Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

H Moody’s ρίχνει το ΧΑ

-moodys

Σε μια μάλλον βραχυπρόθεσμη κατοχύρωση κερδών αναλώνεται σήμερα η ελληνική κεφαλαιαγορά λ;oγω κυρίως των «χρησμών» της Moody’s.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,68% στις 822,57 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 36 εκατ. ευρώ. Πτώση 2,39% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.020,85 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 7,29% στις 663,,99 μονάδες.

Σε αναμονή των δηλώσεων, στην Φρανκφούρτη ο DAX από τις 11.823 διολισθαίνει προς τις 11.767 μονάδες, την ώρα που στη Νέα Υόρκη τα futures του S&P 500 εξακολουθούν να παραπέμπουν σε ξεκίνημα από υψηλότερες τιμές των 2.929 μονάδων.

Αναμφίβολα η γνωστοποίηση της περιοδικής έκθεσης του οίκου Moody’s επηρέασε την ούτως ή άλλως διαφαινόμενη διάθεση αρκετών να ρευστοποιήσουν μέρος των θέσεων τους προκειμένου να “κλειδώσουν” βραχυπρόθεσμες υπεραξίες. Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρεται στα δυσμενή δημογραφικά και στις χαμηλές επιδόσεις σε επίπεδο επενδύσεων και αποταμιεύσεων δημιουργούν αβεβαιότητα για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας. Παράλληλα ο Moody’s προειδοποιεί για υψηλή ευπάθεια σε κινδύνους λόγω τραπεζών. Στο ευπαθές κομμάτι του τραπεζικού συστήματος είχε σταθεί με προειδοποιητικό ύφος και ο οίκος Fitch, όταν άφηνε στάσιμη την αξιολόγηση του ελληνικού outlook.

Με τη συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, η σημερινή συνεδρίαση ανήκει πλέον στους profit takers, ειδικά από χαρτοφυλάκια που ήθελαν να επωφεληθούν μιας τεχνικής αντίδρασης. Άλλωστε, μετά από τρεις εβδομάδες πτώσης, η τρέχουσα κλείνει θετικά και πάνω από την αντίσταση των 830 μονάδων.

Είναι αυτό που επί της ουσίας λείπει από το ελληνικό ταμπλό στην παρούσα φάση, καθώς μετά από τις εντυπωσιακές αποδόσεις του επταμήνου του έτους, τα περιθώρια ανόδου είναι πολύ μικρά, εάν στο μεταξύ δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη που να δικαιολογεί συνέχιση της ανόδου. Εκεί αποδίδεται και η αποεπένδυση του πρώτου μισού του Αυγούστου, με τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές να έχουν πλέον το πάνω χέρι στο ταμπλό της Λ. Αθηνών.

Έτσι στο ταμπλό, η Alpha Bank σημειώνει απώλειες 8,86%, με την Πειραιώς και τη Eurobank να είναι στο -8,96% και -5,42% αντίστοιχα. Στο -6,82% βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Aegean, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και Εθνική.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Titan, Jumbo, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλής, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχαλκο, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Coca Cola και ΟΠΑΠ, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, ΟΤΕ, Cenergy, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ. Η Τέρνα Ενεργειακή ενισχύεται κατά 1,77%.

Σχετικα αρθρα

Deutsche Bank-Commerzbank: Το mega-deal που εκθέτει το γκρίζο μέλλον των ευρωπαϊκών τραπεζών

admin

Όλα τα πιθανά σενάρια ενός Grexit

admin

Στο τιμόνι της ΕΕ η Ελλάδα

admin

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ: Μεχρι την Παρασκευή επέκταση του Μνημονίου ή …

admin

Οι χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ευρώπης δημιουργούν ερωτήματα για τις ΗΠΑ

admin

Τι θα σημαίνει ο Trump για την Ευρώπη

admin

Tο Χ.Α. το ανοδικό σερί και οι «καρχαρίες»

admin

Η κρίση πυραύλων της Βόρειας Κορέας

admin

Μεταναστευτική κρίση ΕΕ: γεγονότα, αριθμοί και απογοητεύσεις

admin

Πολυνομοσχέδιο – Αναλυτικά οι μεταβολές σε ΦΠΑ (αγρότες) και ΕΝΦΙΑ

admin

Πρώτο βήμα με τους θεσμούς, επιστρέφουν «σύντομα» στην Αθήνα

admin

Τριπλό χαράτσι για ελεύθερους επαγγελματίες το 2018

admin

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στην Ελλάδα

admin

Πώς θα ηττηθεί ο λαϊκισμός στην Ευρώπη

admin

Το χρηματιστηριακό ράλι συνεχίζεται, αλλά για πόσο;

admin

Eρευνα Nielsen: Οι Ελληνες ανήσυχοι για την εργασία, την οικονομία, την υγεία και την εγκληματικότητα

admin

Fed:«Σημαντικές» οικονομικές ευπάθειες από την πανδημία

admin

Κόντε: Μην επαναλάβετε τα λάθη με την Ελλάδα

admin