Image default
Οικονομία

Πράσινο φως για το Ελληνικό και από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων

Στο δρόμο που άνοιξε χθες το ΚΑΣ για το ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης στο Ελληνικό βαδίζει και η σημερινή απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων (ΚΣΝΜ), που έκρινε με ομόφωνη απόφαση απολύτως επαρκή τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται με το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία των διατηρητέων σύγχρονων μνημείων.

Την ικανοποίησή της για τις αποφάσεις του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακοινώνοντας ότι θα υπογράψει αύριο, Παρασκευή, την υπουργική απόφαση.

«Η χθεσινή ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και η σημερινή, επίσης ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα εκκρεμή ζητήματα της επένδυσης του Ελληνικού θα λάβουν αύριο τη μορφή εκτελεστής πράξης, με την υπογραφή της συνεπαγόμενης Υπουργικής Απόφασης, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα, την 7η Ιουλίου 2019, γύρισε σελίδα. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βαδίζει σταθερά και δυναμικά στο δρόμο της ανάπτυξης, επιστρέφοντας στην κανονικότητα» αναφέρεται στη δήλωση.

«Η παρουσία και η προστασία των πολιτιστικών αγαθών, αρχαίων και νεότερων, που βρίσκονται εντός του χώρου του Ελληνικού προσδίδουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην εμβληματική επένδυση. Συγχρόνως, μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα, εξασφαλίζονται οι πόροι για την συντήρηση, ανάδειξη και προβολή αυτού του μνημειακού πλούτου, που αποδίδεται στους πολίτες.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες και τα μέλη των δύο κορυφαίων γνωμοδοτικών οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού –με απόλυτο σεβασμό στον θεσμικό τους ρόλο- έδωσαν καθαρές λύσεις και διέξοδο, προκειμένου το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τα συναρμόδια Υπουργεία να καθορίσουν τον χρόνο έναρξης υλοποίησης ενός αναπτυξιακού έργου με καθοριστικό ρόλο για την περαιτέρω οικονομική πορεία της χώρας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού εγγυάται την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και ταυτόχρονα ενισχύει τον αναπτυξιακό του ρόλο προς όφελος της χώρας και των πολιτών.»

Η απόφαση του ΚΝΣΜ

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε ομόφωνα ως προς την αίτηση που είχαν καταθέσει το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό ΑΕ.

Μετά από πολύωρη συζήτηση, θεώρησε απολύτως επαρκή τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται με το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία των διατηρητέων σύγχρονων μνημείων, τα οποία είναι: το κεντρικό κτίριο του ανατολικού αεροδρομίου, έργο Saarinen, τρία υπόστεγα και το υπόστεγο «Παγόδα».

Το τελευταίο βρίσκεται εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου και θα ακολουθήσει την προστασία και των υπολοίπων.

Ειδικός όρος είναι στο τετράγωνο όπου βρίσκεται να μην ανεγερθεί άλλο κτίριο, παρά μόνο χαμηλότερα, συνοδά της χρήσης του ως εκθεσιακού χώρου και πολιτιστικού κέντρου.

Ζώνη προστασίας έχουν γύρω τους και τα τρία υπόστεγα, ενώ το κεντρικό του πρώην αεροδρομίου, έχει ακόμα μεγαλύτερη ζώνη 100μ. και γύρω χώρο πρασίνου. Συνολικά, περίπου 750 στρέμματα προορίζονται για τις ζώνες προστασίας αυτών των σύγχρονων μνημείων.

Σχετικα αρθρα

H Eldorado Gold πήρε τις άδειες για Σκουριές και Ολυμπιάδα

admin

Εξαγωγείς: Θετικό πρόσημο για τις ελληνικές εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο

admin

Ανάπτυξη 3% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% προβλέπει για φέτος ο Γ. Στουρνάρας

admin

Η ώθηση που πήρε η Lego χάρη στα παιχνίδια που σχετίζονται με τις ταινίες Avengers και Lego Movie 2

admin

Ο οίκος Lazard ο νέος χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΟΔΔΗΧ

admin

Στην κορυφαία θέση των χρηματιστηριακών η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ

admin

Το πλάνο για το εμπορικό κέντρο Athens Heart και οι αλλαγές που σχεδιάζονται

admin

Έρχεται ο μειωμένος ΕΝΦΙΑ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

admin

Μηταράκης: Η επικουρική θα είναι σημαντικό κομμάτι της συνολικής σύνταξης, όχι όπως σήμερα

admin

Επιχείρηση «αποθέρμανσης» στον Περσικό Κόλπο και την αγορά πετρελαίου

admin

Το ΚΑΣ άνοιξε το δρόμο για την επένδυση στο Ελληνικό – Τι αποφάσισε

admin

Λιγνίτης στα Βαλκάνια: Στο «μικροσκόπιο» η μετάβαση σε καθαρή ενέργεια

admin

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ με Κίνα – Τι σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία

admin

Ευρωζώνη: Πάνω από τα 20 δισ. το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών

admin

Οι τράπεζες γύρισαν την πλάτη στα δωρεάν δάνεια της ΕΚΤ

admin

Γραπτές εγγυήσεις από τον Τραμπ ζητάει η Ιαπωνία για τις εξαγωγές αυτοκινήτων

admin

Χρηματιστήριο: Σημαντική άνοδος, τραπεζικές μετοχές και ΔΕΗ στο επίκεντρο

admin

Σαουδική Αραβία: Η συμμαχία ΟΠΕΚ+ θα διατηρηθεί για καιρό

admin