Image default
Τράπεζες

Τραπεζικές κινήσεις για να γυρίσει χρήμα από στρώμα και… εξωτερικό

Αντικίνητρο αποτελεί πια το… «στρώμα» για το αποταμιευτικό κοινό, που πλέον όχι μόνο δεν έχει λόγο να κρύβει τα χρήματά του σε κιούπια και άλλα σημεία, αλλά, αντιθέτως… «μπαίνει μέσα» από χρηματοοικονομικής άποψης.

Βέβαια, οι τράπεζες δεν «αποζημιώνουν» με εντυπωσιακές αποδόσεις όσους με «το πουγγί» στο χέρι πάνε για κατάθεση, στο βαθμό που αυτό γινόταν παλαιότερα. Προφανώς και όσοι επιστρέψουν τα χρήματά τους στην τράπεζα θα λάβουν κάποιο επιτόκιο, ειδικά αν τα κλείσουν σε προθεσμιακές ή προϊόντα τύπου bancassurance, αλλά δεν θα πάρουν αυτό που ίσως θα έπαιρναν έναν χρόνο πριν.

Συνομιλώντας το Euro2day.gr με τραπεζικά στελέχη, κατέστη σαφές ότι η πριμοδότηση νέου χρήματος, αφορά εν πολλοίς τα κεφάλαια που έρχονται από το εξωτερικό. Εκεί, φυσικά ανάλογα το ποσό, υπάρχει «καλωσόρισμα» του νέου χρήματος, πιο ενθαρρυντικά από το αν το χρήμα αυτό ήταν κάπου στο σπίτι.

Για ποσά της τάξεως των 50.000 – 70.000 ευρώ, μία προθεσμιακή 12 μηνών μπορεί να δώσει έως και 0,60% – 0,70%, δηλαδή κάποιες μονάδες βάσης παραπάνω από τα επιτόκια προθεσμιακών αντίστοιχης διάρκειας που θα υπήρχαν ήδη στο σύστημα. Με την προϋπόθεση ότι αυτά τα κεφάλαια επιστρέφουν στην ελληνική αγορά, με έμβασμα από τράπεζα στο εξωτερικό.

Πάντως, παραδοσιακά τα επιτόκια στις προθεσμιακές είναι εν πολλοίς διαπραγματεύσιμα. Ανάλογα με τη σχέση του με την τράπεζα (το πόσες τραπεζικές σχέσεις διατηρεί κάποιος με τον ίδιο όμιλο και τι είδους) και ανάλογα με το ποσό, τα προσφερόμενα επιτόκια είναι διαφορετικά.

Σε ευρώ, αν για το νέο χρήμα ο μέσος όρος είναι το 0,60%, για κεφάλαια άνω των 200.000 ευρώ μπορεί να ανέβει ακόμη παραπάνω, αλλά κάτω της ποσοστιαίας μονάδος.

Σε δολάριο, επειδή τα αμερικανικά επιτόκια είναι ανοδικά, ο μέσος όρος της αγοράς προσφέρει πάνω από 2%.

Σε προθεσμιακές που τα χρήματα κατατίθενται μετρητά από τον πελάτη σε γκισέ, οι αποδόσεις, αφού ελεγχθούν τα πόθεν έσχες και τα περί ξεπλύματος χρήματος, είναι της τάξεως των αποδόσεων που ήδη προσφέρονται για αποταμιεύσεις που βρίσκονται σε λογαριασμούς.

«Το στρώμα πέθανε» έλεγε χαρακτηριστικά τραπεζίτης μεγάλης συστημικής τράπεζας. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος πια, να λιμνάζουν αυτά τα χρήματα εκτός τραπεζών. Οσο πιο γρήγορα… ελλιμενισθούν στο τραπεζικό σύστημα, τόσο οι ιδιοκτήτες τους μπορεί να διεκδικήσουν κάποιο επιτόκιο. Το γοργόν και χάριν έχει», δεδομένου ότι η πορεία των επιτοκίων στο ευρώ είναι πτωτική, σταδιακά μεν, σταθερά δε.

Διότι και εδώ έχει σημασία το timing. Αν το στρώμα παραμείνει για λίγους μήνες ακόμη επενδυτικό καταφύγιο, στην αγορά δεν θα βρίσκονται οι αποδόσεις που αναφέραμε.

Σχετικα αρθρα

Καραβίας: Οι τράπεζες θα φέρουν την ανάπτυξη που χρειάζεται η οικονομία

admin

ΤτΕ: Επιτυχώς πέρασαν το stress test οι μη συστημικές τράπεζες

admin

Eurobank: €149εκ. το εννεάμηνο 2019

admin

Alpha Bank: Ξεπέρασε τις προσδοκίες η εθελουσία έξοδος-Διπλάσιος ο αριθμός των εργαζομένων που δήλωσαν συμμετοχή

admin

Moody’s: Πιστωτικά θετικό το ομόλογο Tier II της Πειραιώς

admin

Πώς σχολιάζουν HSBC και GS το business plan της Alpha Bank

admin

ΤτΕ: Αυξήθηκαν τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια τον Ιούλιο

admin

Goldman Sachs: Δεν αναμένει αύξηση εταιρικών κερδών στις ΗΠΑ

admin

Παγώνουν οι τράπεζες αυξήσεις στις προμήθειες

admin

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η S&P

admin

Νέες τιμές-στόχοι από BofA για τις ελληνικές τράπεζες

admin

«Παζάρι» διαρκείας για το σχέδιο «Ηρακλής»

admin

Πρόστιμο-ρεκόρ $56,3 εκατ. στη Citi από την Τράπεζα της Αγγλίας

admin

«Σήμα» Λαγκάρντ για αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ

admin

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η S&P

admin

Citi: Νέες υψηλότερες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Ερχονται 20.000 διαταγές πληρωμής για δάνεια 1ης κατοικίας

admin

Τρ. Πειραιώς: Στα 3,1 ευρώ αυξάνει την τιμή στόχο η HSBC

admin