Image default
Πρώτο Θέμα

Χρηματιστήριο: Βουτιά 4% για τις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Βουτιά 4% για τις τράπεζεςΑυξάνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, με την αγορά να είναι πλέον ανήμπορη να κρατήσει τη στήριξη των 830 μονάδων, οδεύοντας προς το επόμενο κρίσιμο επίπεδο των 800 μονάδων υπό το βάρος των τραπεζικών απωλειών. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,63% στις 826,57 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 38,83 εκατ. ευρώ. Πτώση 2,2% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.020,09 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 4,06% στις 672,65 μονάδες.

Η απουσία αγοραστών, σε συνδυασμό με το περίπλοκο διεθνές περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, εντείνουν τις πιέσεις σε μια αγορά που ήδη εμφάνιζε σημάδια κόπωσης. Ο Αύγουστος φαίνεται ότι θα είναι ο μήνας της μεγάλης διόρθωσης, μετά από το επτάμηνο ράλι ανόδου που στηρίχθηκε κυρίως σε προσδοκίες και σε λιγότερα γεγονότα. 

Αυτός θα είναι και ο καταλύτης αντιστροφής της τάσης στο ΧΑ, δηλαδή η αγορά να αρχίσει να βλέπει να δρομολογούνται εξελίξεις στα κρίσιμα μέτωπα, προκειμένου να υλοποιηθούν οι προσδοκίες. Διαφορετικά, όπως σχολιάζουν εγχώριες χρηματιστηριακές πηγές, δεν είναι βέβαιο πού θα σταματήσει η διόρθωση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. 

Βραχυπρόθεσμα τώρα, ακόμη και η υποστήριξη που λάμβανε το ΧΑ από την αγορά ομολόγων σήμερα λείπει, δεδομένου ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει φτάσει στο 2,16%, από την περιοχή του 2% που βρισκόταν το τελευταίο διάστημα. Σε αυτήν την εξέλιξη βέβαια συμβάλουν και οι εξελίξεις στην Ιταλία, οι οποίες έχουν εντείνει τις προσπάθειες για risk off σε πολλά χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται σε assets των μεσογειακών χωρών. 

Οι ιταλικές εξελίξεις πάντα επηρέαζαν και θα επηρεάζουν την επενδυτική διάθεση για τα assets της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αν και ακόμη η κατάσταση δείχνει να είναι υπό έλεγχο, δεδομένου του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να λάβει σημαντικές αποφάσεις κατά τη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου. Η προσδοκία για μια μείωση του καταθετικού επιτοκίου από την ΕΚΤ, ίσως ανακόψει το κύμα του risk off στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. 

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 7%, με την Εθνική και την Alpha Bank να ακολουθούν με πτώση 5,4% έκαστη. Άνω του 4% είναι η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα και Eurobank, με τις ΕΥΔΑΠ και Βιοχαλκο να είναι στο -3,8% και -3,5% αντίστοιχα. Άνω του 2% είναι οι απώλειες σε ΟΛΠ, ΕΧΑΕ και Motor Oil. 

Η πτώση σε Μυτιληναίο, Coca Cola, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και Aegean, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ. Χωρίς μεταβολή η Grivalia, ενώ η ΔΕΗ έχει περιορίσει στο 2,23%. 

Σχετικα αρθρα

Η νέα ρύθμιση σε έως και 120 δόσεις για οφειλές ελ. επαγγελματιών και επιχειρήσεων

admin

Ο Μακρόν ζητά περισσότερα και καλύτερα από την Ευρώπη

admin

Οι κόκκινες γραμμές, οι πιστωτές και το G-7

admin

Γιατί ο κόσμος παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις επανένωσης της Κύπρου

admin

Το Brexit βάζει τη Βρετανία σε σταθερή πορεία σχετικής πτώσης

admin

«Αριστερό» deadline… η 28η Οκτωβρίου

admin

Το αμερικανικό κατεστημένο εγκαταλείπει τον Τραμπ

admin

Φουκουσίμα, 7 χρόνια μετά

admin

Ο Σουλτς, τα ψαροχώρια και το δράμα των προγνωστικών

admin

Το ΔΝΤ «τελειώνει» τις ελπίδες για παράταση του χρέους

admin

Απολύτως ανυπόστατα τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2018

admin

Μετατίθενται οι αποφάσεις για το χρέος;

admin

Η απειλή της περιφερειακής ανάφλεξης στη Συρία

admin

Η ευκαιρία μεταρρύθμισης της Ευρώπης

admin

Σε αναμμένα κάρβουνα ο Zuckerberg για το libra

admin

Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει «μαύρο κουτί» για τους παγιδευμένους μετανάστες

admin

Ούριος άνεμος πνέει για την αιολική ενέργεια

admin

Τάσεις διάσπασης στο κόμμα του Ερντογάν

admin