Image default
Τράπεζες

Με αρνητικό επιτόκιο καταθέσεις στην Ελληνική Τράπεζα!

Αρνητικό επιτόκιο άρχισε να χρεώνει σε μεγάλες καταθέσεις η Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο, στην προσπάθεια της να διαχειριστεί την υπερβάλλουσα ρευστότητα που υπάρχει στο σύστημα και στα ταμεία της.

Η Ελληνική Τράπεζα όπως ανέφερε εκπρόσωπος της στη StockWatch, έστειλε επιστολές σε 5-10 ημικρατικούς οργανισμούς και ταμεία προνοίας που διατηρούν μεγάλες καταθέσεις ενημερώνοντας ότι θα εφαρμόσει αρνητικό επιτόκιο για τις καταθέσεις τους.

«Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι γιατί εμάς η ΕΚΤ μας χρεώνει 0,4% για να διατηρούμε καταθέσεις», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα αρνητικά επιτόκια, είναι κάτι που εφαρμόζουν οι δυνατές τράπεζες στην Ευρώπη.

Το θέμα δημοσιοποιήθηκε αρχικά από την εφημερίδα Πολίτης με αφορμή κατάθεση της Αρχής Ηλεκτρισμού στην Ελληνική.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Χριστίνα Παπαδοπούλου ανέφερε στη StockWatch ότι η Ελληνική τους ενημέρωσε πως θα εφαρμόσει αρνητικό επιτόκιο, προσθέτοντας ότι μετά από αυτήν την εξέλιξη η ΑΗΚ μελετά τα περαιτέρω βήματά της.

Η Ελληνική είναι η πρώτη τράπεζα στην Κύπρο που ζητά να αμείβεται για μεγάλες καταθέσεις και τη στάση της αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες, αφού το ζήτημα της υπερβάλλουσας ρευστότητας είναι ευρύτερο.

Μέχρι στιγμής, οι υπόλοιπες τράπεζες δεν χρεώνουν μεγάλους πελάτες για τη διατήρηση καταθέσεων, ούτε έχουν συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Η σφυγμομέτρηση όμως που πραγματοποίησε η StockWatch μεταξύ διευθυντικών στελεχών διαφόρων τραπεζών δείχνει πως η υπεβάλλουσα ρευστότητα οδηγεί τους τραπεζίτες προς την ίδια κατεύθυνση με αυτή της Ελληνικής.

Σε διαφορετική περίπτωση, επισημάνθηκε, μπορεί να εφαρμοστούν εναλλακτικές επιλογές όπως η αλλαγή της κατάθεσης σε επενδυτική.

Τους τραπεζίτες προβληματίζει το κόστος διατήρησης πλεονάζουσας ρευστότητας στα ταμεία τους, αφού οι τράπεζες επιβαρύνονται από την ΕΚΤ για να διατηρούν τις καταθέσεις τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τον Ιούνιο οι καταθέσεις του συστήματος υπερτερούσαν των δανείων κατά €14,2 δισ. έναντι €10,4 δισ. τον Μάιο και €3,5 δισ. πριν ένα χρόνο.

Η μεγάλη αλλαγή στο σύστημα προέκυψε μετά την απορρόφηση μέρους του ισολογισμού της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας από την Ελληνική. Με την απορρόφηση, η Ελληνική απέκτησε σημαντικές καταθέσεις περίπου €10 δισ. από τη ΣΚΤ ενώ μεγάλο μέρος των δανείων της ΣΚΤ βγήκε εκτός συστήματος και μπήκε στην ΚΕΔΙΠΕΣ, που δεν είναι τράπεζα.

Το καταθετικό απόθεμα στο τραπεζικό σύστημα, δηλαδή η διαφορά δανείων και καταθέσεων, είναι το μεγαλύτερο που καταγράφεται από τον Απρίλιο του 2008.

Οι καταθέσεις στο σύστημα ανέρχονται στα €48,4 δισ. ενώ τα δάνεια σε €34 δισ. Ένα χρόνο πριν, οι καταθέσεις ανέρχονταν στα €50,2 δισ. και τα δάνεια σε €46,7 δισ.

Πηγή: Stockwatch

Σχετικα αρθρα

JPMorgan: Αύξηση 16% στα κέρδη το δεύτερο τρίμηνο

admin

Η Κριστίν Λαγκάρντ προσπαθεί να μάθει γερμανικά

admin

Τράπεζες: Δύο μέτρα και δύο σταθμά στα επιχειρηματικά δάνεια

admin

EBA: Κεφαλαιακό έλλειμμα €135 δισ. για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες

admin

Ψαλίδι €100 εκατ. στα ετήσια έξοδα από τη Deutsche Bank

admin

Χρυσάφι στα… μπαούλα της Εθνικής Τράπεζας

admin

Πούλησε σε δημοπρασία 32 ακίνητα η Πειραιώς

admin

Πρακτικά ΕΚΤ: Τα… βρήκαν οι αξιωματούχοι στην τελευταία συνεδρίαση

admin

Τι πέτυχαν και που υστερούν οι τράπεζες το H1

admin

Wells Fargo: Βουτιά 55% στα κέρδη το τελευταίο τρίμηνο του 2019

admin

Ερχονται 20.000 διαταγές πληρωμής για δάνεια 1ης κατοικίας

admin

Eurobank: Παραμένει αρνητική η αποταμίευση των νοικοκυριών

admin

Alpha Bank: Παρασκευή οι μη δεσμευτικές για NPEs 1,8 δισ.

admin

Alpha Bank: Πουλά επιχειρηματικά δάνεια 1,8 δισ. ευρώ

admin

Alpha: Στη doValue κυπριακά NPEs 3,2 δισ. μαζί με 150 υπαλλήλους

admin

Σύμπνοια δανειστών-τραπεζιτών για το zero risk του Ηρακλή

admin

Πειραιώς: Εντυπωσιακή αύξηση στη ζήτηση για ακίνητα

admin

Eurobank – Pimco: Ένα βήμα πιο κοντά στη συμφωνία

admin