Image default
Πρώτο Θέμα

Η πρώτη αποτυχημένη δημοπρασία γερμανικών ομολόγων είναι γεγονός!

Το πρώτο 30ετές ομόλογο του κόσμου που προσφέρει ένα μηδενικό κουπόνι προσπάθησε να βρει αγοραστές, σηματοδοτώντας ότι οι αρνητικές αποδόσεις σε όλη την Ευρώπη μπορεί τελικά να επηρεάσουν τη ζήτηση των επενδυτών.

Η Γερμανία δεν κατάφερε να επιτύχει τον στόχο της ύψους 2 δις ευρώ (2,2 δισεκατομμύρια δολάρια)  με λήξη το 2050, αντλώντας  μόνο 824 εκατομμύρια ευρώ. Είναι άλλο ένα σημάδι ότι ο παγκόσμιος αγώνας των ομολόγων μπορεί να σταματήσει τώρα που περισσότερα από 16 τρισεκατομμύρια δολάρια τίτλων σε όλο τον κόσμο έχουν αρνητικές αποδόσεις.

Οι αποδόσεις των γερμανικών 30ετών ομολόγων έχουν βυθιστεί σε αρνητικό έδαφος. “Το ευρύτερο συμπέρασμα είναι ότι αυτό είναι ένα δυσοίωνο σημάδι για τα ομόλογα σε μετρητά”, δήλωσε ο Antoine Bouvet, στρατηγικός επιθεωρητής της ING Groep NV, κοιτάζοντας μπροστά το τέλος του καλοκαιριού για την ευρωπαϊκή έκδοση τον επόμενο μήνα. Η κριτική επιτροπή εξακολουθεί να εξετάζει κατά πόσον αυτό είναι “ένα σημείο καμπής στο μακρόπνοο ράλι των επιτοκίων, καθώς η θεμελιώδης κινητήρια δύναμη της έλλειψης εμπιστοσύνης στην ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να αποκαταστήσουν την οικονομία παραμένει εκεί”.

Η συρρίκνωση των προσδοκιών για πληθωρισμό και ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια οδήγησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να υποδείξει ένα νέο κύμα νομισματικής ώθησης τον επόμενο μήνα, οδηγώντας ένα ράλι στις αγορές ομολόγων της περιοχής. Η όλη καμπύλη αποδόσεων της Γερμανίας είναι τώρα κάτω από το μηδέν – η πρώτη μεγάλη αγορά που παρουσιάζει ένα τέτοιο χαρακτηριστικό – που σημαίνει ότι η κυβέρνηση καταβάλλεται πραγματικά για να δανειστεί μέχρι 30 χρόνια.

Η πώληση έρχεται καθώς η Γερμανία προωθεί τις ρυθμισεις για πρόσθετες δαπάνες σε περίπτωση που θα πληγεί μια οικονομική κρίση. Ενώ το έθνος περιορίζεται σε αυστηρούς νόμους για τη διαχείριση δημοσιονομικού ελλείμματος, ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz πρότεινε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να συγκεντρώσει 50 δισεκατομμύρια ευρώ (55 δισεκατομμύρια δολάρια) σε περίπτωση ύφεσης. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Ο πλειστηριασμός ήταν σε μέση απόδοση ρεκόρ -0,11%, ενώ η Bundesbank διατήρησε σχεδόν τα δύο τρίτα του χρέους που προσφέρθηκε. Το πραγματικό επιτόκιο συνδρομής – ένα περιθώριο ζήτησης που αντιστοιχεί σε παρακρατήσεις από την Bundesbank – μειώθηκε σε 0,43 φορές έναντι 0,86 φορές κατά την προηγούμενη πώληση παρόμοιων ομολογιών λήξης στις 17 Ιουλίου.

“Αυτό δείχνει ότι υπάρχει λιγότερη ζήτηση για 30ετή ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις”, δήλωσε ο Marco Meijer, ανώτερος στρατηγικός με σταθερό εισόδημα στη BNP Paribas SA. Παρόλα αυτά, ο Meijer δεν «βλέπει τις αποδόσεις να αυξάνονται πολύ στην Ευρώπη».

Οι γερμανικές αποδόσεις των 30 ετών αυξήθηκαν κατά τρεις μονάδες βάσης στο -0,12% στις 2:30 μ.μ. στο Λονδίνο. Οι τίτλοι των 10ετών τίτλων σημείωσαν άνοδο δύο μονάδων βάσης στο -0,67%.

Αυτή τη φορά, η Commerzbank AG περίμενε ότι η ζήτηση θα προέρχεται από ασφαλιστές ζωής και μακροοικονομικούς επενδυτές, παρά την ισοπέδωση των καμπυλών απόδοσης τις τελευταίες εβδομάδες, προκειμένου να μειωθούν οι μακροχρόνιες αποδόσεις. Τα 30ετή γερμανικά ομόλογα εξακολουθούν να είναι ελκυστικά για τους επενδυτές των ΗΠΑ, όταν αντισταθμίζονται για συναλλαγματικές διακυμάνσεις, προσφέροντας απόδοση περίπου 2,6%, σε σχέση με περίπου 2% σε 30ετές δημόσιο ταμείο.

“Είναι τεχνικά μια αποτυχημένη δημοπρασία”, δήλωσε ο Jens Peter Sorensen, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank AS. «Δεν ανησυχώ για αυτό – καθώς οι επενδυτές μπορούν πάντα να αγοράζουν μόνο στο μέλλον και δεν χρειάζεται να συμμετέχουν σε δημοπρασίες».

Σχετικα αρθρα

Πρέπει η AT T να αγοράσει τη Vodafone?

admin

Ο Ντράγκι αντιμέτωπος με δοκιμασία μείωσης

admin

Ενώπιον νέας δημοσιονομικής κρίσης 10 χρόνια μετά;

admin

Τι πρέπει να συζητήσουν αυτή την εβδομάδα τα κράτη της G20

admin

Die Zeit: Η βαλκανοποίηση των Βαλκανίων

admin

Eλκυστικός επενδυτικός προορισμός η Ευρώπη – 2η η Ελλάδα

admin

OTE:Μέρισμα €0,55 ανά μετοχή

admin

Περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη;

admin

Πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις με Ελλάδα αναμένει ο Ζεεχόφερ

admin

Το φλερτάρισμα της Ευρώπης με το χρέος

admin

Οι επιλογές της Merkel, το μέλλον της Ευρώπης

admin

Η Δύση φέρεται πολύ μαλακά απέναντι στον Putin;

admin

DW:Θα πρέπει η Ελλάδα να φοβάται το FDP;

admin

Νευρικότητα και απογοήτευση στο Βερολίνο για τις εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit

admin

Τι συμβαίνει με την Eurobank;

admin

Τελείωσαν το δύσκολα για τις αγορές;

admin

Ο Τσίπρας επιδιώκει τη βοήθεια της Γαλλίας για να απελευθερώσει τα χρήματα της διάσωσης

admin

Ο Πούτιν αυτοανακηρύσσεται βασιλιάς του ΟΠΕΚ

admin