

admin

Οι 26 μέρες που καθορίζουν το μέλλον της ΔΕΗ

admin

Mytilineos: Σινιάλο για εξαγορές και 5ετές επενδυτικό πλάνο

admin

Πότε έρχονται στην Ελλάδα τα νέα iPhone 11

admin

Τέρνα Ενεργειακή: Προχωρά το πρώτο πιστοποιημένο πράσινο ομόλογο 150 εκατ.

admin