Image default
Επιχειρήσεις

Παναγιωτάκης: Η ΔΕΗ δεν είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης

«Οι προοπτικές και η δυναμική της εταιρείας, είναι λαμπρές» υποστήριξε ο Μανώλης Παναγιωτάκης στην ομιλία του στο πλαίσιο της Γ.Σ. της ΔΕΗ συμπληρώνοντας ότι με τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις επιχειρηματικές δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που έχουμε σχεδιάσει ή προτείνει, η ΔΕΗ το 2022 μπορεί να έχει 5πλάσιο EBITDA σε σχέση με σήμερα.

Δήλωσε ότι ακούει πολύ θετικά από τον υπουργό το τρίπτυχο: Δεν πωλούνται Υδροηλεκτρικά. Τα ΝΟΜΕ πρέπει να καταργηθούν. Το μερίδιο της ΔΕΗ δεν θα μειωθεί στο 50%.

Όπως είπε, «τα Υδροηλεκτρικά, τα οποία έχουν παραμείνει στην επιχείρηση μετά τη ματαίωση του μοντέλου της «Μικρής ΔΕΗ», είναι το πιο επικερδές περιουσιακό στοιχείο της μητρικής ΔΕΗ, με ακόμη θετικότερες προοπτικές ενόψη του νέου μοντέλου της αγοράς, του Target Model. Για τα ΝΟΜΕ, πέρα από τις αλλεπάλληλες δημόσιες παρεμβάσεις μας, έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ από το 2016. Μάλιστα η υπόθεση εκδικάστηκε στις αρχές Ιουνίου και αναμένεται σχετική απόφαση. Για το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά έχουμε από τον Απρίλιο του 2017 παρουσιάσει μελέτη στους θεσμούς σε συναντήσεις μας στο Χίλτον, με την οποία αποδεικνύαμε ότι ο στόχος που έχουν θέσει για μερίδιο της ΔΕΗ 50% είναι ανεδαφικός, καθώς αυτό συνεπάγεται μετακίνηση από τη ΔΕΗ 4.800.000 πελατών σε 2,5 χρόνια».

Το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού συνεπάγεται μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγεί σε κανιβαλισμό της και υπονόμευση του μέλλοντος της, υποστήριξε.

Όπως είπε «αν τα Υδροηλεκτρικά είναι το πιο κερδοφόρο κομμάτι της μητρικής ΔΕΗ, το Δίκτυο Διανομής είναι το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο του ομίλου ΔΕΗ. Κι αυτό όχι μόνο για την μεγάλη αναπόσβεστη λογιστική του αξία, ύψους 3,6 δις ευρώ. Όχι μόνο γιατί εισφέρει στο EBITDA της ΔΕΗ 350 εκατ. € το χρόνο. Αλλά κυρίως για τις πολύ μεγάλες υπεραξίες που κρύβει, οι οποίες με κατάλληλες δράσεις θα αποφέρουν στη ΔΕΗ και στη χώρα τεράστια οφέλη».

«Η ΔΕΗ κάθε άλλο παρά στα πρόθυρα της κατάρρευσης είναι, λυπάμαι πολύ και ανησυχώ όταν ακούγονται παρόμοιες δηλώσεις», δήλωσε ο Μ. Παναγιωτάκης. «Τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας, της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, και η επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών που άρχισε να εμφανίζεται από το 2ο εξάμηνο του 2018 με αποτέλεσμα στο κλείσιμο του έτους ζημιές 356 εκατ. (χωρίς εννοείται τις εφάπαξ λογιστικές εγγραφές), ήταν συνέπεια των γνωστών εξωγενών παραγόντων, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη κοινωνική πολιτική μη μετακύλισης των επιβαρύνσεων στην κατανάλωση. Μια πολιτική που έχει πλέον φθάσει στα όρια της. Ωστόσο αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με συγκεκριμένες δράσεις. Δεν χρειάζεται δραματοποίηση».

Περιγράφοντας τα βήματα που έγιναν υποστήριξε:

* Ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η τιτλοποίηση των οφειλών που έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο. Αναμένονται αποτελέσματα τον Οκτώβριο.

* Είναι σε εξέλιξη το σχέδιο που έχουμε επεξεργαστεί από τον Απρίλιο για αναζήτηση κατ’ αρχάς των οφειλών από τους 65.000 μεγαλύτερους οφειλέτες – τελικούς πελάτες, που χρωστούν συνολικά ποσό της τάξης των 700 εκατ. Μπορεί να υπάρξουν πολύ θετικές εξελίξεις στο επόμενο 12μηνο.

* Ανανεώθηκε τον Ιούλιο η συνεργασία με την Qualco, ενώ βελτιώνεται αισθητά η επίδοση των εισπρακτικών μηχανισμών της ίδιας της ΔΕΗ, μετά τις οργανωτικές αλλαγές που έχουμε κάνει και τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί.

* Για τις ΥΚΩ του 2011, ύψους € 680 εκατ., υποβάλαμε πρόσφατα στο Υπουργείο συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις και προτάσεις. Μπορούν και είναι αρκετό να δοθεί φέτος από τον κρατικό προϋπολογισμό ποσό της τάξης των € 300 εκατ. και τα υπόλοιπα σε προοπτική 5ετίας.

* Σε ότι αφορά στις αναγκαίες τιμολογιακές προσαρμογές, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, δεν πρέπει να αγγίξουν την έκπτωση συνέπειας που καθιερώσαμε το 2016. Όχι μόνο γιατί μπορεί να έχουμε απώλειες στο καλύτερο πελατολόγιό μας αλλά γιατί η επιβράβευση της συνέπειας έχει πλέον καταστεί συστατικό στοιχείο του αξιακού συστήματος των σχέσεών μας με τους πελάτες μας.

Σχετικα αρθρα

ΕΛ.ΠΕ: Πού βάζουν τον πήχη για τις ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας

admin

MLS: Στη βουλγαρική αγορά η πλατφόρμα MAIC

admin

Θετικές επιδόσεις το 2018 για τη Rolco Βιανίλ

admin

Χιλή: Ιστορική ξηρασία πλήττει τη χώρα εν μέσω επιδημίας του κορονοϊού

admin

Αύξηση κεφαλαίου με διαδικασίες-εξπρές από τη Lamda

admin

Folli Follie: Νέα παράταση για καταληκτική συμφωνία με ομολογιούχους

admin

Κρι Κρι: Τα σχέδια για Μεγάλη Βρετανία και οι νέες επενδύσεις

admin

Παρουσιάστηκε το e-branch της Τράπεζας Πειραιώς στη Λάρισα

admin

To brand της Links of London εποφθαλμιά η Hilco Capital

admin

ΤΕΝΕΡΓ: Θερμό ενδιαφέρον για το «πράσινο» ομόλογο

admin

Ιορδανία: Με drones και κάμερες ασφαλείας η τήρηση απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού

admin

Reuters: Δεν επηρεάζει η κρίση του κορωνοϊού τις ιδιωτικοποιήσεις της Ελλάδας

admin

Motor Oil: Εξαγόρασε το ποσοστό Κοντομηνά στον Alpha

admin

Alpha Bank: O Φώντας Αυλωνίτης νέος Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής

admin

OΠΑΠ Champions: Πρώτος χρόνος επιτυχιών για έντεκα νέους αθλητές

admin

O πάπας Φραγκίσκος μέσω του Rai Uno μιλά στους πιστούς που βρίσκονται κλεισμένοι στο σπίτι

admin

Κόντε: Τα μέτρα επεκτείνονται μέχρι τις 13 Απριλίου – Ο ESM είναι ακατάλληλος για την κρίση αυτή

admin

Eurobank Factors: Ηγετική θέση στην αγορά Factoring

admin