Image default
Πρώτο Θέμα

Η πρώτη αποτυχημένη δημοπρασία γερμανικών ομολόγων είναι γεγονός!

Το πρώτο 30ετές ομόλογο του κόσμου που προσφέρει ένα μηδενικό κουπόνι προσπάθησε να βρει αγοραστές, σηματοδοτώντας ότι οι αρνητικές αποδόσεις σε όλη την Ευρώπη μπορεί τελικά να επηρεάσουν τη ζήτηση των επενδυτών.

Η Γερμανία δεν κατάφερε να επιτύχει τον στόχο της ύψους 2 δις ευρώ (2,2 δισεκατομμύρια δολάρια)  με λήξη το 2050, αντλώντας  μόνο 824 εκατομμύρια ευρώ. Είναι άλλο ένα σημάδι ότι ο παγκόσμιος αγώνας των ομολόγων μπορεί να σταματήσει τώρα που περισσότερα από 16 τρισεκατομμύρια δολάρια τίτλων σε όλο τον κόσμο έχουν αρνητικές αποδόσεις.

Οι αποδόσεις των γερμανικών 30ετών ομολόγων έχουν βυθιστεί σε αρνητικό έδαφος. “Το ευρύτερο συμπέρασμα είναι ότι αυτό είναι ένα δυσοίωνο σημάδι για τα ομόλογα σε μετρητά”, δήλωσε ο Antoine Bouvet, στρατηγικός επιθεωρητής της ING Groep NV, κοιτάζοντας μπροστά το τέλος του καλοκαιριού για την ευρωπαϊκή έκδοση τον επόμενο μήνα. Η κριτική επιτροπή εξακολουθεί να εξετάζει κατά πόσον αυτό είναι “ένα σημείο καμπής στο μακρόπνοο ράλι των επιτοκίων, καθώς η θεμελιώδης κινητήρια δύναμη της έλλειψης εμπιστοσύνης στην ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να αποκαταστήσουν την οικονομία παραμένει εκεί”.

Η συρρίκνωση των προσδοκιών για πληθωρισμό και ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια οδήγησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να υποδείξει ένα νέο κύμα νομισματικής ώθησης τον επόμενο μήνα, οδηγώντας ένα ράλι στις αγορές ομολόγων της περιοχής. Η όλη καμπύλη αποδόσεων της Γερμανίας είναι τώρα κάτω από το μηδέν – η πρώτη μεγάλη αγορά που παρουσιάζει ένα τέτοιο χαρακτηριστικό – που σημαίνει ότι η κυβέρνηση καταβάλλεται πραγματικά για να δανειστεί μέχρι 30 χρόνια.

Η πώληση έρχεται καθώς η Γερμανία προωθεί τις ρυθμισεις για πρόσθετες δαπάνες σε περίπτωση που θα πληγεί μια οικονομική κρίση. Ενώ το έθνος περιορίζεται σε αυστηρούς νόμους για τη διαχείριση δημοσιονομικού ελλείμματος, ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz πρότεινε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να συγκεντρώσει 50 δισεκατομμύρια ευρώ (55 δισεκατομμύρια δολάρια) σε περίπτωση ύφεσης. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Ο πλειστηριασμός ήταν σε μέση απόδοση ρεκόρ -0,11%, ενώ η Bundesbank διατήρησε σχεδόν τα δύο τρίτα του χρέους που προσφέρθηκε. Το πραγματικό επιτόκιο συνδρομής – ένα περιθώριο ζήτησης που αντιστοιχεί σε παρακρατήσεις από την Bundesbank – μειώθηκε σε 0,43 φορές έναντι 0,86 φορές κατά την προηγούμενη πώληση παρόμοιων ομολογιών λήξης στις 17 Ιουλίου.

“Αυτό δείχνει ότι υπάρχει λιγότερη ζήτηση για 30ετή ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις”, δήλωσε ο Marco Meijer, ανώτερος στρατηγικός με σταθερό εισόδημα στη BNP Paribas SA. Παρόλα αυτά, ο Meijer δεν «βλέπει τις αποδόσεις να αυξάνονται πολύ στην Ευρώπη».

Οι γερμανικές αποδόσεις των 30 ετών αυξήθηκαν κατά τρεις μονάδες βάσης στο -0,12% στις 2:30 μ.μ. στο Λονδίνο. Οι τίτλοι των 10ετών τίτλων σημείωσαν άνοδο δύο μονάδων βάσης στο -0,67%.

Αυτή τη φορά, η Commerzbank AG περίμενε ότι η ζήτηση θα προέρχεται από ασφαλιστές ζωής και μακροοικονομικούς επενδυτές, παρά την ισοπέδωση των καμπυλών απόδοσης τις τελευταίες εβδομάδες, προκειμένου να μειωθούν οι μακροχρόνιες αποδόσεις. Τα 30ετή γερμανικά ομόλογα εξακολουθούν να είναι ελκυστικά για τους επενδυτές των ΗΠΑ, όταν αντισταθμίζονται για συναλλαγματικές διακυμάνσεις, προσφέροντας απόδοση περίπου 2,6%, σε σχέση με περίπου 2% σε 30ετές δημόσιο ταμείο.

“Είναι τεχνικά μια αποτυχημένη δημοπρασία”, δήλωσε ο Jens Peter Sorensen, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank AS. «Δεν ανησυχώ για αυτό – καθώς οι επενδυτές μπορούν πάντα να αγοράζουν μόνο στο μέλλον και δεν χρειάζεται να συμμετέχουν σε δημοπρασίες».

Σχετικα αρθρα

Bloomberg: Οι αγορές «λύγισαν» τον Ερντογάν – Τι προβλέπουν οι αναλυτές

admin

Μαντέψτε ποια μεσογειακή οικονομία δεν κατέρρευσε!

admin

Καβγάς Μέρκελ – Γιούνκερ για το Grexit

admin

Το χρήμα χάνει πλέον κάθε έννοια νοήματος

admin

Στον «αέρα» οι δημόσιοι διαγωνισμοί

admin

Οι αλλαγές που φέρνει σε ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

admin

Το Βερολίνο επιτίθεται στη χαλάρωση των απαιτήσεων λιτότητας της ΕΕ

admin

Αυτοί είναι οι 500 κροίσοι του πλανήτη -Κανένας Ελληνας, σαρώνουν οι Ασιάτες δισεκατομμυριούχοι

admin

Μίνι κραχ made in Turkey στο ΧΑ

admin

DW: Οριστικό το Brexit, αίνιγμα η Σκωτία

admin

Οι «μαύροι κύκνοι» δεν φοβίζουν τις αγορές

admin

Οι τελευταίες προτάσεις στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα

admin

Η παγκόσμια οικονομία βουίζει ενώ η πολιτική ξινίζει

admin

Η Μέι ένα βήμα πιο κοντά στο Brexit

admin

ΟΟΣΑ: Πάνω από το φράγμα των 13 τρισ. δολαρίων το παγκόσμιο εταιρικό χρέος

admin

Αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο και παρεμβάσεις για τα χρέη των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες

admin

Το μόνο νέο για τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις …

admin

Νέα κρίση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις;

admin