Image default
Τράπεζες

Τράπεζες: Πωλούν με κέρδη ακίνητα και ξενοδοχεία

Με κέρδη, αφού βέβαια αφαιρεθούν οι προβλέψεις, αρχίζουν να πωλούν οι τράπεζες ακίνητα εισοδήματος, ξενοδοχειακές μονάδες καθώς και καζίνο, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή τους από υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο οριστικής διευθέτησης καταγγελμένων υποχρεώσεών τους.

Η χρονιά ξεκίνησε με το… δεξί καθώς η Alpha Bank έκλεισε μια καλή συμφωνία για την πώληση του 100% της Alpha Επενδυτικής Περιουσίας Ι με αγοραστή την Brook Lane Capital. Η δεσμευτική συμφωνία, μεταξύ τράπεζας και Brook Lane, υπογράφηκε στις 8 Μαρτίου και προβλέπει τίμημα 95,3 εκατ. ευρώ για την Alpha Επενδυτικής Περιουσίας Ι. Το τίμημα συνεπάγεται κεφαλαιακό κέρδος της τάξης των 13 εκατ. ευρώ για τον όμιλο Alpha Βank.

H προς πώληση εταιρεία ελέγχει πέντε ακίνητα εισοδήματος. Πρόκειται κυρίως για κτήρια γραφείων, τα οποία είναι μισθωμένα από θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων (Vodafone, Samsung, AXA, Porsche) και βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους (Λ. Κηφισίας, Λ. Κηφισού, Μιχαλακοπούλου).

Η Alpha Βank υπέγραψε στις 19 Απριλίου συμφωνία με επενδυτή για την πώληση έναντι 17,3 εκατ. ευρώ των θυγατρικών εταιρειών του οµίλου Sheynovo Offices E.O.O.D, ενώ στις 31 Μαΐου μεταβίβασε στην Πανγαία ΑΕΕΑΠ το 40% των μετοχών της «ΑΕΠ Χανίων Α.Ε.» έναντι τιμήματος 3,47 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή έχει κλείσει συμφωνίες από τις οποίες εισέπραξε ή έχει να εισπράττει περισσότερα από 116 εκατ. ευρώ.

Την πώληση ενός ακόμη ξενοδοχείου ετοιμάζεται να ολοκληρώσει η Eurobank καθώς υπέγραψε προσύμφωνο με επενδυτή για τη διάθεση του 100% της εταιρείας «Σύγχρονο Ξενοδοχείν». Πρόκειται για 100% θυγατρική της Eurobank, η οποία απέκτησε, μέσω πλειστηριασμού, τον Ιούνιο του 2018, το ξενοδοχείο Μιστράλ.

Η «Σύγχρονο Ξενοδοχείν» προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου κατά 6,3 εκατ. ευρώ, με πλήρη κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης. Η ΑΜΚ καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από την κυπριακή εταιρεία Nesshold Ltd, η οποία απέκτησε έτσι το 59% του μετοχικού της κεφαλαίου. Τα 6,3 εκατ. ευρώ, που μπήκαν στα ταμεία της εταιρείας, κατευθύνθηκαν για την πλήρη εξόφληση δανείου, το οποίο είχε λάβει από την Eurobank. Σύμφωνα, δε, με τη σύμβαση αγοραπωλησίας που υπέγραψε η τράπεζα με τη Nesshold, η τελευταία θα αποκτήσει και το υπόλοιπο 41% της «Σύγχρονο Ξενοδοχείν».

Επιπρόσθετα, η τράπεζα ανέθεσε στην Axia Ventures να «τρέξει» διαγωνιστική διαδικασία (project Calypso) για την πώληση δανείων του ξενοδοχειακού ομίλου Κυπριώτη, ύψους 53,3 εκατ. ευρώ. Οι δεσμευτικές προσφορές προβλέπεται να κατατεθούν στα μέσα Αυγούστου.

Ο προτιμητέος επενδυτής, αγοράζοντας τα δάνεια της Eurobank, θα αποκτήσει πρώτη προσημείωση επί 4 ξενοδοχειακών μονάδων, συνολικής δυναμικότητας περίπου 750 -800 κλινών. Σημειώνεται ότι οι Eurobank και Πειραιώς, που αποτελούν τις δύο πιστώτριες τράπεζες του ομίλου, έχουν προσημειώσεις επί διαφορετικών ξενοδοχειακών μονάδων, ίσης περίπου δυναμικότητας.

Το εγχείρημα πώλησης των δανείων δεν διαφοροποιεί τον δρομολογημένο σχεδιασμό των τραπεζών, όπως διευκρινίζουν τραπεζικά στελέχη. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχισθεί η προσπάθεια εγκατάστασης ειδικού διαχειριστή.

Mε μικρό κέρδος πούλησε η Τράπεζα Πειραιώς τα δάνειά της στην Club Hotel Loutraki. Σύμφωνα με πληροφορίες η Comer Group συμφώνησε να καταβάλει περί τα 17 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει από την Πειραιώς, δύο δάνεια συνολικής απαίτησης 58 εκατ. ευρώ. Με βάση τις δημοσιευθείσες οικονομικές καταστάσεις της Πειραιώς, η καθαρή λογιστική αξία των δύο δανείων ανερχόταν στις 31/12/2018 στα 12 εκατ. ευρώ.

Με τίμημα 50 εκατ. ευρώ μεταβίβασε στις 5 Απριλίου η Εθνική Τράπεζα την Grand Hotel Summer Palace, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, που έχει μείνει γνωστό ως Αστέρας Ρόδου. Νέος ιδιοκτήτης ο όμιλος Μήτση. Από τη συναλλαγή η Εθνική ενέγραψε υπολογίσιμο κεφαλαιακό κέρδος που θα απεικονιστεί στα αποτελέσματα β’ τριμήνου.

Σχετικα αρθρα

Κόκκινα δάνεια: Φουντώνει η μάχη για την πίτα των 60 δισ.

admin

Η Eurobank «Καλύτερη Τράπεζα Private Banking» σε Ελλάδα και Κύπρο

admin

Μικρή μείωση καταθέσεων στα 139,5 δισ. το Νοέμβριο

admin

ΤτΕ: Ανοδος επιτοκίων σε εταιρικά και καταναλωτικά δάνεια

admin

Σχόλια ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για την ομιλία Γεωργιάδη

admin

Οι μικρομεσαίοι στο επίκεντρο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου

admin

Στα 4 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια Τράπεζας Κύπρου και Ελληνικής

admin

Παράθυρο ευκαιρίας στα «κόκκινα» στεγαστικά από τις τιτλοποιήσεις

admin

Χαντζηνικολάου: Προϋπόθεση για επενδύσεις η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων

admin

Πρακτικά ΕΚΤ: Τα… βρήκαν οι αξιωματούχοι στην τελευταία συνεδρίαση

admin

Ικανοποίηση ΤΧΣ για τις αλλαγές στο Δ.Σ. της Εθνικής

admin

Πού θα κριθεί το «στοίχημα» των επενδύσεων

admin

Στουρνάρας: Είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας

admin

Λαγκάρντ: Χρειάζεται νέο μείγμα ευρωπαϊκών πολιτικών

admin

Έως τις 15 Σεπτεμβρίου εγκρίνεται από το Δ.Σ. το σχέδιο μετασχηματισμού της Eurobank

admin

Ολο το σχέδιο της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια

admin

Αναλυτικά: Οι χρεώσεις σε ΑΤΜ, γκισέ και e-banking

admin

Τι πέτυχαν και που υστερούν οι τράπεζες το H1

admin