Image default
Οικονομία

Ποιοι θα αναλάβουν τα ηνία της ΔΕΠΑ και με ποιον τρόπο θα οδηγηθεί στην ιδιωτικοποίηση

Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε. αναμένεται να αποτελέσει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τη δεύτερη μεγάλη ιδιωτικοποίηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά τη Δ.Ε.Η. που ούτως ή άλλως έχει το πρόκριμα εξαιτίας των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα υπάρξει στην Δ.ΕΠ.Α. αλλαγή στην κορυφή της πυραμίδας με την αντικατάσταση του νυν προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Βελισσάριου Δότση.

Όλα κατατείνουν στο γεγονός ότι την ηγεσία της κρατικής εταιρείας ενέργειας θα καταλάβουν δύο πρόσωπα. Πρόεδρος αναμένεται να χριστεί ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, συνιδρυτής της Attica Ventures (του επενδυτικού ταμείου δηλαδή που έχει δημιουργήσει η Attica Bank για τις νέες καινοτόμες επιχειρήσεις), ενώ διευθύνων σύμβουλος θα είναι ο κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) που είναι κατά 100% θυγατρική εταιρεία του ομίλου της Δ.ΕΠ.Α.

Αν δεν αλλάξει κάτι, τα παραπάνω πρόσωπα θεωρούνται «κλειδωμένα» για τα συγκεκριμένα πόστα και τώρα στο γραφείο του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη έχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου να βρεθεί το κατάλληλο μοντέλο ιδιωτικοποίησης της Δ.ΕΠ.Α. που λειτουργεί στο πλαίσιο λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. (Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου).

Οι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον της μέχρι και σήμερα κρατικής εταιρείας ενέργειας αναμένεται να παρθούν εντός του Σεπτεμβρίου σε συνεννόηση πάντα με το Μέγαρο Μαξίμου και το πιθανότερο σενάριο που συζητείται είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο holding (δημιουργίας εταιρείας συμμετοχών) που είχε προτείνει η Αμερικανική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών McKinsey & Company στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. η οποία όμως το είχε απορρίψει.

Το σενάριο προβλέπει τη δημιουργία μιας εταιρείας συμμετοχών στην οποία θα υπαχθούν τρεις θυγατρικές. Μια για τις εμπορικές δραστηριότητες, μια για τις υποδομές και μια για τα διεθνή υλοποιήσιμα έργα στα οποία συμμετέχει η Δ.ΕΠ.Α. Από τις δύο πρώτες θυγατρικές τα ποσοστά θα εκχωρηθούν σε ιδιώτες και η τρίτη θα παραμείνει στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας συμμετοχών που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Τόσο οι εμπορικές δραστηριότητες της επιχείρησης όσο και τα δίκτυα μελετάται να ιδιωτικοποιηθούν σε ποσοστό άνω του 50,1%.

Να θυμίσουμε ότι ο όμιλος της Δ.ΕΠ.Α. αποτελείται αυτή τη στιγμή από την 100% θυγατρική ΔΕΣΦΑ Α.Ε., την κατά 50% θυγατρική ΥΦΑ Ποσειδών (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) και τις κατά 51% θυγατρικές Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.

Σχετικα αρθρα

Πόσα κερδίζουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι από τον Ιανουάριο

admin

Κοροναϊός : Δωρεάν πάγιο σε όλους και έκπτωση 8% στους ευάλωτους φέρνει η ΔΕΗ

admin

Κορονοϊός : Η ΕΚΤ μετέθεσε κατά ένα εξάμηνο τη διαδικασία αναθεώρησης στρατηγικής

admin

Τίτλοι τέλους και για τη γερμανική Thomas Cook, στον «αέρα» 660.000 ταξιδιώτες

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών : Σε υψηλά Δεκεμβρίου 2014, με χαμηλό όμως τζίρο

admin

Επισπεύδονται τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων για τον κορωνοϊό -Σε επιφυλακή οι τράπεζες

admin

Η Ελλάδα ξεχωρίζει και πάλι στα European Business Awards

admin

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street

admin

ΔΕΔΔΗΕ: Κοινό όραμα για τη μετάβαση σε μια σύγχρονη και ψηφιακά εκσυγχρονισμένη ενεργειακή αγορά

admin

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Ρυθμίστηκαν 43.400 δάνεια αξίας άνω των $3 δισ.

admin

Με νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Wall Street

admin

Φορολογικοί έλεγχοι: Τα «λουκέτα» και τα πρόστιμα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις

admin

Αναδρομικά : Τα «κλειδιά» για την επιστροφή τους

admin

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Οι τέσσερις κατηγορίες δικαιούχων, πώς θα κάνετε την αίτηση

admin

Πενς: Οι συζητήσεις για την εμπορική συμφωνία με την Κίνα έχουν ήδη αρχίσει

admin

Γερμανία: Τέλος στη χρυσή δεκαετία της ανάπτυξης;

admin

Αναδρομικά: «Ραβασάκια» έξτρα φόρου από την εφορία σε συνταξιούχους

admin

Οικονομική ανασκόπηση 2019 : Από την άρση των capital control μέχρι την εξόφληση του ΔΝΤ

admin