Image default
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Κληρώνει στις 30 Αυγούστου για τις αυξήσεις στα τιμολόγια

Επιταχύνονται οι αποφάσεις για τα άμεσα μέτρα κάλυψης του ταμειακού ελλείμματος της ΔΕΗ, με τη νέα διοίκηση να προχωρά σε αυξήσεις τιμολογίων από την 1η Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης φέρεται να συγκαλεί έκτακτο διοικητικό συμβούλιο για τις 30 Αυγούστου με μοναδικό θέμα τις αυξήσεις στα τιμολόγια.

Με τον τρόπο αυτό η διοίκηση επιδιώκει να αντλήσει τάχιστα έσοδα χωρίς να χάνει ουσιαστικά ούτε μέρα. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα τεθούν σε ισχύ κατά πάσα πιθανότητα από την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά κανείς μέχρι στιγμής δεν είναι σε θέση να ξέρει το ποσοστό των ανατιμήσεων ή αν θα υπάρξουν συνολικότερα αλλαγές στις κατηγορίες και τα κλιμάκια κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Γιώργος Στάσσης, περιέγραψε χθες την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δημόσια εταιρία αναφέροντας πως «αυξάνεται δραματικά η κατάσταση της όσο περνάει ο χρόνος και δεν λαμβάνονται μέτρα για την αναστροφή της εικόνας». Μάλιστα ο ίδιος υποστήριξε ότι το ταμειακό έλλειμμα έχει ξεπεράσει ήδη τα 750 εκατ. ευρώ, υπαινισσόμενος εμμέσως πλην σαφώς ότι έχει αγγίξει τα 800 με 900 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος αναφορικά με το ενδεχόμενο της κατάργησης έκπτωσης συνέπειας 10% απέφυγε να αποκαλύψει τις προθέσεις του, αν και είπε ότι η λογική των οριζόντιων πακέτων έχει ξεπεραστεί.

Δομικές αλλαγές στην εταιρεία

Πάντως, ανεξάρτητα από τα άμεσα εισπρακτικά μέτρα που δρομολογεί η ΔΕH, από τις χθεσινές δηλώσεις του Γιώργου Στάσση αποκαλύπτονται και άλλες παρεμβάσεις που σχεδιάζει η νέα διοίκηση και αφορούν στη δομική λειτουργία της εταιρίας.

Ο νέος διοικητής στη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας τόνισε ότι «θα προσπαθήσω με πάθος η ΔΕH να αντιμετωπίζεται στην αγορά επί ίσοις όροις. Δεν μπορεί σε διαγωνισμό για ΑΠΕ να γνωρίζει ο ανταγωνισμός ποια θα είναι η τιμή που θα προσφέρει η εταιρία…»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στάσσης εννοούσε το καθεστώς με το οποίο είναι υποχρεωμένη η ΔΕΗ να διενεργεί διαγωνισμούς. Τι συμβαίνει; Η δημόσια επιχείρηση θα πρέπει να κάνει ανοικτούς διαγωνισμούς. Έτσι, για παράδειγμα όταν ζητά να αγοράσει εξοπλισμό για φωτοβολταϊκό πάνελ ή για ανεμογεννήτρια ξένοι και εγχώριοι ανταγωνιστές γνωρίζουν το κόστος προμήθειας. Στη συνέχεια όταν η ΔΕH συμμετάσχει σε διαγωνισμούς της ΡΑΕ για την υπαγωγή έργων ΑΠΕ στο καθεστώς αποζημίωσης της τιμής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι ανταγωνιστές της γνωρίζοντας το κόστος κάνουν προσφορές με χαμηλότερες τιμές. Έτσι κερδίζουν εκείνοι τη συμμετοχή των δικών τους έργων στο σύστημα ενίσχυσης πετώντας εκτός τη δημόσια εταιρία.

Η νέα διοίκηση επιδιώκει το καθεστώς των ανοικτών διαγωνισμών προμήθειας υλικών να ισχύει για τη ΔΕΗ μόνο για μονοπωλιακές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η απόκτηση στύλων του ΔΕΔΔΗΕ.

Άλλη αλλαγή, σύμφωνα με πληροφορίες, που θέλει να φέρει η νέα διοίκηση της επιχείρησης είναι στο καθεστώς των προσλήψεων προσωπικού. Θέλει πιο ευέλικτες διαδικασίες και αυτές να ελέγχονται για τη νομιμότητά τους εκ των υστέρων από τον ΑΣΕΠ.

Το μπίζνες πλαν

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ σκοπεύει να αναθέσει και πάλι στη McKinsey την επικαιροποίηση του επιχειρησιακού της σχεδίου. Στις παραδοχές θα μπουν και η μικρότερη μείωση του μεριδίου της δημόσιας εταιρίας, δηλαδή να μη χάσει πελατολόγιο κάτω από το 50%.

Βέβαια, αυτό θα εξαρτηθεί κι από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Πάντως, χθες, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας υποστήριξε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι δεσπόζοντες παίκτες κρατούν μερίδιο της τάξης του 60% με 65%.

Στο επιχειρησιακό σχέδιο θα αναλυθεί διεξοδικά και ως προς το ποιες λιγνιτικές μονάδες θα πρέπει και πότε θα κλείσουν. Μέχρι το 2027 θα πρέπει να κλείσουν σίγουρα οι σταθμοί του Αμυνταίου, της Καρδιάς αλλά και η Μεγαλόπολη ΙΙΙ. Για την ακρίβεια το Αμύνταιο και η Καρδιά δεν μπορούν να λειτουργούν ούτε τώρα. Οι μονάδες αυτές είναι συνολικής ισχύος 1.903 MW.

Δεν αποκλείεται το χρονοδιάγραμμα αυτό να έρθει πιο μπροστά ιδίως για τη Μεγαλόπολη ΙΙΙ, χωρίς να αποκλείεται στο καλάθι των προς απόσυρση μονάδων να προστεθούν κι άλλες.

Απαραίτητη, βέβαια, προϋπόθεση είναι να γίνει ο αναγκαίος σχεδιασμός που θα επιτρέψει την αποκατάσταση της οικονομικής ζωής των τοπικών κοινωνιών.

Σχετικα αρθρα

Βαρβαρέσος: Σε καθεστώς αναστολής μέρος των εργαζομένων

admin

Νέος κύκλος εξαγορών για ελληνικές εισηγμένες

admin

Εργαζόμενος της Πειραιώς διαγνώσθηκε με κορωνοϊό

admin

Γραφεία στη Θεσσαλονίκη άνοιξε η Accenture

admin

Τρία νέα καταστήματα για την Optima Bank

admin

Από σήμερα οι αιτήσεις για κεφάλαιο κίνησης έως €50.000 σε επιχειρήσεις της Αττικής

admin

ΑΔΜΗΕ: Να συντονιστούν οι διαχειριστές για επιτυχή ενεργειακή μετάβαση

admin

Νέα partner στην Deloitte η Βίκυ Αθανασιάδου

admin

Creta Farms: Εμπόδια πριν την τελική ευθεία για το σχέδιο εξυγίανσης

admin

Πώς θα βρεθούν τα 750 εκατ. που ψάχνει η ΔΕΗ

admin

Πως θα λειτουργούν τα γυμναστήρια όταν ανοίξουν – Ανακοινώσεις ΕΟΔΥ

admin

Lamda Development: Στο 6,36% το ποσοστό του Τρύφωνα Νάτση

admin

Vodafone Eλλάδος: Πάνω από 2 δισ. ευρώ επενδύσεις την τελευταία 12ετία

admin

Creta Farms: Τα βαρίδια στις κινήσεις αναδιάρθρωσης

admin

Όμιλος Fourlis: Νέο κατάστημα ΙΚΕΑ στη Βάρνα της Βουλγαρίας

admin

Papaki: Εκτόξευση έως 129% σε κατοχυρώσεις domain για e-shop

admin

Άνοδος εν μέσω επενδυτικής άπνοιας στο Χ.Α.

admin

Καραμολέγκος: Αγοραστής – μυστήριο για το 9,5% μετά την αποχώρηση Νένδου

admin