Image default
Τράπεζες

Στο υποθηκοφυλακείο «σκαλώνουν» οι ρυθμίσεις δανείων

Στο υποθηκοφυλακείο «σκαλώνουν» οι ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, οι οποίες στηρίζονται στην ανταλλαγή μέρος του χρέους της επιχείρησης με περιουσιακά στοιχεία της, όπως τα ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με την «άρνηση» του υποθηκοφυλακείου να πραγματοποιήσει την μεταβίβαση του asset της εταιρείας, καθώς μεγάλο μέρος των ακινήτων των επιχειρήσεων είναι καταγεγραμμένα με σωρεία λαθών από παραβάσεις πολεοδομικές μέχρι απλά λάθη που έγιναν στην αρχική τους καταγραφή.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των προβλημάτων είναι, σύμφωνα με τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη, η αδυναμία μεταβίβασης του ακινήτου (collateral) στην κατοχή της τράπεζας και κατ’ επέκταση το πάγωμα της ρύθμισης/αναδιάρθρωσης – ισχύει και για τις περιπτώσεις ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων – του δανεισμού και την ομηρία τόσο της υπερχρεωμένης επιχείρησης όσο και της τράπεζας.

«Σαφώς δεν φέρουν καμία ευθύνη τα υποθηκοφυλακεία», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και προσθέτει: «Το πρόβλημα αυτό παρατηρείται σε αρκετές υποθέσεις που σχετίζονται με την αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων και αποδεικνύεται ότι είτε τα λάθη έγιναν ακούσια, χωρίς κανένας να ελέγξει τους φακέλους, είτε εκούσια από την πλευρά των επιχειρήσεων».

Αντιμέτωπη με το πρόβλημα βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και λίγους μήνες μία εκ των συστημικών τραπεζών, η οποία στην προσπάθεια να διευθετήσει ένα μεγάλο εταιρικό μη εξυπηρετούμενο δάνειο με ανταλλαγή ακινήτου της επιχείρησης έχει κολλήσει στο υποθηκοφυλακείο, καθώς η καταγραφή του ακινήτου έχει σωρεία λαθών και παραβάσεων.

1,5 δισ. κολλημένα στο NPLs Forum

Στο μεταξύ στο πλαίσιο της κοινής αντιμετώπισης -από το σύνολο των τραπεζών- εταιρικών μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 8,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 90 υποθέσεις, τις οποίες χειρίζεται το NPLs forum, διευθετήθηκαν με βάση τις πληροφορίες 7 δισ. κόκκινα δάνεια και απομένει 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολο.

Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για δάνεια που έχουν δοθεί στον κλάδο της χαλυβουργίας (Χαλυβουργική, Χαλυβουργία Ελλάδος), αλλά και σε συγκεκριμένους ξενοδοχειακούς ομίλους.

«Το 1,5 δισ. αντιστοιχεί σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις, χωρίς core business level, γεγονός που κάνει την αντιμετώπισή τους με οργανικά μέσα σχεδόν αδύνατη», αναφέρει πηγή με γνώση των υποθέσεων και προσθέτει ότι το πρόβλημά αυτό μπορεί να λυθεί μόνο με ριζικές λύσεις, με αιχμή την πτωχευτική διαδικασία.

Όσο για τα 7 δισ. ευρώ, αντιμετωπίσθηκαν με όλα τα διαθέσιμα μέτρα όπως: καταγγελία, πλειστηριασμούς που έγιναν και που έχουν δρομολογηθεί για τους επόμενους μήνες αλλά και με αναδιαρθρώσεις στις περιπτώσεις στις οποίες υπήρξε συνεννόηση με τον επιχειρηματία.

Σχετικα αρθρα

JP Morgan: Γιατί οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα σημειώσουν μεγάλη άνοδο – Οχι σε νέα κεφάλαια

admin

«Πράσινο» από την ΤτΕ στην China Development Bank για κατάστημα στην Ελλάδα

admin

Eurobank: Πώς εξηγούνται τα «σκαμπανεβάσματα» στο οικονομικό κλίμα

admin

Εσοδα-ρεκόρ χτυπάει η Citigroup στο Χονγκ Κονγκ

admin

Eurobank Equities: Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Τα ανοιχτά μέτωπα στο ραντεβού SSM-τραπεζιτών

admin

DBRS: «Ο Ηρακλής είναι έτοιμος να σηκώσει στους ώμους του την Ελλάδα»

admin

Επεκτείνεται γεωγραφικά η συνεργασία Eurobank – AFI για τις μικροπιστώσεις

admin

Ποιες εταιρείες διαχείρισης διεκδικούν μέρος από την πίτα των κόκκινων δανείων

admin

Κλιμακώνεται η δικαστική μάχη χαρακωμάτων Ομίλου Μαντωνανάκη-τραπεζών-ΕΤΑΔ

admin

H Commerzbank σχεδιάζει 4.300 απολύσεις και «λουκέτο» σε 200 υποκαταστήματα

admin

Ευρωζώνη: Μείωση της ζήτησης επιχειρηματικών δανείων το Q4 του 2019

admin

Πειραιώς: Υπερκάλυψη και μάχη για την τιμολόγηση του Tier II

admin

Τράπεζες: Αγώνας δρόμου για επιστροφή καταθέσεων 11 δισ.

admin

DW: Η Λαγκάρντ στη γραμμή Ντράγκι

admin

Revolut: Ερχονται 3.500 προσλήψεις μετά το ντιλ με τη Visa

admin

Σταϊκούρας: Τα οφέλη για το Δημόσιο από το swap ομολόγων με την Εθνική

admin

DG Comp και SSM τοποθετούνται για το σχέδιο Ηρακλής

admin