Image default
Πολιτική

Παυλόπουλος σε Τουρκία: Η φιλία μας εξαρτάται από το Διεθνές Δίκαιο

«Από τον σεβασμό του εξαρτάται τόσον η μεταξύ μας φιλία και καλή γειτονία όσο και η εν γένει Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας» τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλικής Δημοκρατίας Έντσο Μοαβέρο Μιλανέζι

«Η Toυρκία πρέπει ν’ αντιληφθεί ότι από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της εξαρτάται τόσον η μεταξύ μας φιλία και καλή γειτονία όσο και η εν γένει Ευρωπαϊκή της προοπτική» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλικής Δημοκρατίας Έντσο Μοαβέρο Μιλανέζιστο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι Ελλάδα και Ιταλία μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν για τον σεβασμό, εκ μέρους όλων, του συνόλου του διεθνούς δικαίου, σημειώνοντας ότι «σε αυτό περιλαμβάνεται, όπως είναι αυτονόητο, και το δίκαιο της θάλασσας, κατά τη Συνθήκη του Montego Bay του 1982, με βάση το οποίο οριοθετείται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη». Όπως τόνισε «Το μήνυμά μας αυτό, ως προς τις επιταγές του οποίου είμαστε αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι, αφορά όλους τους γείτονές μας, κατεξοχήν δε τη γείτονα Τουρκία».
Απευθυνόμενος στον Έντσο Μοαβέρο Μιλανέζι επισήμανε τη μεγάλη σημασία της στενής συνεργασίας -που ήδη υφίσταται αλλά μπορεί να γίνει ακόμα πιο αποδοτική- μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, και μάλιστα τόσο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού όσο και στο πλαίσιο του διεθνούς γίγνεσθαι.
«Ως προς την κοινή μας ευρωπαϊκή εστία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ενόψει των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει, πιστεύω πως Ελλάδα και Ιταλία μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν και για την ενίσχυση του θεμελιώδους πυλώνα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας. Άλλωστε, μια τέτοια ενίσχυση θα συμβάλει, ιδίως στους ταραγμένους καιρούς που βιώνουμε, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι, σε διεθνές επίπεδο, και χρήσιμη αλλά και σεβαστή» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη συνάντηση και την θερμή υποδοχή, τόνισε ότι συμμερίζεται πλήρως τις θέσεις του αναφορικά με την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας και ειδικότερα από τις τρίτες χώρες, σημειώνοντας ότι από τον σεβασμό τους, εξαρτάται και η σχέση τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Ιταλίας και Ελλάδας, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας υποστήριξε ότι οι δυο χώρες μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις στο κρίσιμο σταυροδρόμι της Μεσογείου και πρόσθεσε ότι κοινός στόχος είναι ο μεταξύ τους συντονισμός σε διεθνή φόρα, όπως τα Ηνωμένα Έθνη και το ΝΑΤΟ για την προώθηση θεμάτων, που αφορούν τις περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Σχετικα αρθρα

Κύπρος: Πάρτι-έκπληξη για τον Νίκο Αναστασιάδη

admin

Σε γυμνάσιο στο Παγκράτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Μίλησε με μαθητές και καθηγητές

admin

Χαρίτσης: Τα γεγονότα στο Κουκάκι «δεν αντιστοιχούν σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα»

admin

Μητσοτάκης για ορκωμοσία Σακελλαροπούλου: «Η αισιοδοξία είναι γένους θηλυκού»

admin

Κουρτς: Ο Ερντογάν κάνει κατάχρηση προσφύγων – Μητσοτάκης: Ευχαριστώ θερμά την Αυστρία

admin

Ποτάμι: Μισό εκατομμύριο ευρώ δίνει ο Θεοδωράκης για την αντιμετώπιση του Brain drain

admin

Τετ α τετ Μητσοτάκη – Λαγκάρντ για πλεονάσματα, τράπεζες και προϋπολογισμό

admin

Ντόκος για Τουρκία: Σοφά ο Σουν Τζου συμβούλευε αν δεν αφήνεις διαφυγή, ο αντίπαλος θα πολεμήσει μέχρις εσχάτων

admin

ΠΑΣΟΚ: Πρόεδρος μέχρι το 2021 η Γεννηματά – «Καρφιά» από Ανδρουλάκη και Γερουλάνο

admin

Πόθεν Έσχες: Η Κούνεβα αγόρασε δύο οικόπεδα στο Βέλγιο έναντι 300.000 ευρώ

admin

Η Ελλάδα απέναντι σε εθνικές και διεθνείς προκλήσεις – Εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

admin

Το δείπνο Πομπέο με λαχανοντολμάδες και ψάρι

admin

Μήνυμα αλληλεγγύης του ΚΚΕ στο ΚΚ Αλβανίας για τον φονικό σεισμό

admin

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Οι πρώτες κουβέντες όταν συναντήθηκαν στο Λονδίνο

admin

Τσίπρας: Είμαστε πεντακάθαροι, δεν μας σκιάζει καμία υποψία σκανδάλου

admin

Βουλή: Δράση ιδιωτικών παραστρατιωτικών ομάδων καταγγέλλει ο Ραγκούσης

admin

Δένδιας: Ο κορωνοϊός στο επίκεντρο της επικοινωνίας με τον Ντιμιτρόφ

admin

Ο δικηγόρος που ξεβράστηκε σε παραλία με μια τρύπα στο στήθος αλλά επέμεναν ότι πνίγηκε

admin