Image default
Επιχειρήσεις

Ποια είναι τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Αν και η απόφαση έχει ληφθεί για την πώληση των πλειοψηφικών πακέτων μετοχών της εμπορίας και του δικτύου διανομής φυσικού αερίου, εντούτοις η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ αναζητούν το καλύτερο δυνατό μοντέλο ιδιωτικοποίησης για τη ΔΕΠΑ. Και η τελική λύση, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν αναμένεται πριν το τέλος του καλοκαιριού, αλλά κατά πάσα πιθανότητα εντός του Σεπτεμβρίου, ίσως και αρχές Οκτωβρίου. Τότε θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εργάζονται ώστε μέσα στον επόμενο μήνα να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα αλλάζει το εταιρικό σχήμα της ΔΕΠΑ για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης.

Ως γνωστόν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ψηφίσει την απόσχιση του κλάδου υποδομών από την επιχείρηση με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών. Στη συνέχεια και αφού «κρεμάστηκαν» σε κάθε μία από τις προαναφερόμενες εταιρείες οι συναφείς θυγατρικές, είχε αποφασιστεί η πώληση πλειοψηφικού πακέτου για την «Εμπορία» και μειοψηφικού για την «Υποδομών».

Το επικρατέστερο σενάριο, λένε οι πληροφορίες, είναι να επιλεχθεί ένα μοντέλο εν είδει εταιρείας συμμετοχών. Υπό τη σκέπη της θα μπουν τρεις θυγατρικές. Η εμπορίας με την Εταιρίας Παροχής Αερίου Αττικής και ενδεχομένως και τις διεθνείς συμβάσεις προμήθειας, η δεύτερη θα είναι οι Εταιρίες Διανομής Αερίου Αττικής, ΔΕΔΑ και το ποσοστό συμμετοχής της ΔΕΠΑ στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ 51% και η τρίτη θα είναι οι εταιρείες με τα διεθνή projects. Οι δύο πρώτες, θα ιδιωτικοποιηθούν κατά πλειοψηφικό ποσοστό, ενώ η τρίτη δεν αποκλείεται να μείνει υπό τον πλήρη έλεγχο της ΔΕΠΑ.

Στην εταιρεία συμμετοχών θα μείνουν δραστηριότητες όπως, για παράδειγμα, η αεριοκίνηση και η ανάπτυξη έργων μικρής κλίμακας LNG. Αυτή δεν αποκλείεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

Πάντως, για την ώρα οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, ενώ δεν πρέπει να λησμονείται, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, και η στάση των ΕΛ.ΠΕ απέναντι στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ δεδομένου ότι η πετρελαϊκή εταιρία ελέγχει το 35%.

Σχετικα αρθρα

Συμμετοχή της Eurolife ERB στην Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών

admin

Deloitte: Διεθνής διάκριση στις συμβουλευτικές υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας

admin

Το σχήμα της Mohegan μοναδικός υποψήφιος για το καζίνο στο Ελληνικό

admin

Διεθνής διάκριση για τη Stoiximan

admin

Lamda: Υπερκαλύφθηκε η ΑΜΚ των 650 εκατ. ευρώ

admin

Entersoft: «Λεφτά υπάρχουν» για νέες εξαγορές

admin

Η AΜΒΥΞ αποκλειστικός συνεργάτης της Molson Coors Brewing Company στην Ελλάδα

admin

Διευκρινίσεις από Ικτίνος Ελλάς για τα αποτελέσματα εξαμήνου

admin

Τεχνική Ολυμπιακή: Πωλείται και σε… κομμάτια το Πόρτο Καρράς

admin

Το κομμάτι που… λείπει από το παζλ των μέτρων για ΔΕΗ

admin

My market: Το πρώτο εικονικό super market στο μετρό του Συντάγματος

admin

Καλλιτσάντσης: Οι επενδύσεις πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελείς

admin

Η cosmoONE στους 10 καλύτερους Procurement Solution Providers της Ευρώπης

admin

Energean: Επίσημο αίτημα στην Κύπρο για εισαγωγή αερίου από Ισραήλ

admin

Νέο συνδυαστικό πακέτο Double Energy από την ΚΕΝ

admin

Τι απαντά η Εθνική Ασφαλιστική για τις διώξεις στελεχών της

admin

Δωρεά εξοπλισμού στο Πανεπιστήμιο Πατρών από την Watera Ελλάς

admin

Μύλος στην ΟΜΕ–ΟΤΕ για την νέα σύμβαση εργασίας

admin