Image default
Τράπεζες

Τι ζητούν οι τράπεζες για την ασυλία στελεχών

Σε δύο ουσιαστικές αλλαγές που θα οδηγήσουν στην παροχή πλήρους ασυλίας από ποινικές και αστικές ευθύνες προς τα τραπεζικά στελέχη, όλης της διοικητικής πυραμίδας, οι οποίοι βάζουν την υπογραφή τους στις αναδιαρθρώσεις δανείων, αλλά και στις χορηγήσεις νέων στηρίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η πρόταση που ετοιμάζει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Η πρόταση θα δοθεί στη ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τις επόμενες εβδομάδες με στόχο να υπάρξει -μετά από διαβουλεύσεις και με την Κομισιόν – σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Οι αλλαγές που ζητούν οι διοικήσεις των τραπεζών είναι, με βάση πηγές που χειρίζονται το θέμα, οι εξής:

1) Να μην έχει τη δυνατότητα ο Εισαγγελέας να δρα αυτεπάγγελτα και να ασκεί δίωξη, βασιζόμενος σε καταγγελίες. Σήμερα ο Εισαγγελέας έχει τη δυνατότητα να ασκήσει δίωξη στα τραπεζικά στελέχη βασιζόμενος ακόμη και σε απλές αναφορές. Μήνυση θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει, σύμφωνα με όσα προτείνουν οι τράπεζες, κάποιος που έχει υποστεί ζημιά. Για παράδειγμα ένας μέτοχος της τράπεζας και το διοικητικό συμβούλιο αυτής, σύσσωμο ή μέλος του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Δικαιοσύνη εκδικάζονται αρκετές τέτοιες υποθέσεις, οι οποίες εκκρεμούν από τρία έως και πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα ακόμη και όλα τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών να τελούν εν αναμονή της δικαστικής απόφασης.

Πολλές, μάλιστα, από τις δικαστικές διώξεις αφορούν υποθέσεις που σχετίζονται με τα κριτήρια που δόθηκαν τα επιχειρηματικά δάνεια. «Είναι παράλογο να διωκόμαστε για ένα δάνειο που δώσαμε σε επιχείρηση το 2000 ή το 2004 όταν τα μεγέθη της ήταν υγιή και η ελληνική οικονομία έτρεχε με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Δεν μπορούσαμε τότε να προβλέψουμε ούτε την οικονομική κρίση που ακολούθησε ούτε να φανταστούμε το μέγεθός της», αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

2) Η δεύτερη αλλαγή που προωθείται προβλέπει ότι στην περίπτωση που η ζημία για την τράπεζα είναι οικονομική, τότε το αδίκημα να μην είναι ποινικό.

Το θέμα των μηνύσεων και ποινικών διώξεων ετέθη από τους προέδρους και τους διευθύνοντες συμβούλους των ελληνικών τραπεζών στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Μετά τον 15αυγουστο η Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα αποστείλει στον υπουργό την σχετική πρόταση, η οποία είναι σύμφωνα με τραπεζικές πηγές αντίστοιχη με όσα ισχύουν στις υπόλοιπες χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος κ.ά) και εν συνεχεία θα υπάρξει διαβούλευση με την ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών.

Το ζήτημα της προστασίας της υπογραφής αποτελεί μέγα ζητούμενο για τα τραπεζικά στελέχη και τους απλούς υπαλλήλους των αρμόδιων τμημάτων που ασχολούνται με τις ρυθμίσεις κόκκινων δανείων, ειδικά στις περιπτώσεις που απαιτείται «κούρεμα» οφειλής. Κι αυτό διότι στην πλειονότητά τους αρνούνται να υπογράψουν, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους ακόμη κι αν πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια.

Σχετικα αρθρα

Η Citi απολύει trader γιατί… έκλεψε το κυλικείο

admin

Κλείνει άμεσα το ντιλ Eurobank-doValue

admin

Νέος πρόεδρος στην Attica Bank o Κων. Μητρόπουλος

admin

Περικοπών συνέχεια για τις γερμανικές τράπεζες

admin

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Εγιναν ρυθμίσεις προβληματικών δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ

admin

Ισπανία: €62,7 δισ. το κόστος διάσωσης του τραπεζικού τομέα

admin

Wirtschaftswoche: Η Ελλάδα «τελειώνει» με τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών

admin

Ενέκρινε το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια η Κομισιόν

admin

Ξεκινά το «στεκάρισμα» εκκρεμών υποθέσεων για ένταξη στον ν. Κατσέλη

admin

Κάλεσμα τραπεζών σε δανειολήπτες για ρύθμιση

admin

Alpha Bank: Δραστική μείωση NPEs και νέα δάνεια 14 δισ.

admin

Νέα μείωση στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων

admin

Στα 2 δισ. ευρώ οι επενδύσεις των διεθνών funds για τα ελληνικά NPEs

admin

Καραβίας: Προτεραιότητα σε διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση

admin

Κυπριακή Βουλή: Θα πάρουν 5-6 σεντ ανά ευρώ πίσω οι καταθέτες της Λαϊκής

admin

Οι δύο επιλογές της Alpha Bank για εμπροσθοβαρή μείωση των NPLs

admin

China Said to Quickly Withdraw Approval for New Facebook Venture

admin

Στα 400 εκατ. τα κέρδη των τραπεζών το α’ 6μηνο

admin