Image default
Τράπεζες

Στο υποθηκοφυλακείο «σκαλώνουν» οι ρυθμίσεις δανείων

Στο υποθηκοφυλακείο «σκαλώνουν» οι ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, οι οποίες στηρίζονται στην ανταλλαγή μέρος του χρέους της επιχείρησης με περιουσιακά στοιχεία της, όπως τα ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με την «άρνηση» του υποθηκοφυλακείου να πραγματοποιήσει την μεταβίβαση του asset της εταιρείας, καθώς μεγάλο μέρος των ακινήτων των επιχειρήσεων είναι καταγεγραμμένα με σωρεία λαθών από παραβάσεις πολεοδομικές μέχρι απλά λάθη που έγιναν στην αρχική τους καταγραφή.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των προβλημάτων είναι, σύμφωνα με τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη, η αδυναμία μεταβίβασης του ακινήτου (collateral) στην κατοχή της τράπεζας και κατ’ επέκταση το πάγωμα της ρύθμισης/αναδιάρθρωσης – ισχύει και για τις περιπτώσεις ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων – του δανεισμού και την ομηρία τόσο της υπερχρεωμένης επιχείρησης όσο και της τράπεζας.

«Σαφώς δεν φέρουν καμία ευθύνη τα υποθηκοφυλακεία», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και προσθέτει: «Το πρόβλημα αυτό παρατηρείται σε αρκετές υποθέσεις που σχετίζονται με την αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων και αποδεικνύεται ότι είτε τα λάθη έγιναν ακούσια, χωρίς κανένας να ελέγξει τους φακέλους, είτε εκούσια από την πλευρά των επιχειρήσεων».

Αντιμέτωπη με το πρόβλημα βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και λίγους μήνες μία εκ των συστημικών τραπεζών, η οποία στην προσπάθεια να διευθετήσει ένα μεγάλο εταιρικό μη εξυπηρετούμενο δάνειο με ανταλλαγή ακινήτου της επιχείρησης έχει κολλήσει στο υποθηκοφυλακείο, καθώς η καταγραφή του ακινήτου έχει σωρεία λαθών και παραβάσεων.

1,5 δισ. κολλημένα στο NPLs Forum

Στο μεταξύ στο πλαίσιο της κοινής αντιμετώπισης -από το σύνολο των τραπεζών- εταιρικών μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 8,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 90 υποθέσεις, τις οποίες χειρίζεται το NPLs forum, διευθετήθηκαν με βάση τις πληροφορίες 7 δισ. κόκκινα δάνεια και απομένει 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολο.

Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για δάνεια που έχουν δοθεί στον κλάδο της χαλυβουργίας (Χαλυβουργική, Χαλυβουργία Ελλάδος), αλλά και σε συγκεκριμένους ξενοδοχειακούς ομίλους.

«Το 1,5 δισ. αντιστοιχεί σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις, χωρίς core business level, γεγονός που κάνει την αντιμετώπισή τους με οργανικά μέσα σχεδόν αδύνατη», αναφέρει πηγή με γνώση των υποθέσεων και προσθέτει ότι το πρόβλημά αυτό μπορεί να λυθεί μόνο με ριζικές λύσεις, με αιχμή την πτωχευτική διαδικασία.

Όσο για τα 7 δισ. ευρώ, αντιμετωπίσθηκαν με όλα τα διαθέσιμα μέτρα όπως: καταγγελία, πλειστηριασμούς που έγιναν και που έχουν δρομολογηθεί για τους επόμενους μήνες αλλά και με αναδιαρθρώσεις στις περιπτώσεις στις οποίες υπήρξε συνεννόηση με τον επιχειρηματία.

Σχετικα αρθρα

Moody’s: Θετικό για το αξιόχρεο των τραπεζών της Ευρωζώνης το κλιμακωτό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ

admin

Ψήφος εμπιστοσύνης της ISS στις αλλαγές στο Δ.Σ. της ΕΤΕ

admin

7,5 δισ. ευρώ μεγάλα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια έχουν ρυθμίσει οι τράπεζες

admin

ΗΠΑ: Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η μείωση επιτοκίων από τη Fed

admin

Καραμούζης: Λύση για τις τράπεζες η ισχυρή κερδοφορία

admin

H Alpha Bank μειώνει τα επιτόκια δανείων και καταθέσεων

admin

Καμπανάκι ΤτΕ για την κερδοφορία των τραπεζών

admin

Moody’s: Πιστωτικά θετικό το ομόλογο Tier II της Πειραιώς

admin

«Γερμανικά» επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις

admin

EY: Σημαντικό να επενδύονται χρήματα για νέο τραπεζικό σχήμα

admin

Ικανοποίηση ΤΧΣ για τις αλλαγές στο Δ.Σ. της Εθνικής

admin

HSBC: Κόβει άλλες 10.000 θέσεις εργασίας

admin

Παραμένουν πρωταθλήτριες στα κόκκινα δάνεια οι ελληνικές τράπεζες

admin

Eurobank: Στα 12,6 δισ. ετησίως το «κόστος» της υψηλότερης ανεργίας

admin

Κόκκινα δάνεια €60 δισ. θα αναλάβουν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων

admin

Γ. Βαλμάς: Ερχονται εξελιγμένα επενδυτικά προϊόντα από Eurobank

admin

Alpha Bank: Με μοντέλο Eurobank για μείωση των NPEs

admin

Eurobank: Προχωρά σε πώληση 950 ακινήτων

admin