Image default
Επιχειρήσεις

Μέλισσα Κίκιζας: Ενίσχυσε πωλήσεις και εξαγωγές το 2018

Αύξηση μεγεθών και μεριδίων αγοράς στη χρήση του 2018 κατέγραψε η εταιρία Μέλισσα Κίκιζας ΑΒΕΕ, αναπτυσσόμενη τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και μέσω της θυγατρικής της στην Πολωνία.

Ειδικότερα, η εταιρία αύξησε τον όγκο πωλήσεων της κατά 5,1% ενώ σε αξία η άνοδος άγγιξε το 2,5% (στα 66,939 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση διαχείρισης για την περασμένη οικονομική χρήση, η ανάπτυξη αποδίδεται στην αύξηση του όγκου πωλήσεων σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και της διανομής από 1η Ιανουαρίου του 2018 των προϊόντων Kraft.

Τα προ φόρου κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 6,016 εκατ. ευρώ από 6,172 εκατ. ευρώ, τα καθαρά (μετά από φόρους) κέρδη άγγιξαν τα 4,5 εκατ. ευρώ έναντι 4,458 εκατ. ευρώ, το κόστος από τη μεταβολή αποθεμάτων – αναλώσεις υλών και υλικών αυξήθηκε 6%, οι αμοιβές, παροχές και λοιπά έξοδα τρίτων αυξηθήκαν 11% ενώ τα λοιπά λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 17,4%.

Ανοδο κατέγραψαν τα χρηματοοικονομικά έξοδα, λόγω των συναλλαγματικών διαφορών των συναλλαγών των θυγατρικών εξωτερικού, αλλά και της αύξησης των δανείων, όπως και τα αποθέματα που αυξήθηκαν 18,1% λόγω της αύξησης των αποθεμάτων εμπορευμάτων και Α’ υλών. Σε ότι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα μειώθηκαν στις 864.730 ευρώ από 2,491 εκατ. ευρώ λόγω των μεγαλύτερων πληρωμών για προκαταβολές επενδύσεων.

Την περασμένη χρονιά η βασική μάρκα της εταιρείας συνέχισε να αυξάνει τα μερίδιά της, έγινε επαναλανσάρισμα της premium μάρκας Primo Gusto ενώ, λανσαρίστηκαν τα λειτουργικά ζυμαρικά Melissa με β-γλυκάνη και Melissa High Protein. Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 5%, ενώ ξεκίνησε η κατασκευή του νέου μύλου και των σιλό αποθήκευσης σίτου στο εργοστάσιο της στη Λάρισα. Μέσω της επένδυσης αυτής η εταιρεία αποκτά αυτάρκεια στην α’ ύλη για την παρασκευή των ζυμαρικών της ενώ εκτιμά ότι θα πετύχει περαιτέρω βελτίωση των κοστολογίων της.

Για την τρέχουσα χρήση, η διοίκηση στοχεύει στη βελτίωση των μεριδίων αγοράς, και στην ανάπτυξη των εξαγωγών σε νέες αγορές. Επίσης η έναρξη λειτουργίας του νέου μύλου διευρύνει την παραγωγική ικανότητα. Ο όμιλος διατηρεί γραμμές πίστωσης (μη εγγυημένες) ύψους 21 εκατ. ευρώ περίπου, προς εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων κίνησης από τα οποία έχει χρησιμοποιήσει πιστώσεις ποσού 5,6 εκατ. ευρώ περίπου.

Σχετικα αρθρα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Αθήνα από την eBay

admin

Fisikon: Οικονομία έως 65% για τους οδηγούς

admin

Τα πρακτικά της Fed αποκαλύπτουν τον “συναγερμό” για τον κορονοϊό

admin

Folli Follie: Η Κεφαλαιαγορά «παίρνει το όπλο της»

admin

Διπλασιασμό συνδέσεων προβλέπει το 5ετές πλάνο της ΕΔΑ Αττικής

admin

PwC: Ημερίδα για την κυβερνοασφάλεια σε κρίσιμες υποδομές

admin

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το ελληνικό κράτος

admin

Ποιοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη Wind

admin

ΕΧΑΕ: Στα €5,9 εκατ. αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη 9μήνου

admin

Evans της Fed: Ο κορονοϊός θα ρίξει βαριά σκιά στην οικονομία

admin

Νηρεύς: Την έκδοση ομολόγων ενέκρινε η ΓΣ

admin

Fortune: Η ACS και η iSquare στη λίστα «Most Admired Companies in Greece»

admin

Χατζηδάκης: Η ΛΑΡΚΟ έχει φτάσει στο μη περαιτέρω

admin

ΕΤΕ: «Φαβορί» η Bain για το project Icon

admin

ΔΕΗ: Συνάντηση Στάσση με ΓΕΝΟΠ

admin

Σ. Φάμελλος: Ο Κ. Χατζηδάκης ανοίγει το δρόμο για γαλάζια golden boys στη ΔΕΗ

admin

Γ.Περιστέρης – Τέρνα Ενεργειακή: Επενδύσεις η απάντηση στην κρίση – Τα θετικά αποτελέσματα του 2019

admin

Ζωηρό ενδιαφέρον από Βέλγιο-Ισραήλ για τις νέες ελληνικές ταυτότητες

admin