Image default
Πρώτο Θέμα

Πώς αποτιμά η Moody’s τις ελληνικές τράπεζες

banksgreekΗ Moody’s ολοκλήρωσε την περιοδική εξέταση των αξιολογήσεων για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, κατά την οποία ο οίκος επανεκτίμησε την καταλληλότητα των αξιολογήσεων στο πλαίσιο της σχετικής κύριας μεθοδολογίας, τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τον κλάδο και της σύγκρισης του χρηματοοικονομικού και λειτουργικού προφίλ με τράπεζες που έχουν αντίστοιχοι αξιολόγηση.

Η Moody’s υπογραμμίζει πως η επανεξέταση δεν έγινε μέσω της επιτροπής αξιολόγησης και δεν αποτελεί διαδικασία πιστοληπτικής αξιολόγησης των τραπεζών και ούτε αποτελεί ένδειξη για το εάν θα υπάρξει κάποια κίνηση από τον οίκο σχετικά με τα ratings των ελληνικών τραπεζών στο επόμενο διάστημα. την πλευρά του οίκου αξιολόγησης.


Σε ότι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς η αξιολόγηση Caa2 από την Moody’s αντανακλά την άμεση πρόκληση της ελληνικής τράπεζες στην μείωση του πολύ υψηλού επιπέδου των NPEs, σε ένα περιβάλλον βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα. Οι καλύτερες προοπτικές της Πειραιώς για περαιτέρω ενίσχυση του προφίλ χρηματοδότησης μέσω της αύξησης των καταθέσεων, την ποιότητα του ενεργητικού και την κερδοφορία αναμένεται να ασκήσουν ανοδική πίεση στην αξιολόγησή της το επόμενο διάστημα, όπως αναφέρει ο οίκος. Παράλληλα προσθέτει πως τα επίπεδα κεφαλαίου της Πειραιώς είναι άνετα πάνω από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις και στηρίζονται από την πρόσφατη έκδοση του Tier 2 ομολόγου, αν και οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTCs) παραμένουν υψηλά επίπεδα επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα του κεφαλαίου.


Για την Εθνική Τράπεζα, η αξιολόγηση Caa1 αντανακλά την βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε καλύτερες προοπτικές ενίσχυσης ςτου προφίλ χρηματοδότησης της τράπεζας μέσω της αύξησης των καταθέσεων, της ποιότητας ενεργητικού και της κερδοφορίας. Η άμεση πρόκληση για την Εθνική, τονίζει η Moody’s είναι η μείωση του πολύ υψηλού επιπέδου των NPEs.


Η αξιολόγηση της Εθνική επίσης λαμβάνει υπόψη τα επαρκή κεφάλαια που έχει η τράπεζα τα οποία υποστηρίζονται και από την πρόσφατα έκδοση του ομολόγου Tier 2, αν και επίσης διατηρεί υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων που ο οίκος θεωρεί ως χαμηλότερης ποιότητας κεφάλαια. Το πιστωτικό προφίλ της τράπεζας αντικατοπτρίζει επίσης την πιθανότητα επιστροφής της Εθνικής Τράπεζας στη βιώσιμη κερδοφορία το 2019-2020, η οποία θα οδηγηθεί από το χαμηλότερο κόστος δανείων-ζημιών και την αυξημένη δανειοδότηση.


Η αξιολόγηση Caa1 της Eurobankαντανακλά τη σταδιακή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, καθώς και την άμεση πρόκληση που αντιμετωπίζει η τράπεζα για τη μείωση του πολύ υψηλού επιπέδου των NPEs. Το πρόσφατα ανακοινωθέν σχέδιο μετασχηματισμού της Eurobank αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά τη μείωση των NPEs, βοηθώντας την τράπεζα να επιτύχει τους στόχους της δύο χρόνια νωρίτερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί.


Στα αποτελέσματα α’ τριμήνου η Eurobank εμφάνισε επαρκείς κεφαλαιακούς δείκτες σε σχέση με τις ρυθμιστικές απαιτήσεις, αν και με υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων.


Τέλος, η αξιολόγηση Caa1 της Alpha Bank, όπως αναφέρει η Moody’s, επίσης αντανακλά την βελτίωση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία οι οποίες ενισχύουν τις προοπτικές των καταθέσεων, της ποιότητα ενεργητικού και της κερδοφορίας της συστημικής τράπεζας. Και για την Alpha Bank η άμεση πρόκληση είναι μείωση των ακόμη υψηλών NPEs,


H αξιολόγηση επίσης αντανακλά τους σχετικά υψηλούς κεφαλαιακούς δείκτες, με τον CET 1 να είναι ο υψηλότερος μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Πάντως, τα ενσώματα ίδια κεφάλαια της τράπεζας περιέχουν ένα ορισμένο επίπεδο  αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων, το οποίο θεωρείται κεφάλαιο χαμηλότερης ποιότητας.

Σχετικα αρθρα

O φαύλος κύκλος από «credit booms»

admin

Υπό πίεση οι αναδυόμενες αγορές

admin

XA:Στάση για ανάσες

admin

Ο φόβος θα σώσει στην ΕΕ

admin

Γερμανικός Τύπος: Τούρκοι καταφεύγουν στην Ελλάδα

admin

To νέο σχέδιο κυριαρχίας της Κίνας

admin

Οι νεοεισερχόμενες στη λίστα του 2019 με τις “Πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου”

admin

Economist: Κύμα πτωχεύσεων απειλεί την Ευρώπη

admin

Οδηγούνται σε πόλεμο Ελλάδα και Τουρκία;

admin

Οι αγορές υπενθύμισαν στην Fed ότι δεν μπορεί να νικήσει

admin

Ο Macron, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

admin

Τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας ενισχύουν τη διαπραγματευτική της θέση

admin

Όλοι πλην της Τερέζα Μέι στο ντιμπέιτ

admin

Χρέη εκατομμυρίων από τους εκλεκτούς του Ερντογάν

admin

Τσαμάζ: Αρνούμαι να παραδώσω τα κλειδιά του ΟΤΕ στην ΕΕΤΤ

admin

Αυτόματο κούρεμα οφειλών σε δημόσιο και τράπεζες το Νοέμβριο

admin

Alpha Bank: Τα κλειδιά για το restart της οικονομίας

admin

Bloomberg: Η Αθήνα σκέφτεται πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ ενόψει των εκλογών

admin