Image default
Πρώτο Θέμα

Ιταλία: Εφιαλτικό το σενάριο να γίνει πρωθυπουργός ο Σαλβίνι

italian electionesΜε τον αέρα των δημοσκοπήσεων στα πανιά του ο αρχηγός της ξενοφοβικής Λέγκας Σαλβίνι ζητά μετ’ επιτάσεως την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ενδεχόμενη νίκη του θα καθιστούσε ακόμη πιο δύσκολες τις ευρω-ιταλικές σχέσεις.

Η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία γεννά ευλόγως φόβους για την μελλοντική πολιτική της Ρώμης έναντι των Βρυξελλών. Οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν άνετη επικράτηση της ξενοφοβικής Λέγκα του υπουργού Εσωτερικών Σαλβίνι ο οποίος θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας, ενδεχομένως στο πλαίσιο κυβερνητικής συνεργασίας με τη συντηρητική Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι.

“Για την Ευρώπη μια δεξιά κυβέρνηση στην Ιταλία θα συνιστούσε ακόμη μεγαλύτερο εφιάλτη από τη νυν κυβέρνηση”, επισημαίνει ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Μαρσέλ Φράτσερ σε δηλώσεις του προς το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Συνέχιση της συγκρουσιακής πολιτικής έναντι των Βρυξελλών;

Άλλοι αναλυτές θεωρούν πιο πιθανό τα σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας της Λέγκας με το εθνολαϊκιστικό Fratelli d´Italia, εκτιμούν όμως την ίδια ώρα ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών ο Σαλβίνι θα προχωρούσε καταρχήν σε αυτόνομο προεκλογικό αγώνα.

“Ο Σαλβίνι θα συνεχίσει τη συγκρουσιακή πολιτική έναντι της Ευρώπης, πόσο μάλλον που μέχρι στιγμής τον έχει ωφελήσει”, εκτιμά ο Φράτσερ. “Μια όλο και πιο λαϊκίστικη και ξενοφοβική πορεία της Ιταλίας θα δημιουργήσει προβλήματα στην Ευρώπη στα πεδία της εξωτερικής πολιτικής, της πολιτικής ασφαλείας και στο μεταναστευτικό”.

Το μέτωπο της οικονομίας

Μια ενδεχόμενη νέα κυβέρνηση υπό τον Ματέο Σαλβίνι θα τερμάτιζε μεν καταρχήν τις πολύμηνες ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις για την οικονομική πολιτική, ωστόσο “την ίδια ώρα ο Σαλβίνι θα έπρεπε να αξιοποιήσει την ευκαιρία για να δρομολογήσει ουσιαστικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να δώσει στη χώρα την τόσο αναγκαία αναπτυξιακή ώθηση”, εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος.

Η οικονομική συγκυρία όμως δεν ευνοεί τον αρχηγό της Λέγκα. Την τρέχουσα χρονιά η ανάπτυξη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης αναμένεται να είναι μηδενική. Την ίδια ώρα με 2,3 τρις ευρώ που αντιστοιχεί στο 132% του ΑΕΠ το ιταλικό χρέος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ μετά από αυτό της Ελλάδας.

Ιδιαίτερα δυσοίωνες οι προβλέψεις για την περίπτωση που ο Σαλβίνι διαδεχθεί τον Κόντε στην πρωθυπουργία και από τον οικονομολόγο Μάρκο Βάγκνερ από την Commerzbank: “Κατά την εκτίμησή μας μια τέτοια κυβερνητική συμμαχία θα ακολουθούσε ως επί το πλείστον τη γραμμή Σαλβίνι που έχει κεντρικό άξονα την αναδιανομή εισοδημάτων καθώς και προγράμματα υποδομών”. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι τόσο αναγκαίες για τη χώρα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα περνούσαν και πάλι σε δεύτερη μοίρα, με αποτέλεσμα η Ιταλία να παραμείνει ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης.

Σχετικα αρθρα

Bloomberg: Ο Αλέξης Τσίπρας, το μήνυμα ελπίδας και το χαμένο παιχνίδι στην Ελλάδα

admin

Μέρκελ: “Απαράδεκτο” το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων

admin

Eκρηκτικό photo finish +1,42%, με τις τράπεζες στο +4,44%

admin

XA:Ο αδύναμος κρίκος

admin

Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι το καλύτερο στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Forbes

admin

ΕΕ-Κίνα: Το Πεκίνο και οι Βρυξέλλες επιδιώκουν προσέγγιση

admin

Ψηφίζουν μετοχές οι διεθνείς διαχειριστές

admin

Γερμανία εκλογές: Σκληρή μάχη για την τρίτη θέση

admin

Γερμανία-Γαλλία: Δύο πόλοι στην ευρωζώνη

admin

Νέα γκάλοπ: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ από 0,5% έως 2,5%

admin

Ντίξον: Η Ευρώπη μολις έκανε δώρο 55 δισ. € στην Ελλάδα

admin

Το προσφυγικό δίλημμα της Ευρώπης επισκιάζει την ελληνική κρίση

admin

Μorgan Stanley: 6 λόγοι που καθιστούν τις ελληνικές τράπεζες το μεγάλο «trade» του 2020

admin

Αποδυναμώνονται CDU-SPD, ενισχύεται το AfD

admin

Ευρωζώνη και Βρετανία φλερτάρουν με την ύφεση

admin

Αυτοί είναι οι 500 κροίσοι του πλανήτη -Κανένας Ελληνας, σαρώνουν οι Ασιάτες δισεκατομμυριούχοι

admin

Δισεκατομμυριούχοι που εκδιώχθηκαν από τις ίδιες τις εταιρείες τους

admin

Θα είναι η Glencore η Lehman Brothers του 2015;

admin