Image default
Επιχειρήσεις

ΦΑΓΕ: Η επιστροφή «μαμούθ», το δάνειο από FAGE USA και τα ερωτήματα

 Συνεχίστηκε και το 2018 η πολιτική αυξημένων επιστροφών από την ελληνική θυγατρική του ομίλου FAGE, τη ΦΑΓΕ ΑΕ προς τον αποκλειστικό της μέτοχο, FAGE International, ενώ την ίδια στιγμή ερωτήματα ανακύπτουν από τους όρους του δανείου, που έλαβε από την ομόσταυλη FAGE USA.

Όπως προκύπτει από τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2018, η ΦΑΓΕ ΑΕ εμφάνισε πέρσι πωλήσεις 127,8 εκατ. ευρώ έναντι 143,4 εκατ. ευρώ το 2017.  Κατάφερε, όμως, να βελτιώσει το μικτό περιθώριο κέρδους στο 29,4% από 26% εμφανίζοντας οριακά υψηλότερα μικτά κέρδη (37,6 εκατ. ευρώ), σε σχέση με αυτά του 2017 (37,3 εκατ. ευρώ).

Η παραπάνω επίδοση, σε συνδυασμό με τη μείωση των εξόδων διοίκησης και διάθεσης, κατά σχεδόν 2 εκατ. ευρώ, αντιστάθμισε, εν μέρει, τη σημαντική μείωση των λοιπών εσόδων εκμετάλλευσης (1,5 από 5,3 εκατ. ευρώ) και οδήγησε σε προ φόρων κέρδη 8,88 εκατ. ευρώ από 9,9 εκατ. ευρώ το 2017. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 7,5 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία αποφάσισε, εντός της χρήσης 2018, να προχωρήσει σε νέα επιστροφή κεφαλαίου ύψους 51 εκατ. ευρώ, προς τη FAGE International, που αποτελεί τον αποκλειστικό της μέτοχο ως μητρική, πλέον, του ομώνυμου ομίλου.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που διενεργείται επιστροφή κεφαλαίου από την ΦΑΓΕ ΑΕ στην FAGE International. Κατά τη διάρκεια της χρήσης 2016 η ΦΑΓΕ ΑΕ απέδωσε με τη μορφή επιστροφής στο μέτοχό της 50 εκατ. ευρώ, ενώ το 2017 άλλα 10 εκατ. ευρώ.

Η τελευταία απόφαση επιστροφής κεφαλαίου έχει, όμως, την εξής ιδιαιτερότητα: θα διενεργηθεί, μέσω εκχώρησης απαιτήσεων πελατών της ΦΑΓΕ ΑΕ. Ήδη, εντός της περσινής χρήσης εκχωρήθηκαν κάποιες απαιτήσεις και στο τέλος του έτους η ΦΑΓΕ είχε την υποχρέωση να αποδώσει στο μέτοχό της επιπρόσθετες απαιτήσεις, αξίας 42,8 εκατ. ευρώ.

Τα ερωτήματα για το δάνειο των 50 εκατ. δολαρίων  

Ταυτόχρονα, στις 13 Δεκεμβρίου η ΦΑΓΕ ΑΕ σύνηψε σύμβαση ομολογιακού δανείου με την ομόσταυλη FAGE USA, ύψους 50 εκατ. δολαρίων (43,6 εκατ. ευρώ με βάση την τότε τρέχουσα ισοτιμία). Το δάνειο είναι 10ετούς διάρκειας με επιτόκιο 5,62%.

Για ποιο λόγο δανείστηκε η ΦΑΓΕ 44 εκατ. ευρώ από την FAGE USA τη στιγμή που είχε μηδενικό καθαρό δανεισμό; Θα διενεργήσει μεγάλες επενδύσεις; Βλέπει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και επομένως θα απαιτηθεί ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης; Για ποιο λόγο χρεώνεται με επιτόκιο της τάξης του 5,62%, ενώ δεν βαρύνεται από δανεισμό και η λειτουργική της κερδοφορία βελτιώνεται;

Σημειώνεται ότι από τον Οκτώβριο του 2012, μετά την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης του ομίλου ΦΑΓΕ, η ΦΑΓΕ Ελλάδος αποτελεί την κύρια ελληνική θυγατρική του ευρύτερου ομίλου ο οποίος έχει πλέον ως μητρική εταιρεία την FAGE International. Η τελευταία υποκατέστησε την ΦΑΓΕ στην υποχρέωση αποπληρωμής ομολογιακών δανείων λήξης 2015 και 2020, αρχικά σχηματίζοντας ισόποση απαίτηση την οποία εν συνεχεία κεφαλαιοποίησε. 

Σχετικα αρθρα

Επιβράβευσε 65.000 συνεπείς δανειολήπτες η Εθνική

admin

Β. Σ. Καρούλιας: Ανανέωση συνεργασίας με το κτήμα Κυρ-Γιάννη

admin

Euroxx: Αναβολή στην απόφαση απορρόφησης της «Αττικές Επενδύσεις»

admin

Telecoms: Διπλό χτύπημα με… ελληνικό ενδιαφέρον από BC Partners

admin

Καρέλιας: Με ιστορικό ρεκόρ στον τζίρο έκλεισε το 2019

admin

Εμπόδια στο δρόμο της βιομηχανίας προς τα «έξυπνα εργοστάσια»

admin

Συμμετοχή στον Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου αποκτά η ΔΕΠΑ

admin

Νέα κεφαλαιακή «ένεση» από PIMCO στην Qualco

admin

Creta Farms: Εκκληση εργαζομένων να προχωρήσει η είσοδος στρατηγικού επενδυτή

admin

Ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για την Alpha Bank

admin

Στάσσης από Πτολεμαΐδα: Η ΔΕΗ ήταν στην περιοχή και θα παραμείνει

admin

Motor Oil: Επιστρέφει σε μετόχους επιπλέον €0,0175

admin

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στις 11 Μαρτίου η επιστροφή 0,17 ευρώ/μετοχή

admin

Αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας για την Oteglobe το 2019

admin

Quest: Αύξηση 39,6% στα καθαρά κέρδη εννεαμήνου

admin

Lamda: Τα οφέλη από τη Lamda Malls που οδεύει προς ΧΑ

admin

Οι απεργίες στον ΟΤΕ και η… αμηχανία της διοίκησης

admin

Παΐρης: Προχωρά σε έκδοση ομολογιακού ως 8,96 εκατ. ευρώ

admin