Image default
Πολιτική

Κύπρος: Ο Ακιντζί επιμένει για πενταμερή και συνδιαχείριση του φυσικού αερίου

Υπάρχει ένας οδικός χάρτης που θα ακολουθήσουν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τουλάχιστον μέχρι την τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι στην τριμερή θα αποφασισθεί εάν υπάρχει το έδαφος να πραγματοποιηθεί μια πενταμερής άτυπη συνάντηση. Για το φυσικό αέριο είπε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε την απόρριψη της πρότασής του και προέβη σε αντιπρόταση την οποία θα του δώσει και γραπτώς. Ανέφερε πως δεν πρέπει να πρόκειται για διακοσμητική πρόταση, γιατί αυτό δεν θα άρει το αδιέξοδο.
Σε δηλώσεις στα κατεχόμενα, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Ακιντζί είπε ότι συζήτησαν ορισμένα θέματα ουσίας, το φυσικό αέριο και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ενώ αναφερόμενος στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη είπε ότι ένα από τα στοιχεία που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι η Τζέιν Χολ Λουτ (ειδική εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό) αναμένεται να έρθει στο νησί και πάλι. «Πιθανότατα τέλος αυτού του μήνα, αρχές Σεπτεμβρίου, θα έρθουμε σε επαφή μαζί της».
“Θα μπορέσει”, συνέχισε, “να βοηθήσει να ολοκληρωθούν οι όροι αναφοράς καθήκον με το οποίο είναι επιφορτισμένη και να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ώστε η διαδικασία που θα έχει ως σημείο αρχής του όρους αναφοράς, να οδηγηθεί σε ένα αποτέλεσμα. Εν συντομία υπάρχει και εδώ παρόμοια αναφορά σε μια διαδικασία που δεν θα είναι ανοικτού τέλους, όπως και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι επιβεβαίωσαν σήμερα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι είναι ανοικτοί σε μια συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ μετά το τέλος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Χωρίς αμφιβολία σε αυτή την τριμερή συνάντηση θα έρθει στην ατζέντα ο προγραμματισμός για το μετά» ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, λέγοντας ότι η πρόταση για μια άτυπη πενταμερή συνάντηση ήταν και δική του πρόταση, ενώ κάτι τέτοιο είναι επιθυμία και της Τουρκίας. Αφού και η νέα ελληνική κυβέρνηση προετοιμαστεί, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα λάβει υπόψη όλα τα δεδομένα και στην τριμερή συνάντηση που θα έχουν μαζί του, πρόσθεσε, «θεωρώ ότι μπορεί να χαραχθεί ο δρόμος για την πενταμερή».
«Συζητήσαμε με τον κ. Αναστασιάδη με ανοικτή καρδιά τα σημεία διαφωνίας μας στα κύρια κεφάλαια και θεωρώ ότι όταν έρθει η κ. Λουτ αυτά τα ζητήματα θα μπορέσουμε να τα συζητήσουμε σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια και να τα διαφωτίσουμε. Θεωρώ δε ότι στην συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ αυτά τα θέματα θα ξεκαθαρίσουν πιο πολύ». Αναφερόμενος σε αυτά τα ζητήματα, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να δεσμεύονται από τις συγκλίσεις του παρελθόντος και εάν ισχύουν και το κοινό ανακοινωθέν της 11ηςΦεβρουαρίου 2014 και το πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου 2017, που αναφέρεται και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τότε – είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης – μπορούν να προκύψουν οι όροι αναφοράς όταν έρθει η κ. Λουτ.
Εάν υπάρξουν σημεία στα οποία δεν μπόρεσε να υπάρξει ένα αποτέλεσμα μπορούν, συνέχισε, να τα συζητήσουν και να τα διαφωτίσουν με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη συνάντηση που θα έχουν. Πρέπει, είπε, να τερματιστεί πλέον η συζήτηση για το τί θα διαπραγματευτούμε και αυτό θα ξεκαθαρίσει σε μια ανεπίσημη πενταμερή συνάντηση. Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανέφερε, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι είναι σωστό αυτά τα ζητήματα να ξεκαθαρίσουν σε μια πλατφόρμα όπου θα βρεθούν όλοι μαζί.
Σίγουρα υπάρχουν σημεία διαφωνίας, δεν τίθεται θέμα συμφωνίας σε όλα αλλά προσπαθούμε μέσω διαλόγου να βρούμε έναν τρόπο να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί. «Αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε. Γιατί όσο δεν λύνονται τα προβλήματα, τα ντέρτια (οι δυσκολίες) μεγαλώνουν και τα προβλήματα σοβαρεύουν. Γι’ αυτό είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε τον διάλογο για να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα».
Το λιγότερο που μπορώ να πω, πρόσθεσε, είναι ότι «έχουμε έναν οδικό χάρτη. Πραγματοποιήσαμε τη σημερινή συνάντηση. Θα έρθει η κ. Λουτ θα την συναντήσουμε. Μετά μας περιμένει ο ΓΓ του ΟΗΕ, θα τον δούμε χωριστά και μετά θα γίνει η τριμερής. Σίγουρα θα είναι σημαντική η συνάντηση με τον ΓΓ, επειδή θα γίνει προσπάθεια εκεί να χαραχθεί ο οδικός χάρτης για πιο μετά. Και αυτός είναι, απ’ ότι μπορούμε να προβλέψουμε από τώρα, ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άτυπη έστω πενταμερή συνάντηση. Μένει να το δούμε όλοι μαζί».Ή συνδιαχείριση ή συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις με τη Τουρκία
Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβε την πρότασή του και είπε ότι πιστεύει πως είναι σωστή αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά την απέρριψε και αυτό κατάλαβε και σήμερα από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. «Η εικόνα εδώ είναι πολύ ξεκάθαρη και απτή. Είτε θα κάνετε κάτι μαζί είτε όταν δεν μπορείτε μαζί, ο καθένας θα πράττει χώρια. Αυτό δηλαδή που γίνεται τώρα». Επανέλαβε ότι εάν μπορούν να ενεργήσουν στο θέμα του φυσικού αερίου από κοινού, θα είναι πολύ καλύτερα και η ένταση θα μειωθεί. Ωστόσο, συνέχισε, όταν η μία πλευρά κάνει έρευνες, η άλλη δεν μπορεί να παρακολουθεί με δεμένα χέρια,λέγοντας ότι ενώ η κατάσταση είναι έτσι, η τουρκοκυπριακή πλευρά μαζί με την Τουρκία είναι υποχρεωμένες να συνεχίσουν τις εργασίες τους.
Επιβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του έκανε μια αντιπρόταση σήμερα, λέγοντας ότι θέλει μια πρόταση που να έχει περιεχόμενο, να μην είναι διακοσμητική, «δεν θεωρούμε ότι μια πρόταση για ανταλλαγή πληροφοριών μόνο, θα λύσει το θέμα. Ο κ. Αναστασιάδης μας υποσχέθηκε ότι θα μας δώσει γραπτώς τις σκέψεις του σε αυτό το θέμα. Ωστόσο μπορώ να πω από τις αδρές γραμμές ότι αυτή η πρόταση δεν συνιστά διέξοδο».
Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση περί κοινής επιτροπής για το φυσικό αέριο, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι «απορρίφθηκε εξ’ ολοκλήρου. Η αντιπρόταση αφορά την δημιουργία μιας επιτροπής για την ανταλλαγή απόψεων, δυστυχώς δεν περιέχει την έννοια της επίλυσης του προβλήματος». Προσπάθησε, πρόσθεσε, να εξηγήσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η πρότασή του δεν είναι ενάντια σε συγκλίσεις του παρελθόντος όπως η ελληνοκυπριακή πλευρά πιστεύει, λέγοντας ότι η δυσκολία, το πρόβλημα στο θέμα αυτό υπάρχει σήμερα και η δική του πρόταση στόχευε στο να αρθεί η σημερινή δυσκολία με μια κοινή αντίληψη. «Δυστυχώς αυτό δεν έγινε ακόμα».
Στην παρατήρηση ότι οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν την πρόταση για επιτροπή για τους υδρογονάνθρακες αλλά προτείνουν επιτροπή για τα Βαρώσια κι αν το θέμα αυτό ήρθε στη σημερινή συζήτηση, ο κ. Ακιντζί είπε ότι το συζήτησαν. «Εάν στο θέμα των υδρογονανθράκων βλέπαμε μια σοβαρή προσέγγιση, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε διαφορετικές σκέψεις. Λόγω ωστόσο της προσέγγισης που είδαμε δεν θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια πρωτοβουλία (για τα Βαρώσια). Ακούσαμε τα παράπονα. Αυτό». Δυστυχώς, ανέφερε, και τα δύο θέματα δεν είναι στο σημείο να μπορούν να κάνουν κινήσεις από κοινού.
Η πρότασή του, συνέχισε, μπορεί να μην είχε θετικό αντίκτυπο στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά διπλωμάτες κάποιων χωρών μελών της ΕΕ του έχουν αναφέρει ότι δεν είναι μια πρόταση που «μπορεί εύκολα να δολοφονηθεί. Αυτή την πρόταση εξάλλου την έχουμε μεταφέρει και στα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ. Θα συνεχίσουμε να την προωθούμε. Ένας είναι ο νούσιμος (λογικός) δρόμος εδώ, είτε μαζί θα ενεργήσουμε σε αυτό τον τομέα ή χωριστά. Εάν μια πλευρά αισθάνεται ανησυχία από τις χωριστές ενέργειες, τότε πρέπει να έρθει να ενεργήσουμε από κοινού. Εάν ούτε αυτό κάνει, τότε θα πρέπει να σταματήσει να παραπονιέται».Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
Αναφερόμενος στα ΜΟΕ, ο κ. Ακιντζί είπε ότι έδωσε ένα πακέτο πέντε προτάσεων, που αφορούν την διέλευση φορτηγών, το θέμα της ασφάλειας αυτοκινήτων ώστε να ισχύει σε ολόκληρο το νησί, μια κοινή επιτροπή για τον αθλητισμό που θα φέρει κοντά νέους από τις δύο κοινότητες και θα βοηθήσει στην επικοινωνία στον τομέα του αθλητισμού μεταξύ των δύο πλευρών. Ανέφερε επίσης ότι είπε, στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι θα ήταν σωστό να επαναλειτουργήσει η ad hoc επιτροπή για θέματα ΕΕ, η οποία «με μια λάθος απόφαση» – όπως είπε – ανέστειλε τις εργασίες της.
Έθεσε ακόμη, συνέχισε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικοί πράκτορες στο αεροδρόμιο Λάρνακας από όπου μεταφέρουν τουρίστες στα κατεχόμενα ενώ για το θέμα της διπλής φορολόγησης προϊόντων που μεταφέρονται στον «βορρά» και τα παράπονα των Ελληνοκυπρίων παραγωγών, είπε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με την λεγόμενη «κυβέρνηση» για να λυθεί το θέμα του ΦΠΑ.
Ενημέρωσε, πρόσθεσε, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με Τουρκικύπριους, οι οποίοι εργάζονται στον «νότο» ή τις Βρετανικές Βάσεις, τους αποκόπτεται το αντίτιμο για το ΓΕΣΥ (Γενικό Σύστημα Υγείας) αλλά δεν μπορούν να επωφεληθούν από το σύστημα υγείας, επειδή η διεύθυνση κατοικίας τους είναι στο «βορρά». Και αυτό συμβαίνει μετά από την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, όπως είπε, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το θεώρησε και ο ίδιος πολύ παράξενο και υποσχέθηκε ότι θα το δει με κάθε σοβαρότητα.Αποκέντρωση εξουσιών
Σε ερώτηση για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι η αποκέντρωση εξουσιών ήταν πάντοτε προσέγγιση της Τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά όχι της Ελληνοκυπριακής. Εδώ και κάποιο διάστημα, ανέφερε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρεται σε αυτή την ιδέα. «Εάν υπάρξει συμφωνία στις συγκλίσεις του παρελθόντος, στην 11ηΦεβρουαρίου 2014, το πλαίσιο της 30ης Ιουνίου 2017, χωρίς αλλοιώσεις και παραποιήσεις, αυτό εύχομαι πρωτίστως, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ακόμα πιο λεπτομερώς το θέμα της αποκέντρωσης». Μπορούν μάλιστα να προκύψουν ωφέλιμα αποτελέσματα, πρόσθεσε.

Σχετικα αρθρα

Χρυσοχοΐδης: Να τελειώνουμε με την τρομοκρατία – Κάποιοι θέλουν νέο Γρηγορόπουλο

admin

Την Πέμπτη το κρίσιμο τετ -α- τετ Μητσοτάκη – Μέρκελ στο Βερολίνο

admin

Κεφαλογιάννης: Μνημόνιο Κατανόησης με Κίνα για τον υπερδιπλασιασμό των αεροπορικών δρομολογίων

admin

Γεννηματά: Καθημερινή η μάχη κατά του φασισμού και του ναζισμού

admin

Συνταγματική Αναθεώρηση: Επίθεση Κουτσούμπα στον ΣΥΡΙΖΑ για «κάλπικο προοδευτισμό»

admin

Νέα επίθεση των «53» στους πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ: Η σοσιαλδημοκρατία είναι σε απόλυτη αποδρομή

admin

Παπαγγελόπουλος: Ποιον ενημέρωσε η Ράικου και έδωσε δεύτερη κατάθεση;

admin

Υπουργείο Υγείας: Κάθε 3 μήνες οι διοικητές των νοσοκομείων θα αξιολογούνται

admin

Δένδιας: Η Τουρκία λειτουργεί ως ταραξίας, δεν θα την ακολουθήσουμε

admin

Γεωργιάδης: Να μεγαλώσουν οι οικονομικοί μας δεσμοί με το Πεκίνο

admin

Ραγκούσης: Δεν κάνουμε ευτελή αντιπολίτευση τύπου Μητσοτάκη, καταδικάζουμε την επίθεση

admin

Die Welt: Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός – θαύμα της Ελλάδας

admin

Συνεχίζουν τα fake news οι Τούρκοι: «Οι Έλληνες πυροβολούν με πραγματικές σφαίρες σκάφη με μετανάστες»

admin

Ενημέρωσε την Europol για την εκρηκτική κατάσταση στα ελληνικά νησιά ο Χαρακόπουλος

admin

Χρηστίδης: Ο Μητσοτάκης αθωώνει τον Τσίπρα για το Μάτι

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Σηκώνουν το γάντι οι «προεδρικοί» – Σπίρτζης και Γιαννούλης κατά Τσακαλώτου

admin

Γεννηματά: Ο Μητσοτάκης να ενημερώσει για το τι ακριβώς συζητά με την Τουρκία

admin

Κατρούγκαλος για Voucher: Πάντα γινόταν πάρτι με τα κονδύλια ΕΣΠΑ στα κέντρα κατάρτισης

admin