Image default
Τράπεζες

Κόκκινα δάνεια: 16,5 δισ. θα εγγυηθεί το Δημόσιο μέσω APS

Στα χέρια της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) βρίσκεται εδώ και δέκα ημέρες το τελικό -προσαρμοσμένο σε μεγάλο βαθμό στις επιταγές της Επιτροπής- σχέδιο της Αθήνας, το οποίο προβλέπει την εγγύηση του Δημοσίου στις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (Asset Protection Scheme).

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το σχέδιο είναι έτοιμο σε μεγάλο βαθμό και αμέσως μετά τις 20 Αυγούστου θα ξεκινήσει η τελική διαβούλευση μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας προκειμένου να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες, ούτως ώστε το αργότερο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να δοθεί η έγκριση από την πλευρά των ευρωπαίων.

Με βάση τις ίδιες πηγές δεν έχει ακόμη κλειδώσει το ύψος των εγγυήσεων που θα προσφέρει το Δημόσιο στην σειρά των senior ομολόγων, ωστόσο πηγές με γνώση της διαδικασίας αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται ελαφρώς συγκρατημένη και σε πρώτο στάδιο εξετάζει το ποσοστό της εγγύησης να είναι τέτοιο ώστε να υποστηριχθεί τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων τουλάχιστον 16,5 δισ. ευρώ.

«Το ύψος της εγγύησης που θα δώσει το δημόσιο είναι ακόμη ανοικτό, καθώς πρέπει να ληφθεί υπόψιν ο μεγάλος όγκος τιτλοποιήσεων που ετοιμάζουν οι ελληνικές τράπεζες. Διότι όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος των τιτλοποιήσεων, τόσο υπάρχει ο κίνδυνος το ποσοστό που θα εγγυηθεί το δημόσιο να απορροφηθεί από μία ή δύο τράπεζες, δηλαδή να μην φθάσει…», αναφέρει πηγή που εμπλέκεται στην υπόθεση.

Κίνδυνος αγοράς

Όσον αφορά τον σκόπελο του να μην θεωρηθεί η εγγύηση του Δημοσίου στο senior ομόλογο «κρατική στήριξη», οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σχέδιο που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα προς την αντίθεση κατεύθυνση, με κυρίαρχο ότι η προμήθεια που καλούνται να πληρώσουν όσες τράπεζες κάνουν χρήση του εργαλείου αντισταθμίζει το ρίσκο που θα αναλάβει – μέσω της εγγύησης – το κράτος.

«Ο κίνδυνος για το Δημόσιο έχει υπολογισθεί στα επίπεδα που θα κινούνταν σε περίπτωση που εγγυόταν ένας ιδιώτης, δηλαδή σε επίπεδα αγοράς. Αυτό αντιμετωπίζει την οποιαδήποτε ένσταση της DG Comp περί κρατικής στήριξης», αναφέρει η ίδια πηγή.

Μπαράζ τιτλοποιήσεων

Στο μεταξύ από τον Σεπτέμβριο αναμένεται μπαράζ τιτλοποιήσεων από τις ελληνικές τράπεζες ακόμη κι από αυτές που έως σήμερα δεν έχουν – επίσημα – εξαγγείλει σημαντικές τέτοιου τύπου κινήσεις. Η Eurobank είναι γνωστό ότι θα τιτλοποιήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια 9,5 δισ ευρώ ενώ κίνηση-ματ με τιτλοποίηση άνω των 10 δισ ευρώ – όπως αποκάλυψε πρώτο το Euro2day.gr – ετοιμάζει η Alpha Bank, με τις σχετικές ανακοινώσεις να προγραμματίζονται εντός του επόμενου διμήνου.

Η Πειραιώς ετοιμάζει τιτλοποίηση δανείων ύψους τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ ενώ αντίστοιχη κίνηση σχεδιάζει η Εθνική.

Σχετικα αρθρα

Δραματική βουτιά κερδών και εσόδων για την HSBC παγκοσμίως

admin

Η Τράπεζα Πειραιώς στην 28η AGROTICA

admin

Ζαββός: Καθοριστική η συμβολή του σχεδίου Ηρακλής στη μείωση των NPLs

admin

Νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες από την Deutsche Bank

admin

Ενέκρινε το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια η Κομισιόν

admin

Morgan Stanley: Απολύει traders που έκρυψαν ζημίες έως $140 εκατ.

admin

Λύσεις ανοικτής τραπεζικής από την Mastercard

admin

Τα ντεσού της συμφωνίας Eurobank-doValue 

admin

Υπέρ της δημιουργίας bad bank για τη μείωση των κόκκινων δανείων η Επιτροπή Πισσαρίδη

admin

Optima bank: Άνοιξε το πρώτο της κατάστημα η νέα τράπεζα του Ομίλου Βαρδινογιάννη

admin

DG Comp και SSM τοποθετούνται για το σχέδιο Ηρακλής

admin

«Παζάρι» διαρκείας για το σχέδιο «Ηρακλής»

admin

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα Αυστραλίας

admin

Σταϊκούρας: Εντονο το ενδιαφέρον τραπεζών και επενδυτών για τον Ηρακλή

admin

ESM: Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης πρέπει να είναι στρατηγική προτεραιότητα

admin

Μικρή μείωση καταθέσεων στα 139,5 δισ. το Νοέμβριο

admin

JP Morgan: Πιο υποστηρικτικό για τις τράπεζες το νέο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας

admin

Eurobank: Παραμένει αρνητική η αποταμίευση των νοικοκυριών

admin