Image default
Οικονομία

Πράσινο φως για το Ελληνικό και από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων

Στο δρόμο που άνοιξε χθες το ΚΑΣ για το ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης στο Ελληνικό βαδίζει και η σημερινή απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων (ΚΣΝΜ), που έκρινε με ομόφωνη απόφαση απολύτως επαρκή τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται με το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία των διατηρητέων σύγχρονων μνημείων.

Την ικανοποίησή της για τις αποφάσεις του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακοινώνοντας ότι θα υπογράψει αύριο, Παρασκευή, την υπουργική απόφαση.

«Η χθεσινή ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και η σημερινή, επίσης ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα εκκρεμή ζητήματα της επένδυσης του Ελληνικού θα λάβουν αύριο τη μορφή εκτελεστής πράξης, με την υπογραφή της συνεπαγόμενης Υπουργικής Απόφασης, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα, την 7η Ιουλίου 2019, γύρισε σελίδα. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βαδίζει σταθερά και δυναμικά στο δρόμο της ανάπτυξης, επιστρέφοντας στην κανονικότητα» αναφέρεται στη δήλωση.

«Η παρουσία και η προστασία των πολιτιστικών αγαθών, αρχαίων και νεότερων, που βρίσκονται εντός του χώρου του Ελληνικού προσδίδουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην εμβληματική επένδυση. Συγχρόνως, μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα, εξασφαλίζονται οι πόροι για την συντήρηση, ανάδειξη και προβολή αυτού του μνημειακού πλούτου, που αποδίδεται στους πολίτες.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες και τα μέλη των δύο κορυφαίων γνωμοδοτικών οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού –με απόλυτο σεβασμό στον θεσμικό τους ρόλο- έδωσαν καθαρές λύσεις και διέξοδο, προκειμένου το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τα συναρμόδια Υπουργεία να καθορίσουν τον χρόνο έναρξης υλοποίησης ενός αναπτυξιακού έργου με καθοριστικό ρόλο για την περαιτέρω οικονομική πορεία της χώρας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού εγγυάται την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και ταυτόχρονα ενισχύει τον αναπτυξιακό του ρόλο προς όφελος της χώρας και των πολιτών.»

Η απόφαση του ΚΝΣΜ

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε ομόφωνα ως προς την αίτηση που είχαν καταθέσει το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό ΑΕ.

Μετά από πολύωρη συζήτηση, θεώρησε απολύτως επαρκή τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται με το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία των διατηρητέων σύγχρονων μνημείων, τα οποία είναι: το κεντρικό κτίριο του ανατολικού αεροδρομίου, έργο Saarinen, τρία υπόστεγα και το υπόστεγο «Παγόδα».

Το τελευταίο βρίσκεται εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου και θα ακολουθήσει την προστασία και των υπολοίπων.

Ειδικός όρος είναι στο τετράγωνο όπου βρίσκεται να μην ανεγερθεί άλλο κτίριο, παρά μόνο χαμηλότερα, συνοδά της χρήσης του ως εκθεσιακού χώρου και πολιτιστικού κέντρου.

Ζώνη προστασίας έχουν γύρω τους και τα τρία υπόστεγα, ενώ το κεντρικό του πρώην αεροδρομίου, έχει ακόμα μεγαλύτερη ζώνη 100μ. και γύρω χώρο πρασίνου. Συνολικά, περίπου 750 στρέμματα προορίζονται για τις ζώνες προστασίας αυτών των σύγχρονων μνημείων.

Σχετικα αρθρα

Άδωνις Γεωργιάδης στη SZ: «Θέλουμε ανάπτυξη»

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Απόδειξη εμπιστοσύνης των αγορών η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κάτω από 1%

admin

«Σαφάρι» ελέγχων για τις τιμές των καυσίμων – Σύσκεψη το μεσημέρι στο ΥΠΑΝ

admin

Μείωση φόρου εισοδήματος για δωρεές προς ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία

admin

Σταϊκούρας στην ΟΝΝΕΔ : Επτά προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής

admin

Η Ιταλία επιβάλλει την ηλεκτρονική πληρωμή με κάρτα για φοροαπαλλαγές

admin

Ο κοροναϊός «χτύπησε» και την κρουαζιέρα

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών : Σε νέα υψηλά 58 μηνών η αγορά στο κλείσιμό της

admin

Νέες αντικειμενικές αξίες: Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης στην αγορά ακινήτων

admin

Συντάξεις: Ποιο είναι το πλαφόν που μπήκε, τέλος τα «χρυσά» μηνιάτικα

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 0,6% της βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο

admin

Επίδομα γέννας: 207 αιτήσεις την πρώτη ώρα λειτουργίας της πλατφόρμας

admin

Ηλεκτρονικές αποδείξεις : Θα πρέπει να τις συγκεντρώνουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες

admin

ΔΕΗ : Πάνω από 110.000 ρυθμίσεις οφειλών σε τρεις μήνες

admin

Τα ορόσημα του 2020 για την οικονομία : Με το βλέμμα στο Eurogroup και τους οίκους αξιολόγησης

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Ήρθαν περισσότεροι τουρίστες φέτος, αλλά έμειναν λιγότερο

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Τα στοιχεία του προϋπολογισμού μας δικαιώνουν

admin

Φορολογικό νομοσχέδιο : Σε δημόσια διαβούλευση – Ποιες ελαφρύνσεις προβλέπει

admin