Image default
Επιχειρήσεις

ΦΑΓΕ: Η επιστροφή «μαμούθ», το δάνειο από FAGE USA και τα ερωτήματα

 Συνεχίστηκε και το 2018 η πολιτική αυξημένων επιστροφών από την ελληνική θυγατρική του ομίλου FAGE, τη ΦΑΓΕ ΑΕ προς τον αποκλειστικό της μέτοχο, FAGE International, ενώ την ίδια στιγμή ερωτήματα ανακύπτουν από τους όρους του δανείου, που έλαβε από την ομόσταυλη FAGE USA.

Όπως προκύπτει από τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2018, η ΦΑΓΕ ΑΕ εμφάνισε πέρσι πωλήσεις 127,8 εκατ. ευρώ έναντι 143,4 εκατ. ευρώ το 2017.  Κατάφερε, όμως, να βελτιώσει το μικτό περιθώριο κέρδους στο 29,4% από 26% εμφανίζοντας οριακά υψηλότερα μικτά κέρδη (37,6 εκατ. ευρώ), σε σχέση με αυτά του 2017 (37,3 εκατ. ευρώ).

Η παραπάνω επίδοση, σε συνδυασμό με τη μείωση των εξόδων διοίκησης και διάθεσης, κατά σχεδόν 2 εκατ. ευρώ, αντιστάθμισε, εν μέρει, τη σημαντική μείωση των λοιπών εσόδων εκμετάλλευσης (1,5 από 5,3 εκατ. ευρώ) και οδήγησε σε προ φόρων κέρδη 8,88 εκατ. ευρώ από 9,9 εκατ. ευρώ το 2017. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 7,5 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία αποφάσισε, εντός της χρήσης 2018, να προχωρήσει σε νέα επιστροφή κεφαλαίου ύψους 51 εκατ. ευρώ, προς τη FAGE International, που αποτελεί τον αποκλειστικό της μέτοχο ως μητρική, πλέον, του ομώνυμου ομίλου.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που διενεργείται επιστροφή κεφαλαίου από την ΦΑΓΕ ΑΕ στην FAGE International. Κατά τη διάρκεια της χρήσης 2016 η ΦΑΓΕ ΑΕ απέδωσε με τη μορφή επιστροφής στο μέτοχό της 50 εκατ. ευρώ, ενώ το 2017 άλλα 10 εκατ. ευρώ.

Η τελευταία απόφαση επιστροφής κεφαλαίου έχει, όμως, την εξής ιδιαιτερότητα: θα διενεργηθεί, μέσω εκχώρησης απαιτήσεων πελατών της ΦΑΓΕ ΑΕ. Ήδη, εντός της περσινής χρήσης εκχωρήθηκαν κάποιες απαιτήσεις και στο τέλος του έτους η ΦΑΓΕ είχε την υποχρέωση να αποδώσει στο μέτοχό της επιπρόσθετες απαιτήσεις, αξίας 42,8 εκατ. ευρώ.

Τα ερωτήματα για το δάνειο των 50 εκατ. δολαρίων  

Ταυτόχρονα, στις 13 Δεκεμβρίου η ΦΑΓΕ ΑΕ σύνηψε σύμβαση ομολογιακού δανείου με την ομόσταυλη FAGE USA, ύψους 50 εκατ. δολαρίων (43,6 εκατ. ευρώ με βάση την τότε τρέχουσα ισοτιμία). Το δάνειο είναι 10ετούς διάρκειας με επιτόκιο 5,62%.

Για ποιο λόγο δανείστηκε η ΦΑΓΕ 44 εκατ. ευρώ από την FAGE USA τη στιγμή που είχε μηδενικό καθαρό δανεισμό; Θα διενεργήσει μεγάλες επενδύσεις; Βλέπει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και επομένως θα απαιτηθεί ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης; Για ποιο λόγο χρεώνεται με επιτόκιο της τάξης του 5,62%, ενώ δεν βαρύνεται από δανεισμό και η λειτουργική της κερδοφορία βελτιώνεται;

Σημειώνεται ότι από τον Οκτώβριο του 2012, μετά την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης του ομίλου ΦΑΓΕ, η ΦΑΓΕ Ελλάδος αποτελεί την κύρια ελληνική θυγατρική του ευρύτερου ομίλου ο οποίος έχει πλέον ως μητρική εταιρεία την FAGE International. Η τελευταία υποκατέστησε την ΦΑΓΕ στην υποχρέωση αποπληρωμής ομολογιακών δανείων λήξης 2015 και 2020, αρχικά σχηματίζοντας ισόποση απαίτηση την οποία εν συνεχεία κεφαλαιοποίησε. 

Σχετικα αρθρα

Πήρε προσωρινή διαταγή προστασίας η Creta Farms

admin

Hard Rock: Επένδυση άνω του 1 δισ. αν πάρουμε το καζίνο Ελληνικού

admin

Creta Farms: Στο 12,17% το ποσοστό της ΕΤΕ

admin

ΕΒΖ: Πρόσκληση για μίσθωση των μονάδων σε Πλατύ Ημαθίας και Σέρρες

admin

Alpha Bank: Στην doValue κυπριακά NPEs και ακίνητα αξίας 3,2 δισ. ευρώ

admin

BriQ: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 50 εκατ. ευρώ ενέκρινε η ΓΣ

admin

ΕΛΤΡΑΚ: Αναμένει απομείωση €5,24 εκατ. προ φόρων στα αποτελέσματα 6μήνου

admin

Πρόγραμμα στήριξης των οικογενειακών επιχειρήσεων από Eurobank και EY 

admin

Ναυπηγεία Σύρου: Ξεκίνησε η εξόφληση των εργαζομένων

admin

Nestle: Συνεργασία με Starbucks για διανομή των συσκευασμένων προϊόντων

admin

Κέρδη προ φόρων-προβλέψεων 6,8 εκατ. για την Attica Bank

admin

Η Inform Λύκος προκρίθηκε στο διαγωνισμό κατασκευής καρτών ευφυούς ταχογράφου 2ης γενιάς

admin

Η Intracom Telecom εγκαθιστά τα V-Band Ραδιοσυστήματά στον ΑΔΜΗΕ

admin

Εξώδικο Creta Farms σε Κ. Δομαζάκη: Είσαι ο αποκλειστικός υπεύθυνος…

admin

CPI: Αύξηση 8,5% στα έσοδα της χρήσης

admin

Βλάβες στις εγκαταστάσεις της Digea στον Υμηττό

admin

Alumil: Νέο αίτημα παράτασης του standstill agreement με τράπεζες

admin

Forthnet: Δωδέκατη περίοδος εκτοκισμού ΜΟΔ

admin