Image default
Πρώτο Θέμα

Το γουάν στα 7 έναντι του δολαρίου είναι η προειδοποιητική βολή της Κίνας στον Trump

Τη Δευτέρα, το γουάν ξεπέρασε τα 7 ευρώ ανά δολάριο για πρώτη φορά από το 2008 και βυθίστηκε σε ιστορικό offshore χαμηλό στο Χονγκ Κονγκ, παρόλο που η κεντρική τράπεζα ήταν αισθητά απούσα στον παγκόσμιο αγώνα για μηδενικά επιτόκια. Αντίθετα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) μιλούσε για τη διατήρηση σταθερών τιμών κατοικιών, σε μία ένδειξη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα χαλαρώσουν την πολιτική τους. Το spread απόδοσης των 10ετών τίτλων της Κίνας και των ΗΠΑ έχει διευρυνθεί στο 1,3%, το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2018. Θεωρητικά, αυτό θα αποδυναμώσει το δολάριο -όχι το γουάν.

Η νίκη δεν είναι εύκολη υπόθεση

Το δολάριο εξακολουθεί να ενισχύεται έναντι του γουάν, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων βυθίζονται

View

Ένας σκεπτικιστής μπορεί να πει ότι η κίνηση του κινεζικού νομίσματος τη Δευτέρα δεν ήταν τόσο συνηθισμένη. Το γουάν έπεσε λιγότερο από το γουόν της Νότιας Κορέας, το οποίο ξεπέρασε τα 1.200 γουόν στην ισοτιμία με το δολάριο, ένα επίπεδο που θεωρήθηκε ευαίσθητο από τους τεχνοκράτες στην κεντρική τράπεζα της χώρας. Οι πτώσεις και στα δύο νομίσματα συντελέστηκαν σε ένα πλαίσιο ευρείας ενίσχυσης του δολαρίου έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.

Αλλά θα “μετέφραζα” την κίνηση του γουάν χρησιμοποιώντας λίγη πολιτική επιστήμη. Σε αντίθεση με το γουόν, το οποίο διαπραγματεύεται πάνω κάτω ελεύθερα, το νόμισμα της Κίνας εξακολουθεί να χειραγωγείται σε μεγάλο βαθμό. Η PBOC διαθέτει πολλά εργαλεία για να σκοτώσει τα σορταρίσματα στο γουάν, αν το θέλει: εκδίδοντας, για παράδειγμα, offshore τίτλους με υψηλότερη απόδοση.

Με άλλα λόγια, το νόμισμα ξεπέρασε το ορόσημο των 7 γουάν ανά δολάριο επειδή το επέτρεψε η PBOC, ορίζοντας την ισοτιμία του για τις onshore συναλλαγές σε λιγότερο από 6,9 για πρώτη φορά φέτος.

Το Πεκίνο έχει ενταχθεί σε έναν κύκλο σχολιαστών στη Δύση, οι οποίοι αμφισβητούν το αν ο Πρόεδρος Trump είναι ειλικρινής και αν θέλει πράγματι μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα, εν μέσω εικασιών ότι χρησιμοποιεί τη σύγκρουση για να εξαναγκάσει την Fed να προβεί στις περικοπές των επιτοκίων που επιθυμεί. Η Κίνα θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα αντίμετρα αν ο Trump υλοποιήσει την απειλή του να επιβάλει πρόσθετους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα.

Έχοντας διανύσει σχεδόν δύο χρόνια στον εμπορικό πόλεμο, η Κίνα τελικά ξύπνησε. Η χώρα δείχνει τα δόντια της για να αποδείξει ότι μπορεί να χειριστεί την πίεση των αμερικανικών δασμών – και ότι έχει πολλά εναπομείναντα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ως αντίποινα. Το ασθενέστερο γουάν της Δευτέρας είναι μια προειδοποιητική βολή. Εάν ο Trump επιβάλει δασμό 10% σε επιπλέον εισαγωγές κινεζικών αγαθών αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων το Δεκέμβριο, το Πεκίνο πρέπει απλώς να ανοίξει λίγο πιο πλατιά το καπάκι στους ελέγχους κίνησης κεφαλαίων που επιβάλει. Το γουάν έχει ούτως ή αλλως μια φυσική τάση προς την εξασθένιση.

Το καθοδηγούμενο από το κράτος οικονομικό μοντέλο της Κίνας έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Έχει επίσης ισχυρά σημεία – και ο συντονισμός πολιτικής είναι ένα από αυτά. Αυτό κατέστη εμφανές τη Δευτέρα με την είδηση ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις κρατικές επιχειρήσεις να αναστείλουν τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων των ΗΠΑ.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι γραφειοκράτες του Πεκίνου μπορούν να συνδυάσουν τα δημοσιονομικά μέτρα, τα νομισματικά μέτρα και τα μέτρα εξωτερικής πολιτικής με μια συνεκτική στρατηγική. Τα νύχια της τίγρης βγαίνουν.

Σχετικα αρθρα

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin