Image default
Επιχειρήσεις

Πρώτο test… επιτυχές για τις επενδύσεις της CVC Capital

Με επιτυχία δείχνει να περνά το τεστ για τις επενδύσεις της στον κλάδο της υγείας η CVC Capital καθώς, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, η πρώτη επένδυσή της στην Ελλάδα, το Metropolitan Hospital πέτυχε, χάρη στην αναδιάρθρωση υποχρεώσεων και τη σημαντική μείωση rebate και clawback να εμφανίσει αξιοσημείωτα κέρδη.

Κλειδί της επιτυχίας αποτέλεσε η σύναψη νέου μακροπρόθεσμου δανείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ύψους 32 εκατ. ευρώ. Μέρος του παραπάνω ποσού κατευθύνθηκε για αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού (20,7 εκατ. ευρώ), ενώ τα υπόλοιπα για χρηματοδότηση επενδύσεων (5,6 εκατ. ευρώ το 2018) και κεφάλαιο κίνησης.

Ως αποτέλεσμα της παραπάνω αναδιάρθρωσης η «Περσεύς Υγειονομικής Μέριμνας» που ελέγχει το Metropolitan Hospital μείωσε τις εμπορικές της υποχρεώσεις κατά 9,5 εκατ. ευρώ, τις συνολικές υποχρεώσεις κατά 19%, παρά την αύξηση του καθαρού δανεισμού, ενώ τα χρηματοοικονομικά κόστη μειώθηκαν κατά 8%.

Έτσι, ενώ τα ενοποιημένα έσοδα παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το 2017 (91,2 εκατ. ευρώ), τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 8,9%, διαμορφούμενα στα 19 εκατ. ευρώ. Το σχετικό περιθώριο βελτιώθηκε στο 21,8% από 20,4%, το 2017.

Η βελτίωση των EBITDA, σε συνδυασμό με την μείωση των υποχρεώσεων και τη σημαντική υποχώρηση rebate και claw back οδήγησαν σε εκτίναξη κερδοφορίας. Τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 3,8 εκατ. ευρώ από μόλις 47 χιλ. ευρώ το 2017.

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου διαμορφώθηκε στο τέλος του 2018 στα 50,45 εκατ. ευρώ από 34,7 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017, ενώ οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές μειώθηκαν στα 30,2 εκατ. ευρώ από 36 εκατ. ευρώ και οι πληρωτέες επιταγές στα 4,5 εκατ. ευρώ από 7,11 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά μηχανισμών επιστροφής rebate και clawback περιορίστηκαν το 2018 στα 6 εκατ. ευρώ από 11,7 εκατ. ευρώ το 2017 (σ.σ. είχε συμπεριληφθεί και η εκκαθάριση των χρήσεων μετά το 2013).

Η Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα είναι μέλος του ομίλου Hellenic Healthcare της CVC Capital στην οποία ανήκουν επίσης η Metropolitan General (πρώην Ιασώ General) καθώς και ο όμιλος Θεραπευτήριο Υγεία (Υγεία, Μητέρα, Λητώ). Η διοίκησή της αναμένει για φέτος μεγαλύτερη ανάπτυξη, μέσα από την ολοκλήρωση συνεργειών στον όμιλο και τη διεύρυνση της συνεργασίας με ασφαλιστικές.

Ήδη, η Εθνική Ασφαλιστική έχει υπογράψει νέα συνεργασία με όλες τις μονάδες του ομίλου Hellenic Helthcare για τους ασφαλισμένους της. Η Περσεύς έχει σε εφαρμογή μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα κτιριακών βελτιώσεων και ιατρικού εξοπλισμού προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση υπηρεσιών και κάλυψη της αυξημένης ζήτησης.

Σχετικα αρθρα

Ευρωπαϊκή Πίστη: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο έλεγχος για το ISO 9001:2015

admin

Ιράν: Στους 3.452 το σύνολο των νεκρών από τον κορονοϊό

admin

Πρόγραμμα Stock Option σε στελέχη ανακοίνωσε η Profile

admin

Νίκας: Γ.Σ. στις 2/9 για Α.Μ.Κ. και reverse split 3:1

admin

Ιαπωνία: Ζητούν να κλείσουν τα καταστήματα στο Τόκιο

admin

REDS: Σύναψη Κοινοπρακτικού Ομολογιακού Δανείου 41,5 εκατ. – Πώς κινείται το Smart Park

admin

Ρωσία: Πάνω από 2.000 νέα κρούσματα σε μία ημέρα

admin

«Τα ταξίδια δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια» λέει ο CEO της Airbnb

admin

Περιουσιακά στοιχεία καταδικασθέντων για την υπόθεση Siemens ζήτησε ο ΟΤΕ

admin

Αυξάνεται το ποσοστό έκπτωσης των δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας

admin

Ινστιτούτο IHME: Προβλέπει 400 νεκρούς στην Ελλάδα από τον κορονοϊό

admin

Ιαπωνία: 91 νέα κρούσματα στο Τόκιο

admin

Επ. Ανταγωνισμού: Υπαρκτό πρόβλημα οι υψηλές τιμές κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα

admin

Εθνική Ασφαλιστική: Η «πολύφερνη νύφη» και οι μνηστήρες από το εξωτερικό

admin

Εμπορική συνεργασία της Vodafone με την startup Linked Business

admin

Αύξηση 55% στα κέρδη εξαμήνου της Τέρνα Ενεργειακή

admin

Deloitte: Το πλάνο για τη σταδιακή επιστροφή στον χώρο εργασίας

admin

Pasal: Στις 2/12 η ΓΣ για reverse split και αύξηση κεφαλαίου

admin