Image default
Πρώτο Θέμα

Χρηματιστήριο: Βουτιά 4% για τις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Βουτιά 4% για τις τράπεζεςΑυξάνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, με την αγορά να είναι πλέον ανήμπορη να κρατήσει τη στήριξη των 830 μονάδων, οδεύοντας προς το επόμενο κρίσιμο επίπεδο των 800 μονάδων υπό το βάρος των τραπεζικών απωλειών. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,63% στις 826,57 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 38,83 εκατ. ευρώ. Πτώση 2,2% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.020,09 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 4,06% στις 672,65 μονάδες.

Η απουσία αγοραστών, σε συνδυασμό με το περίπλοκο διεθνές περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, εντείνουν τις πιέσεις σε μια αγορά που ήδη εμφάνιζε σημάδια κόπωσης. Ο Αύγουστος φαίνεται ότι θα είναι ο μήνας της μεγάλης διόρθωσης, μετά από το επτάμηνο ράλι ανόδου που στηρίχθηκε κυρίως σε προσδοκίες και σε λιγότερα γεγονότα. 

Αυτός θα είναι και ο καταλύτης αντιστροφής της τάσης στο ΧΑ, δηλαδή η αγορά να αρχίσει να βλέπει να δρομολογούνται εξελίξεις στα κρίσιμα μέτωπα, προκειμένου να υλοποιηθούν οι προσδοκίες. Διαφορετικά, όπως σχολιάζουν εγχώριες χρηματιστηριακές πηγές, δεν είναι βέβαιο πού θα σταματήσει η διόρθωση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. 

Βραχυπρόθεσμα τώρα, ακόμη και η υποστήριξη που λάμβανε το ΧΑ από την αγορά ομολόγων σήμερα λείπει, δεδομένου ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει φτάσει στο 2,16%, από την περιοχή του 2% που βρισκόταν το τελευταίο διάστημα. Σε αυτήν την εξέλιξη βέβαια συμβάλουν και οι εξελίξεις στην Ιταλία, οι οποίες έχουν εντείνει τις προσπάθειες για risk off σε πολλά χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται σε assets των μεσογειακών χωρών. 

Οι ιταλικές εξελίξεις πάντα επηρέαζαν και θα επηρεάζουν την επενδυτική διάθεση για τα assets της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αν και ακόμη η κατάσταση δείχνει να είναι υπό έλεγχο, δεδομένου του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να λάβει σημαντικές αποφάσεις κατά τη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου. Η προσδοκία για μια μείωση του καταθετικού επιτοκίου από την ΕΚΤ, ίσως ανακόψει το κύμα του risk off στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. 

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 7%, με την Εθνική και την Alpha Bank να ακολουθούν με πτώση 5,4% έκαστη. Άνω του 4% είναι η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα και Eurobank, με τις ΕΥΔΑΠ και Βιοχαλκο να είναι στο -3,8% και -3,5% αντίστοιχα. Άνω του 2% είναι οι απώλειες σε ΟΛΠ, ΕΧΑΕ και Motor Oil. 

Η πτώση σε Μυτιληναίο, Coca Cola, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και Aegean, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ. Χωρίς μεταβολή η Grivalia, ενώ η ΔΕΗ έχει περιορίσει στο 2,23%. 

Σχετικα αρθρα

Φόβοι για ελληνική χρεοκοπία καθώς οι συζητήσεις της «11ης ώρας» καταρρέουν

admin

Αναφορές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό

admin

Θυσίασε τη ζωή της για την αλήθεια

admin

Η Ελλάδα σε ύφεση, το κλίμα αρνητικό

admin

Άλλη μια χαμένη χρονιά για τα Δυτικά Βαλκάνια;

admin

Η Μέρκελ αντιμέτωπη με επανάσταση στο κόμμα της για την προσφυγική κρίση

admin

Οι τραπεζίτες ξανακοιτούν προς το ΧΑ!

admin

Ανησυχία στο Βερολίνο για το μέτωπο της Β.Κορέας

admin

Αλλαγή σελίδας από… αριστερά !

admin

Bloomberg View: Δεν δικαιολογείται η επενδυτική αισιοδοξία για την Ελλάδα

admin

Η ευρωπαϊκή κρίση του κράτους δικαίου

admin

Markit: Κατέβασε «ταχύτητες» η ελληνική μεταποίηση

admin

Η υπόθεση υπέρ της αισιοδοξίας για το 2018

admin

Η προεδρία Τραμπ φλερτάρει με την αυτοκαταστροφή

admin

Ελντοράντο η Ελλάδα για αμερικανικά επενδυτικά funds

admin

Τελεσίγραφο από το ΔΝΤ για έξοδο από το ελληνικό μνημόνιο

admin

Δειλά σημάδια εξομάλυνσης των κεφαλαιαγορών

admin

Το ΔΝΤ, το χρέος και η δόση του Ιουλίου…

admin