Image default
Τράπεζες

Στο υποθηκοφυλακείο «σκαλώνουν» οι ρυθμίσεις δανείων

Στο υποθηκοφυλακείο «σκαλώνουν» οι ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, οι οποίες στηρίζονται στην ανταλλαγή μέρος του χρέους της επιχείρησης με περιουσιακά στοιχεία της, όπως τα ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με την «άρνηση» του υποθηκοφυλακείου να πραγματοποιήσει την μεταβίβαση του asset της εταιρείας, καθώς μεγάλο μέρος των ακινήτων των επιχειρήσεων είναι καταγεγραμμένα με σωρεία λαθών από παραβάσεις πολεοδομικές μέχρι απλά λάθη που έγιναν στην αρχική τους καταγραφή.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των προβλημάτων είναι, σύμφωνα με τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη, η αδυναμία μεταβίβασης του ακινήτου (collateral) στην κατοχή της τράπεζας και κατ’ επέκταση το πάγωμα της ρύθμισης/αναδιάρθρωσης – ισχύει και για τις περιπτώσεις ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων – του δανεισμού και την ομηρία τόσο της υπερχρεωμένης επιχείρησης όσο και της τράπεζας.

«Σαφώς δεν φέρουν καμία ευθύνη τα υποθηκοφυλακεία», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και προσθέτει: «Το πρόβλημα αυτό παρατηρείται σε αρκετές υποθέσεις που σχετίζονται με την αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων και αποδεικνύεται ότι είτε τα λάθη έγιναν ακούσια, χωρίς κανένας να ελέγξει τους φακέλους, είτε εκούσια από την πλευρά των επιχειρήσεων».

Αντιμέτωπη με το πρόβλημα βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και λίγους μήνες μία εκ των συστημικών τραπεζών, η οποία στην προσπάθεια να διευθετήσει ένα μεγάλο εταιρικό μη εξυπηρετούμενο δάνειο με ανταλλαγή ακινήτου της επιχείρησης έχει κολλήσει στο υποθηκοφυλακείο, καθώς η καταγραφή του ακινήτου έχει σωρεία λαθών και παραβάσεων.

1,5 δισ. κολλημένα στο NPLs Forum

Στο μεταξύ στο πλαίσιο της κοινής αντιμετώπισης -από το σύνολο των τραπεζών- εταιρικών μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 8,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 90 υποθέσεις, τις οποίες χειρίζεται το NPLs forum, διευθετήθηκαν με βάση τις πληροφορίες 7 δισ. κόκκινα δάνεια και απομένει 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολο.

Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για δάνεια που έχουν δοθεί στον κλάδο της χαλυβουργίας (Χαλυβουργική, Χαλυβουργία Ελλάδος), αλλά και σε συγκεκριμένους ξενοδοχειακούς ομίλους.

«Το 1,5 δισ. αντιστοιχεί σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις, χωρίς core business level, γεγονός που κάνει την αντιμετώπισή τους με οργανικά μέσα σχεδόν αδύνατη», αναφέρει πηγή με γνώση των υποθέσεων και προσθέτει ότι το πρόβλημά αυτό μπορεί να λυθεί μόνο με ριζικές λύσεις, με αιχμή την πτωχευτική διαδικασία.

Όσο για τα 7 δισ. ευρώ, αντιμετωπίσθηκαν με όλα τα διαθέσιμα μέτρα όπως: καταγγελία, πλειστηριασμούς που έγιναν και που έχουν δρομολογηθεί για τους επόμενους μήνες αλλά και με αναδιαρθρώσεις στις περιπτώσεις στις οποίες υπήρξε συνεννόηση με τον επιχειρηματία.

Σχετικα αρθρα

Κάλεσμα Eurobank σε 35.000 δανειολήπτες με α’ κατοικία

admin

Γ. Ζαββός: Χαμηλές οι προμήθειες για το σχέδιο Ηρακλής

admin

«Κλειδί» για τις συνεταιριστικές τράπεζες η διαχείριση των NPLs

admin

Ημερίδα για τις ελληνικές τράπεζες στο Λονδίνο στις 24 Σεπτεμβρίου

admin

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Θα πιαστούν οι στόχοι για τα κόκκινα δάνεια

admin

Πώς θα τσεκαριστούν τα ΑΦΜ στις εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη

admin

«Ψίχουλα» τα επιτόκια στις καταθέσεις

admin

Οι αλλαγές στο νόμο για προστασία πρώτης κατοικίας

admin

Πρόστιμο-ρεκόρ $56,3 εκατ. στη Citi από την Τράπεζα της Αγγλίας

admin

Μόλις επτά ρυθμίσεις για προστασία α’ κατοικίας σε 14 εβδομάδες!

admin

Ψήφος εμπιστοσύνης στον «Ηρακλή» από Moody’s και DBRS

admin

Η νέα διοικητική ομάδα της Alpha Bank-Αποχωρεί ο Γ. Αρώνης

admin

Αλλαγή σελίδας για την Alpha Bank

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Αισιοδοξία Μεγάλου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας-Στα 4,5 δισ. οι νέες χρηματοδοτήσεις το 2019

admin

Μ. Σάλλας: Δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε για τα κόκκινα δάνεια

admin

Ποταμίτης: Χωρίς αλλαγές στο πλαίσιο δεν αντιμετωπίζονται τα NPLs

admin

Ολι Ρεν: Η ΕΚΤ πρέπει να πολεμήσει τον χαμηλό πληθωρισμό

admin

Deutsche Bank: Τι βλέπει για NPEs, κεφάλαια και κέρδη τραπεζών

admin