Image default
Επιχειρήσεις

Πώς θα βρεθούν τα 750 εκατ. που ψάχνει η ΔΕΗ

Τρεις κινήσεις δρομολογούν υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και η νέα διοίκηση της ΔΕΗ προκειμένου να μαζέψουν τα απαραίτητα 750 εκατ. ευρώ προκειμένου η δημόσια εταιρία να αναστρέψει την πτωτική της τροχιά και να σβήσει… τις ζημιές στα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης η ρευστότητα της δημόσιας εταιρίας έχει ανάγκη από το προαναφερόμενο ποσό, το οποίο θα πρέπει να εξασφαλιστεί μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τότε ο ορκωτός λογιστής (EY) θα συνοδεύσει με την έκθεση και τις παρατηρήσεις του τα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης. Αν η διοίκηση της επιχείρησης περιγράψει τα μέτρα είσπραξης εσόδων, τότε η έκθεση του ορκωτού λογιστή δεν θα θέτει θέμα βιωσιμότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση όσα έχει αναγγείλει ο κ. Χατζηδάκης, η πρώτη ενέργεια για να αντλήσει ρευστότητα η εταιρία είναι οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Το δυσάρεστο έργο θα αναλάβει ο νέος επικεφαλής της ΔΕH ο Γιώργος Στάσσης και πηγές αναφέρουν ότι το ποσοστό της αύξησης μπορεί να είναι και της τάξης του 10%.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, με πρόχειρους υπολογισμούς, τα επιπλέον έσοδα για την εταιρία εκτιμώνται σε 470 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αυτά είναι σε ετήσια βάση, κι έτσι, αν οι ανατιμήσεις τρέξουν από την 1η Σεπτεμβρίου στα ταμεία της δεν πρόκειται να μπουν παρά περί τα 160 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.

Η δεύτερη κίνηση που δρομολογείται από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΝ αλλά και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι η πληρωμή παλιών οφειλών προς τη δημόσια εταιρία για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που παρείχε το 2011. Πρόκειται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΡΑΕ για ποσό κοντά στα 200 εκατ. ευρώ.

Ο πονοκέφαλος… σε αυτήν την προσπάθεια είναι αφενός να μπορέσει η ΡΑΕ να εντοπίσει με ακρίβεια τις οφειλές προς την εταιρία και για να το κάνει αυτό θα πρέπει με νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση να της δώσει την εξουσιοδότηση για τον έλεγχο.

Κι έστω ότι αυτό συμβαίνει με το άνοιγμα της Βουλής μετά τις θερινές διακοπές, ο νέος πονοκέφαλος… έχει να κάνει με το ποιος θα πληρώσει αυτές τις ΥΚΩ. Ο κρατικός προϋπολογισμός ή οι καταναλωτές μέσω αύξησης της συγκεκριμένης ρυθμιζόμενης χρέωσης;

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών αναζητά το σχετικό κονδύλι, λένε πληροφορίες, και δεν αποκλείεται είτε να τις αποδώσει άμεσα και εξολοκλήρου, είτε σε δόσεις.

Η τρίτη κίνηση που έχει δρομολογηθεί από την απερχόμενη διοίκηση της ΔΕΗ είναι τα δύο πακέτα των τιτλοποιήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εταιρία. Το συνολικό τους ύψους ανέρχεται στα 1,5 με 1,7 δισ. ευρώ και η εταιρία προσδοκά την άντληση εσόδων της τάξης των 400 με 500 εκατ. ευρώ. Η σχετική προετοιμασία για τους διαγωνισμούς προσέλκυσης funds έχει γίνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και απομένει πια ο χρόνος διενέργειας τους, ο οποίος εκτιμάται πως θα είναι γύρω στον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.

Η δύσκολη εξίσωση

Η δύσκολη εξίσωση που έχει να λύσει η κυβέρνηση είναι οι αυξήσεις της κιλοβατώρας να μην επιβαρύνει τα 7 εκατομμύρια των πελατών της εταιρείας. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο ΠΕΝ και η ΡΑΕ αναζητούν τρόπο μείωσης της χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ.

Ο ειδικός λογαριασμός αναμένεται προς το τέλος του χρόνου να είναι πλεονασματικός κατά περίπου 180 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η ΡΑΕ που είναι αρμόδια να αποφασίζει για τη συγκεκριμένη χρέωση έχει κάνει γνωστό στο ΥΠΕΝ, πως θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ ανά κατηγορία καταναλωτών λόγω της ανάγκης υιοθέτησης κοινής μεθοδολογίας που έχει καθιερώσει η Κομισιόν.

Το τι θα συμβεί με το ΕΤΜΕΑΡ, θα φανεί στο επόμενο δεκαήμερο, αναφέρουν έγκυρες πηγές.

Σχετικα αρθρα

Deloitte Ελλάδος: Στρατηγικός συνεργάτης του 2ου SingularityU Greece Summit

admin

Διακρίσεις για μέλι που διατίθεται από την ΑΒ Βασιλόπουλος

admin

Ποια σχολεία βράβευσε η Eurobank

admin

Στο α’ εξάμηνο του 2020 η «αλλαγή σελίδας» στη ΔΕΗ

admin

Oμιλος Υγεία: Η πρώτη νοσοκομειακή μονάδα που θα διαθέτει Cell & Gene Therapies

admin

OΠΑΠ Champions: Πρώτος χρόνος επιτυχιών για έντεκα νέους αθλητές

admin

Forthnet: Την 1η/10 ξεκινά η 12η περίοδος άσκησης δικαιώματος μετατροπής του ΜΟΔ

admin

Επένδυση 2 εκατ. στο ανθρακούχο νερό από τη ΖARO’S

admin

Η RWE επιστρέφει Ελλάδα για την «πράσινη» ΔΕΗ

admin

Ευρωπαϊκή Πίστη: Βράβευση αριστούχων νεοεισαχθέντων φοιτητών του ΕΚΠΑ

admin

Δύο βραβεύσεις για τη Stoiximan στα «Αριστεία Εταιρικής Υπευθυνότητας 2019»

admin

Η Inform Λύκος προκρίθηκε στο διαγωνισμό κατασκευής καρτών ευφυούς ταχογράφου 2ης γενιάς

admin

Eurobank: Αναμένεται βελτιωμένη προσφορά από Pimco

admin

Alpha Bank: Τρεις επενδυτές στη β’ φάση του project Neptune

admin

Τέρνα Ενεργειακή: Εξαγορά αιολικού πάρκου στις ΗΠΑ

admin

Εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο η αλλαγή διοίκησης της Creta Farms

admin

Είσοδος στη Θεσσαλονίκη για τον όμιλο Ηρων

admin

ΕΛΠΕ: Εξετάζουμε έκδοση ομολόγου εντός του έτους

admin