Image default
Πολιτική

Δένδιας και Ιταλός ΥΠΕΞ μίλησαν για τα ενεργειακά και το μεταναστευτικό

Την κοινή βούληση για οικοδόμηση στενότερης, θεσμοθετημένης, τακτικής συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας, εξέφρασαν οι επικεφαλής της ελληνικής και της ιταλικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας και Έντσο Μοαβέρο Μιλανέζι.
«Είναι ήδη μέσα σε ένα μήνα η δεύτερη φορά που συναντιώμαστε μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών. Αυτό είναι ενδεικτικό των άριστων σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Και οι δύο χώρες ανήκουν στον στενό πυρήνα της ΕΕ, μοιραζόμαστε ένα κοινό πολιτιστικό παρελθόν, έχουμε τις ίδιες αξίες, οι λαοί μας είχαν για χιλιάδες χρόνια και διατηρούν μια στενή σχέση, μια πολύ φιλική σχέση» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις με τον Ιταλό ομόλογό του μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο.
Όπως έγινε γνωστό, στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, τόσο διμερούς όσο και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στα ενεργειακά, στο Brexit και στο μεταναστευτικό.

Αναφερόμενος στην κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Κύπρου, ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών για τη θέση που «ο ίδιος έχει λάβει στο ζήτημα και την ευθεία διατύπωση των σκέψεων του στο Συμβούλιο Υπουργών, τη διατύπωση υπεράσπισης των ευρωπαϊκών αξιών και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη συνάντηση για τα ενεργειακά θέματα, όπου στο επίκεντρο βρέθηκαν η επικείμενη ολοκλήρωση του ΤΑΡ όσο και ο αγωγός East-Med, ο οποίος καταλήγει κατά τη σχεδίασή του στην Ιταλία. Ειδικότερα για τον East-Med, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπογραφεί το συντομότερο δυνατό η σχετική συμφωνία. «Με τον αγαπητό Υπουργό συζητήσαμε μια σειρά από θέματα ενέργειας. Η επικείμενη ολοκλήρωση του TAP, υπήρξε αντικείμενο της συζήτησής μας, όσο και η υπόθεση που αφορά τον East Med, τον άλλο αγωγό, ο οποίος, όπως ξέρετε, καταλήγει κατά τη σχεδίασή του στην Ιταλία, και για τον οποίο η Ελλάδα θα ήθελε το συντομότερο δυνατόν να υπογραφεί η σχετική συμφωνία. Άλλωστε, ανάλογες συζητήσεις κάναμε και κατά την επίσκεψη στο Ισραήλ και κατά την επίσκεψη μαζί με τον Πρωθυπουργό, τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Κύπρο» ανέφερε.
Ως προς τα ευρωπαϊκά θέματα οι υπουργοί Εξωτερικών, όπως έκανε γνωστό ο κ. Δένδιας, αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ για το πώς διαμορφώνεται το τοπίο και ποιους κινδύνους αντιμετωπίζει η Ένωση διά του BREXIT. «Ως προς τα Ευρωπαϊκά θέματα, αναφερθήκαμε στις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πώς διαμορφώνεται το τοπίο, για το ποιους κινδύνους αντιμετωπίζει η Ένωση εξαιτίας του Brexit» πρόσθεσε.
Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το μεταναστευτικό. «Συζητήσαμε πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε μια από κοινού θέση, πώς μπορούμε να θεραπεύσουμε όχι μόνο το σύμπτωμα, αλλά κυρίως τις αιτίες που αναγκάζουν ανθρώπους να μεταναστεύσουν από την πατρίδα τους, πώς μπορεί η ΕΕ να βοηθήσει τις χώρες αυτές με την επένδυση χρημάτων, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη κοινής πολιτικής της ΕΕ, «που λείπει σήμερα και να δώσει πραγματικό περιεχόμενο», όπως επισήμανε, και προσέθεσε: «Οφείλουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα γι’ αυτό το θέμα της μετανάστευσης παρά να είμαστε μόνο θεατές».
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν και για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και την ενταξιακή τους προοπτική, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας να τη χαρακτηρίζει μια άλλη γεωγραφική περιοχή μέγιστου ενδιαφέροντος για αμφότερες την Ελλάδα και την Ιταλία. «Ανταλλάξαμε απόψεις για την ευρύτερη κατάσταση στη Μεσόγειο, για τη Λιβύη. Συζητήσαμε επίσης για τη στενότερη συνεργασία μας σε μια σειρά από fora, που έχουν να κάνουν και με την κεντρική Ευρώπη, αλλά και με την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και με την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων» τόνισε ο κ. Δένδιας.Ιταλός ΥΠΕΞ: Η διάσταση του Νότου για την ενέργεια περνάει μέσα από την Ελλάδα και μέσω Ιταλίας καταλήγει στην καρδιά της Ευρώπης
Αναλυτικότερα ο κ. Μιλανέζι ξεκίνησε τις δηλώσεις λέγοντας πως είναι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκεται στην Αθήνα ελάχιστες εβδομάδες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για «την εξαιρετική υποδοχή».

Εστιάζοντας στις σχέσεις των δύο χωρών, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για θερμότατη φιλία και στάθηκε ιδιαίτερη στη γεωγραφική γειτνίαση αλλά και στις κοινές πολιτιστικές αξίες και στη μακραίωνης ιστορία των δύο λαών.
«Βρισκόμαστε στη Μεσογειακή λεκάνη, βρισκόμαστε στην κεντρική Μεσόγειο, προσβλέπουμε προς την ανατολική πλευρά της Μεσογειακής λεκάνης και αυτή η πολιτική κατάσταση, συνεπώς, μας θέτει προκλήσεις αλλά μας προσφέρει και νέες ευκαιρίες» ανέφερε και ανέδειξε πως σταθερότητα στη Μεσόγειο σημαίνει για την Ελλάδα και την Ιταλία μια καινούργια οικονομική ευκαιρία. Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω τη θέση του, μίλησε για τη δυνατότητα ανοικοδόμησης ενός μεγάλου εμπορικού χώρου στη Μεσόγειο που μπορεί να προσφέρει οικονομικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και στην Ιταλία.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Μιλανέζι στα ενεργειακά θέματα, υπογραμμίζοντας πως «για άλλη μια φορά βρίσκουμε έναν κοινό παρανομαστή με κοινά συμφέροντα. «Οι αγωγοί φυσικού αερίου και η διάσταση του Νότου για την ενέργεια περνάει μέσα από την Ελλάδα για να καταλήξει στην Ιταλία και να βρεθεί στην καρδιά της Ευρώπης» διαμήνυσε ενώ τόνισε την ανάγκη συντονισμού των δύο κρατών για τις υποδομές λιμένων.

Σχετικα αρθρα

Κορωνοϊός: Ειδικά μέτρα στήριξης για τον Πολιτισμό ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

admin

Λιμενικό Σώμα: Ο Θεόδωρος Κλιάρης νέος Αρχηγός

admin

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Όλοι θέλουμε τα αρχαία αλλά θέλουμε και Μετρό

admin

Τέλος η καθημερινή ενημέρωση από Τσιόδρα-Χαρδαλιά

admin

Σταϊκούρας: Ενα δισ. στις επιχειρήσεις, ένα δισ. σε 700.000 εργαζόμενους

admin

Ελλάδα 2021: Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συνάντησε την Γιάννα Αγγελοπούλου

admin

Η χειραψία Τσίπρα – Γεωργιάδη στο Προεδρικό… η αντίδραση Τζανακόπουλου και η απάντηση του υπουργού

admin

Γεννηματά: Οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν έχουν όριο

admin

Ποια deals θα κλείσει σήμερα τα ξημερώματα ο πρωθυπουργός με τον Τραμπ στη Νέα Υόρκη

admin

Συστήνεται Διυπουργική Επιτροπή σχετικά με το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

admin

Στην Ακαδημία Πλάτωνος ορκίζεται δήμαρχος ο Κώστας Μπακογιάννης

admin

Κορωνοϊός: Και δεύτερο κρούσμα σε υπάλληλο του Συμβουλίου της ΕΕ

admin

Μητσοτάκης – Μπορίσοφ συζήτησαν για Βαλκάνια, προσφυγικό και τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

admin

Ομόφωνη απόφαση των περιφερειαρχών για παραχώρηση χώρων φιλοξενίας, με ισοκατανομή

admin

Πώς αξιολογούν οι πολίτες τους πρώτους δύο μήνες της κυβέρνησης

admin

Συγχαρητήρια Πάιατ στον Μπακογιάννη: Ανυπομονούμε για την ενδυνάμωση των σχέσεών μας

admin

Μπάκιγχαμ: Εντυπωσιακές παρουσίες και θερμές χειραψίες στο δείπνο της βασίλισσας Ελισάβετ

admin

Τηλεφωνική επικοινωνία Παναγιωτόπουλου – Ακάρ

admin