Image default
Επιχειρήσεις

Αλουμύλ: Κοντά σε συμφωνία με τις τράπεζες

Κοντά σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την υιοθέτηση μέτρων βελτίωσης της χρηματοοικονομικής θέσης και της ρευστότητας του ομίλου Αλουμύλ και την αναδιάρθρωση του δανεισμού του βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστώτριες τράπεζές της με τον μεγαλομέτοχο και εγγυητή των δανείων της, Γ. Μυλωνά.

Οι βασικοί όροι της συμφωνίας προβλέπουν την εισφορά από πλευράς οικογένειας Μυλωνά του 81% του μετοχικού κεφαλαίου της Αλουφόντ στην Aλουμύλ, καθώς και δέσμευση πώλησης non core business assets, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η ρευστότητα του ομίλου.

Επιπρόσθετα, ο όμιλος δεσμεύεται να συνεχίσει το λειτουργικό «νοικοκύρεμα», με συρρίκνωση μη αποτελεσματικών δραστηριοτήτων, βελτίωση της ταχύτητας κίνησης αποθεμάτων και άλλες επιμέρους κινήσεις.

Οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε μακροχρόνια ρύθμιση δανεισμού με επιμήκυνση της διάρκειας και μείωση επιτοκίου, χωρίς μερική διαγραφή απαιτήσεων και είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Η τελική συμφωνία αναδιάρθρωσης του δανεισμού αναμένεται να υπογραφεί εντός Σεπτεμβρίου.

Θα είναι η πρώτη φορά, από το ξέσπασμα της κρίσης, που δημιουργούνται προϋποθέσεις αποτελεσματικής αναδιάρθρωσης σε βιομηχανικό όμιλο, τέτοιου εκτοπίσματος, χωρίς μερική διαγραφή απαιτήσεων. Αυτό συνέβη, χάρη στη λειτουργική ανάκαμψη του ομίλου Αλουμύλ και στη συνεργασία του Γ. Μυλωνά με τις πιστώτριες τράπεζες.

Ο όμιλος έκλεισε τη χρήση 2018 με πωλήσεις 257,5 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 19,5%, σε σχέση με το 2017. Το μικτό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε, οριακά, φθάνοντας στο 20,75%, ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA άγγιξαν τα 20 εκατ. ευρώ.

Το σημαντικό για τον όμιλο ήταν ότι οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες εκτινάχθηκαν στα 12,5 εκατ. ευρώ από 1,1 εκατ. ευρώ το 2017, συμβάλλοντας στη βελτίωση του επιπέδου ρευστότητας και στη μικρή μείωση του καθαρού δανεισμού του (158,6 εκατ. ευρώ). Ο δείκτης, όμως, καθαρός δανεισμός προς EBITDA παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα (9,72).

Η εισφορά της Αλουφόντ, η βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης από κινήσεις εξορθολογισμού (συρρίκνωση ζημιογόνων δραστηριοτήτων, βελτίωση ταχύτητας κίνησης αποθεμάτων), καθώς η ενίσχυση της ρευστότητας, λόγω πώλησης non core business assets, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων και την αναδιάρθρωση του δανεισμού, αναμένεται να οδηγήσουν σταδιακά τον καθαρό δανεισμό σε επίπεδα, που θα αντιστοιχούν σε λιγότερο από 6 φορές τα EBITDΑ.

Άνοδος της μετοχής κατά 460% σε τρεις μήνες

Η αγορά έσπευσε να προεξοφλήσει τη συμφωνία αναδιάρθρωσης, χωρίς κούρεμα απαιτήσεων και είσοδο στρατηγικού επενδυτή, με τη μετοχή να καταγράφει, το τελευταίο τρίμηνο άνοδο κατά 460% και την κεφαλαιοποίησή της να φθάνει στα 43 εκατ. ευρώ. Κατά τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις η μετοχή καταγράφει άνοδο 78,2%.

Σχετικα αρθρα

Πλαίσιο Computers: Αύξηση 85,5% της καθαρής κερδοφορίας το πρώτο εξάμηνο

admin

Παράταση στο διαγωνισμό για ΔΕΠΑ Υποδομών

admin

Epsilon Net: Το δεσμευτικό εύρος τιμών για τις νέες μετοχές κατά τη διαδικασία της Δημόσιας Προσφοράς

admin

ΕΛΠΕ: Από 14/1 η καταβολή προμερίσματος €0,25/μετοχή

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Διατήρηση πιστοληπτικής διαβάθμισης σε Α από την ICAP

admin

Wind: προσφορά 20GB και 1000 λεπτών ομιλίας προς όλους

admin

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για την ΕΒΖ

admin

Υπεγράφησαν οι συμβάσεις κάλυψης ομολογιακών δανείων της B&F

admin

Βραβείο Καινοτομίας για την Institute of Life ΙΑΣΩ

admin

Στις 10 Σεπτεμβρίου η Γενική Συνέλευση της Folli Follie

admin

Nova: Συνεργασία με την AHI Carrier NA Ευρώπης

admin

Βρετανία: Το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων του

admin

Κέρδισε ανανέωση έργου στην Αυστρία η Austriacard

admin

COSMOTE: Νέο ρεκόρ στην κίνηση δεδομένων κινητής

admin

Αύξηση παραγωγής 24,3% για την Εθνική Ασφαλιστική στο 9μηνο

admin

Κορονοϊός: Το Πεκίνο έδωσε έγκριση για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους σε δύο υποψήφια εμβόλια

admin

ΦΠΑ: Θα πληρώσουν στις 30 Απριλίου οι υπόχρεοι για να κερδίσουν το 25% της έκπτωσης; Η Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

admin

Περισσότερα data σε όλα τα συμβόλαια κινητής από τη Vodafone

admin