Image default
Οικονομία

Ανατροπή στην απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ΕΛΜΙΝ και τον Όμιλο Μυτιληναίου

Συνέχεα στην υπόθεση που ξεκίνησε με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού την 1η Αυγούστου υπέρ του Ομίλου Μυτιληναίου δίνει το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας που συμφώνησε με την προσωρινή διαταγή που ζήτησε η εταιρεία ΕΛΜΙΝ Βωξίτες για την προστασία της από την εφαρμογή της απόφασης ασφαλιστικών μέτρων.

Μια υπόθεση που, όπως είχε αποκαλύψει ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, είχε δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση και ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και αποφασίστηκε η αποπομπή της Bασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά της εταιρείας ΕΛΜΙΝ Βωξίτες την υποχρέωνε να συνεχίσει να προμηθεύει τον Όμιλο Μυτιλιναίου με βωξίτη με την ίδια τιμή και τους ίδιους όρους.

Μια απόφαση που πάρθηκε αν και δυο από τα μέλη της επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως είχε αποκαλύψει εκείνες τις ημέρες ο Τ. Τέλλογλου, εξέφρασαν αντιρρήσεις θεωρώντας ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εξέταση των ασφαλιστικών μέτρων που ζητούσε η εταιρεία του Ομίλου Μυτιληναίου ενώ οι υπηρεσίες της επιτροπής Ανταγωνισμού, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, είχαν ζητήσει να μην ληφθεί αυτή η απόφαση έτσι όπως και τελικά λήφθηκε.

Με νεότερο ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερνή», ο δημοσιογράφος αποκαλύπτει ότι υπάρχει ανατροπή στην υπόθεση, τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα νέα δεδομένα. Το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας συμφώνησε με την προσωρινή διαταγή που ζήτησε η εταιρεία ΕΛΜΙΝ Βωξίτες για την προστασία της από την εφαρμογή της απόφασης ασφαλιστικών μέτρων της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δικόγραφα κατέθεσαν και οι δύο διάδικοι, καθώς το δικαστήριο έδωσε προθεσμία 7 ημερών -συνήθως οι αποφάσεις αυτές πρέπει να εκδίδονται εντός 48ώρου- ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητούσε προθεσμία 20 ημερών.

Η εκδίκαση επί της κυρίως αιτήσεων των ασφαλιστικών μέτρων της εταιρείας ΕΛΜΙΝ θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, αλλά με την προσωρινή διαταγή αναστέλλεται η εφαρμογή μέτρων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που κατά τη γνώμη της γαλλικών συμφερόντων εταιρείας εξόρυξης βωξίτη την οδηγεί στο να αναγκαστεί να πουλάει κάτω του κόστους εξόρυξης.

Αυτή ήταν η απόφαση που προκάλεσε πρόβλημα

Η απόφαση που προκάλεσε πρόβλημα προέβλεπε τα εξής: Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προσέφυγε η εταιρεία Μυτιληναίος κατά των εταιρειών KERNEOS SA και Ελμίν Βωξίτες Α.Ε ζητώντας τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα αποφασίζει:

  • Η εταιρία Ελμίν Βωξίτες να προμηθεύσει άμεσα την ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με τις απαιτούμενες ποσότητες στάνταρντ ποιότητας βωξίτη για το έτος 2019.
  • Η εταιρία Ελμίν Βωξίτες να εκκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με σκοπό τη σύναψη σύμβασης για την προμήθεια βωξίτη, ικανή να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.
  • Σε περίπτωση παράλειψης των ανωτέρω, η Επιτροπή Ανταγωνισμού απειλεί την Ελμίν Βωξίτες με πρόστιμο ποσού οχτώ χιλιάδων ευρώ (Euro 8.000) για κάθε μέρα παράβασης, το οποίο επιβάλλεται με Αποφασή της που βεβαιώνει τη μη συμμόρφωση.

Η στάση της επιτροπής Ανταγωνισμού ήταν κι αυτή που προκάλεσε την αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης η οποία έφτασε μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο.

Σχετικα αρθρα

Πακέτο-μαμούθ 130 δισ. για την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας

admin

Ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης με ευκαιρίες και αγκάθια

admin

Μείωση ενοικίου 40% για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο

admin

Libra: Παραμένει ασαφές το σχέδιο για την κυκλοφορία του κρυπτονομίσματος του Facebook

admin

Υπό πίεση οι αγορές λόγω κρίσης ΗΠΑ – Ιράν

admin

ΕΚΤ: Κι όμως, οι γερμανικές τράπεζες είναι ελάχιστα πιο κερδοφόρες από τις ελληνικές

admin

«Πόλεμος» Σταϊκούρα – Τσακαλώτου για το αναπτυξιακό φρένο στο δ’ τρίμηνο 2019

admin

Alpha Bank : Τι συνέβη το βράδυ της Παρασκευής

admin

Κοροναϊός : Τι είναι το «Corona Bond» που ζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

admin

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ανοίγει αύριο σελίδα για ενστάσεις

admin

Κοροναϊός : Μειώνεται ο ΦΠΑ σε αντισηπτικά, σαπούνι, γάντια, μάσκες

admin

Χρηματιστήριο: Ανοιγμα με πτώση 0,32%

admin

«Λίγες οι πιθανότητες για Brexit χωρίς μια εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε.»

admin

Αποζημίωση 800 ευρώ : Γιατί «κόπηκαν» εταιρείες – Πόσες την έλαβαν

admin

Επίδομα θέρμανσης : Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις – Τι πρέπει να κάνετε

admin

ΣΕΒΕ: Το 2019 οι εξαγωγές θα ξεπεράσουν τα 35 δισ. Ευρώ

admin

Υπουργείο Εργασίας: Τι ισχύει για τον χρόνο παράλληλης απασχόλησης

admin

Τι ισχύει για την ασφάλιση πωλητών λαϊκών αγορών

admin