Image default
Οικονομία

Αργεντινή: Διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ επιδιώκει ο Φερνάντες

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία της Αργεντινής Αλβέρτο Φερνάντες δηλώνει σε συνέντευξη στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Clarin, πως η χώρα, υπό τις παρούσες δυνατότητές της, αγκομαχεί για να αποπληρώσει το δάνειό της στο ΔΝΤ και πως εάν εκλεγεί θα επιδιώξει να αναδιαπραγματευθεί τους όρους αποπληρωμής του.

«Θα τονίσω πως υπάρχει μία αδήριτη πραγματικότητα και αυτή είναι πως η Αργεντινή υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν είναι ικανή να αποπληρώσει τα δάνεια που συνήψε», τόνισε ο Φερνάντες, που φέρεται ως επικρατέστερος να κερδίσει στις εκλογές του Οκτωβρίου.

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα να βοηθήσω τον πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι να επαναδιαπραγματευθεί με τον τρόπο που προτείνω, όμως έχω μέγα πρόβλημα με το να χρειασθεί να εξηγήσω στο ΔΝΤ που έχει αποτύχει ο πρόεδρος. Αυτά που πρέπει να κάνει δηλαδη ο πρόεδρος», προσθέτει.

Ο Φερνάντες, που την προηγούμενη εβδομάδα επικράτησε του Μάκρι στον πρώτο γύρο των εκλογών, τονίζει πως χωρίς τη συμφωνία του προέδρου με το ΔΝΤ για σύναψη δανείου 57 δισεκ. δολαρίων η Αργεντινή δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις πληρωμές της, όμως πρόσθεσε πως οι σχέσεις της χώρας με το χρηματοοικονομικό ίδρυμα θα πρέπει να είναι σχέσεις «σεβασμού» κι όχι «υποτέλειας».

«Θα πρέπει να κατανοήσουμε πως είμαστε ήδη σε συνθήκες χρεωκοπίας τώρα και γι’αυτό τα ομόλογα της Αργεντινής αξίζουν όσο αξίζουν, γιατί ο κόσμος γνωρίζει πως δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε. Θα πρέπει να φερθούμε λογικά, κι η λογική επιτάσσει πως η Αργεντινή θα πρέπει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της», δηλώνει ο Φερνάντες στην Clarin.

Ο Φερνάντες, που στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έχει δηλώσει πως η ισοτιμία με το δολάριο διατηρείται σε «πλαστά» επίπεδα, προέτρεψε μέσω της συνέντευξής του τον Μάκρι να λάβει υπόψη το κάλεσμα της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να διαφυλάξει τα διεθνή αποθέματα της χώρας: «ακόμη κι εάν τη Δευτέρα διαθέσουν όλα τα αποθέματα της χώρας, δεν πρόκειται να συγκρατήσουν την τιμή του δολαρίου», τονίζει.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως με το δολάριο στα 57 πέσος, ο πληθωρισμός θα κλείσει στα τέλη του έτους πάνω από το 50%.

«Εάν κλείσω τη θητεία μου και έχω μονοψήφιο πληθωρισμό θα είμαι πολύ ευτυχής. Θα είναι τέσσερα χρόνια σκληρής δουλειάς», τονίζει ο Φερνάντες, που είχε χρηματίσει επικεφαλής του γραφείου του πρώην προέδρου Νέστορ Κίρτσνερ (2003-2007).

Ο Φερνάντες στη συνέντευξή του απορρίπτει τη δήλωση του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου πως εάν εκλεγεί στην προεδρία θα κατεβάσει τα ρολά της οικονομίας και πως η χώρα του θα εγκαταλείψει την ένωση Mercosur εάν μετά την επικράτηση της αντιπολίτευσης δημιουργηθούν προβλήματα.

«Ο Μπολσονάρου θα πρέπει να ηρεμήσει. Δεν προτίθεμαι να σταματήσω την ελεύθερη οικονομία. Είναι αστείο», τονίζει ο Φερνάντες.

---AFP

Σχετικα αρθρα

Ηλεκτρονικές αποδείξεις : Εξετάζεται να μπουν και νέες κατηγορίες στα έξοδα

admin

Αναπτυξιακό νομοσχέδιο : Οι πολυάριθμες σαρωτικές αλλαγές

admin

Handelsblatt : Αγοράστε τώρα ακίνητα στην Ελλάδα

admin

Που αγοράζουν ακίνητα οι ξένοι επενδυτές – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Golden Visa

admin

Eurogroup: Φθηνά δάνεια με έναν μόνο όρο από τον ESM – Τι αντιστοιχεί στην Ελλάδα

admin

Τον Οκτώβριο οι υπογραφές για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου

admin

Fitch: Θετικές οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών για το 2020

admin

ΣΕΒΕ για πλήρη άρση των capital controls: Αποφασιστικό βήμα για την κανονικοποίηση

admin

Πάγια ρύθμιση : «Καίει» το επιτόκιο των 24 δόσεων

admin

H FED μείωσε τα επιτόκια για τρίτο συνεχόμενο μήνα

admin

Κορωνοϊός: Τηλεφωνική διάσκεψη Eurogropup & G7 -Για τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας

admin

Συμπτώματα κοροναϊού στο Χρηματατιστήριο, νέα βουτιά 2,69%

admin

Η αγορά πετρελαίου στην εποχή των ασύμμετρων απειλών

admin

Wall Street : Για πρώτη φορά στην ιστορία ξεπέρασε τις 28.000 μονάδες ο Dow Jones

admin

Μητσοτάκης : Η Γαλλία συμπαραστάτης στην προσπάθεια για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα

admin

Μέχρι τις 30 Ιουνίου αιτήσεις για ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών δανειοληπτών τέως ΟΕΚ

admin

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Το όφελος για εργαζόμενο – εργοδότη

admin

ΤτΕ: Αύξηση 9,1% στις τιμές των διαμερισμάτων το γ’ τρίμηνο

admin