Image default
Επιχειρήσεις

Πώς θα βρεθούν τα 750 εκατ. που ψάχνει η ΔΕΗ

Τρεις κινήσεις δρομολογούν υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και η νέα διοίκηση της ΔΕΗ προκειμένου να μαζέψουν τα απαραίτητα 750 εκατ. ευρώ προκειμένου η δημόσια εταιρία να αναστρέψει την πτωτική της τροχιά και να σβήσει… τις ζημιές στα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης η ρευστότητα της δημόσιας εταιρίας έχει ανάγκη από το προαναφερόμενο ποσό, το οποίο θα πρέπει να εξασφαλιστεί μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τότε ο ορκωτός λογιστής (EY) θα συνοδεύσει με την έκθεση και τις παρατηρήσεις του τα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης. Αν η διοίκηση της επιχείρησης περιγράψει τα μέτρα είσπραξης εσόδων, τότε η έκθεση του ορκωτού λογιστή δεν θα θέτει θέμα βιωσιμότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση όσα έχει αναγγείλει ο κ. Χατζηδάκης, η πρώτη ενέργεια για να αντλήσει ρευστότητα η εταιρία είναι οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Το δυσάρεστο έργο θα αναλάβει ο νέος επικεφαλής της ΔΕH ο Γιώργος Στάσσης και πηγές αναφέρουν ότι το ποσοστό της αύξησης μπορεί να είναι και της τάξης του 10%.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, με πρόχειρους υπολογισμούς, τα επιπλέον έσοδα για την εταιρία εκτιμώνται σε 470 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αυτά είναι σε ετήσια βάση, κι έτσι, αν οι ανατιμήσεις τρέξουν από την 1η Σεπτεμβρίου στα ταμεία της δεν πρόκειται να μπουν παρά περί τα 160 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.

Η δεύτερη κίνηση που δρομολογείται από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΝ αλλά και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι η πληρωμή παλιών οφειλών προς τη δημόσια εταιρία για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που παρείχε το 2011. Πρόκειται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΡΑΕ για ποσό κοντά στα 200 εκατ. ευρώ.

Ο πονοκέφαλος… σε αυτήν την προσπάθεια είναι αφενός να μπορέσει η ΡΑΕ να εντοπίσει με ακρίβεια τις οφειλές προς την εταιρία και για να το κάνει αυτό θα πρέπει με νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση να της δώσει την εξουσιοδότηση για τον έλεγχο.

Κι έστω ότι αυτό συμβαίνει με το άνοιγμα της Βουλής μετά τις θερινές διακοπές, ο νέος πονοκέφαλος… έχει να κάνει με το ποιος θα πληρώσει αυτές τις ΥΚΩ. Ο κρατικός προϋπολογισμός ή οι καταναλωτές μέσω αύξησης της συγκεκριμένης ρυθμιζόμενης χρέωσης;

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών αναζητά το σχετικό κονδύλι, λένε πληροφορίες, και δεν αποκλείεται είτε να τις αποδώσει άμεσα και εξολοκλήρου, είτε σε δόσεις.

Η τρίτη κίνηση που έχει δρομολογηθεί από την απερχόμενη διοίκηση της ΔΕΗ είναι τα δύο πακέτα των τιτλοποιήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εταιρία. Το συνολικό τους ύψους ανέρχεται στα 1,5 με 1,7 δισ. ευρώ και η εταιρία προσδοκά την άντληση εσόδων της τάξης των 400 με 500 εκατ. ευρώ. Η σχετική προετοιμασία για τους διαγωνισμούς προσέλκυσης funds έχει γίνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και απομένει πια ο χρόνος διενέργειας τους, ο οποίος εκτιμάται πως θα είναι γύρω στον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.

Η δύσκολη εξίσωση

Η δύσκολη εξίσωση που έχει να λύσει η κυβέρνηση είναι οι αυξήσεις της κιλοβατώρας να μην επιβαρύνει τα 7 εκατομμύρια των πελατών της εταιρείας. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο ΠΕΝ και η ΡΑΕ αναζητούν τρόπο μείωσης της χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ.

Ο ειδικός λογαριασμός αναμένεται προς το τέλος του χρόνου να είναι πλεονασματικός κατά περίπου 180 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η ΡΑΕ που είναι αρμόδια να αποφασίζει για τη συγκεκριμένη χρέωση έχει κάνει γνωστό στο ΥΠΕΝ, πως θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ ανά κατηγορία καταναλωτών λόγω της ανάγκης υιοθέτησης κοινής μεθοδολογίας που έχει καθιερώσει η Κομισιόν.

Το τι θα συμβεί με το ΕΤΜΕΑΡ, θα φανεί στο επόμενο δεκαήμερο, αναφέρουν έγκυρες πηγές.

Σχετικα αρθρα

Κρατική βοήθεια εξαιτίας του κορονοϊού χρειάζονται οι Austrian Airlines

admin

Κ. Αγγελόπουλος: Οι γιοι μου μπλοκάρουν την αποζημίωση των εργαζομένων της Χαλυβουργικής

admin

Αίγυπτος: Τα τζαμιά θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να εξαλειφθούν τα κρούσματα κορονοϊού

admin

Άρση μέτρων: Ανοίγουν τα καταστήματα – Το μεγάλο κρας τεστ στην αγορά

admin

Τι κρύβει το νέο master plan του ΟΛΠ

admin

Lamda: Πλήγμα τα μέτρα κατά του κορωνοϊού για το EBITDA των εμπορικών κέντρων

admin

Intracom Telecom: Λύση NGINius-Charging σε Τηλεπικοινωνιακό Οργανισμό στην Ελλάδα

admin

Πειραιώς: Απόσχιση του κλάδου τραπεζικής σε νέα 100% θυγατρική εταιρία

admin

Οι θάνατοι σε γηροκομεία στη Μαδρίτη ίσως είναι πενταπλάσιοι από όσους έχουν ανακοινωθεί επισήμως

admin

Κίνα: Υποχώρησαν 43,3% οι πωλήσεις αυτοκινήτου τον Μάρτιο

admin

Κορονοϊός: Στο τραπέζι το ζήτημα των ευθυνών των κυβερνήσεων στην διαχείριση της επιδημίας

admin

Ιταλία: “Τα κρούσματα περιορίζονται, ωστόσο δεν πρέπει να μειώσουμε το επίπεδο επιφυλακής”

admin

Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις της Παγκρήτιας για την Praxia

admin

Υπέρ των ομολόγων κορονοϊού ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Π. Τζεντιλόνι

admin

Συνεργασία ΥΠΕΝ-ΤΕΕ για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια

admin

Συνεχίζει τις επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη η EY

admin

Grant Thornton: 8 απαντήσεις σε ερωτήματα εργοδοτών – εργαζομένων για την από 01/05/2020 ΠΝΠ

admin

Προτροπή Αναπτυξιακής προς επιχειρήσεις: Προετοιμάστε από τώρα τους φακέλους για το εγγυοδοτικό πρόγραμμα

admin