Image default
Οικονομία

Πάουελ (FED) : Η οικονομία των ΗΠΑ αντιμετωπίζει κινδύνους λέει και εξοργίζει τον Τραμπ

Η οικονομία είναι σε ευνοϊκή (favorable) θέση, αλλά αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους, τόνισε ο επικεφαλής της Fed Τζ. Πάουελ στην πολυαναμενόμενη τοποθέτησή του στο Jackson Hole.

Όπως είπε «βλέπουμε σημάδια παγκόσμιας επιβράδυνσης» και οι εμπορικές εντάσεις μοιάζει να παίζουν ρόλο σε αυτό, φωτίζοντας τους οικονομικούς κινδύνους που ενέχει για την Ουάσινγκτον ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα.

Προειδοποίησε επίσης ότι η Fed δεν διαθέτει κάποιο μηχανισμό έτοιμο προς χρήση ώστε να αντιμετωπίσει αυτές τις εμπορικές εντάσεις και ότι ο εμπορικός πόλεμος συνιστά «μια καινούρια πρόκληση» για την ομοσπονδιακή τράπεζα.

«Μπορούμε ωστόσο […] να επικεντρωθούμε στον τρόπο με τον οποίο τα εμπορικά ζητήματα επηρεάζουν τις προοπτικές μας και να προσαρμόσουμε την πολιτική μας», πρόσθεσε.

Θα λειτουργήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο για να διατηρήσουμε την επέκταση της οικονομίας, συμπλήρωσε ο ισχυρός άνδρας της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο Πάουελ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα σε ότι αφορά το παγκόσμιο εμπόριο καθώς είπε ότι η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην πρόσφατη ιστορία, καθώς προσπαθεί να κατευθύνει τη νομισματική πολιτική μέσα από τον οικονομικό αντίκτυπο που προκαλούν οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Όπως σημειώνουν οι FT, o ίδιος δεν έδωσε νέα ένδειξη σε ότι αφορά τα επιτόκια καθώς επανέλαβε την φράση που είχε χρησιμοποιήσει τον Ιούνιο: «θα δράσουμε κατάλληλα για να διατηρήσουμε την επέκταση».

Σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξε έκπληξη ο σταθερός πληθωρισμός στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επέκτασης της οικονομίας, αλλά κινήθηκε λίγο κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed.

Σημείωσε ότι μετά από μια δεκαετία προόδου προς τον στόχο της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών, η οικονομία είναι κοντά και στους δυο στόχους.

«Η πρόκληση τώρα είναι κάνουμε ότι πρέπει να γίνει στη νομισματική πολιτική για να διατηρήσουμε την επέκταση, έτσι ώστε τα οφέλη από την ισχυρή αγορά εργασίας να φτάσουν σε όσους έχουν μείνει πίσω και έτσι ώστε ο πληθωρισμός να παραμείνει γύρω στο 2%», συνέχισε.

Ο επικεφαλής της FED δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα αναρωτιέται για το εάν θα πρέπει να επεκτείνει την εργαλειοθήκη της και εξετάζει πως μπορεί να επικοινωνεί καλύτερα το πλαίσιο πολιτικής της, σημειώνοντας ότι «μια καινούρια κανονικότητα» υπάρχει στις οικονομικές τάσεις.

Τραμπ: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός;

Οργισμένα αντέδρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ομοσπονδιακής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ ο οποίος μίλησε για τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και τους οικονομικούς κινδύνους που ενέχει για την Ουάσινγκτον.

«Ως συνήθως η FED δεν έκανε τίποτα», έγραψε στο Twitter. «Είναι απίστευτο ότι μπορούν να «μιλούν» χωρίς να ξέρουν ή χωρίς να ρωτούν τι θα κάνω, κάτι που θα ανακοινωθεί σύντομα. Έχουμε πολύ ισχυρό δολάριο και πολύ αδύναμη FED. Θα δουλέψω «εξαιρετικά» και με τα δυο και οι ΗΠΑ θα πάνε σπουδαία», συμπλήρωσε για να ακολουθήσει το… καρφί:

«Η μόνη ερώτησή μου είναι ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας, ο Τζ. Πάουελ ή ο πρόεδρος Σι;»

Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι θα κάνει κάτι που θα επηρεάσει το δολάριο και τη Fed, όμως δεν είναι σαφές τι θα είναι αυτό.

Σχετικα αρθρα

Πιερρακάκης : Θα γίνει ό,τι χρειαστεί για να διασωθούν τα ΕΛΤΑ

admin

Κίνα : Εφαρμογή ευέλικτης νομισματικής πολιτικής προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Τα μηνύματα από το 15ο Αnnual Greek Roadshow του Χρηματιστηρίου

admin

Πόσα κερδίζουν μισθωτοί και εργοδότες από τη μείωση των εισφορών

admin

Οι αδικημένοι της φορολογίας : Ποιοι θα πληρώσουν φέτος περισσότερο φόρο για μικρότερο εισόδημα

admin

Wall Street: Αλμα πάνω από 9% μετά την εξαγγελία μέτρων του Τραμπ

admin

Συστήνεται κυβερνητική επιτροπή για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας

admin

ALPHA BANK:Πορεία προς ένα ισχυρό ψηφιακό μέλλον, με ενεργό στήριξη στην ελληνική οικονομία

admin

Κοροναϊός : Η ανάπτυξη στην ΕΕ ενδέχεται να πέσει φέτος «κάτω από το μηδέν»

admin

Ενδιαφέρον από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τα ελληνικά ναυπηγεία

admin

Χρηματιστήριο : Άνοδος 1,56% και εκτίναξη της μεταβλητότητας

admin

Κοινωνικό μέρισμα : Αυξάνεται το ποσό – Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

admin

Alpha Bank: Οι κλάδοι που επλήγησαν περισσότερο από το lockdown

admin

Η Ιταλία στα όρια του οικονομικού πανικού

admin

Οι ημερομηνίες πληρωμής συντάξεων και επιδομάτων

admin

Όχι στα εστιατόρια λέει το 50% των Ελλήνων

admin

Εβδομαδιαίες απώλειες 3,98% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

ΕΦΚΑ : Χρέη 1 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους

admin