Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

H Moody’s ρίχνει το ΧΑ

-moodys

Σε μια μάλλον βραχυπρόθεσμη κατοχύρωση κερδών αναλώνεται σήμερα η ελληνική κεφαλαιαγορά λ;oγω κυρίως των «χρησμών» της Moody’s.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,68% στις 822,57 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 36 εκατ. ευρώ. Πτώση 2,39% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.020,85 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 7,29% στις 663,,99 μονάδες.

Σε αναμονή των δηλώσεων, στην Φρανκφούρτη ο DAX από τις 11.823 διολισθαίνει προς τις 11.767 μονάδες, την ώρα που στη Νέα Υόρκη τα futures του S&P 500 εξακολουθούν να παραπέμπουν σε ξεκίνημα από υψηλότερες τιμές των 2.929 μονάδων.

Αναμφίβολα η γνωστοποίηση της περιοδικής έκθεσης του οίκου Moody’s επηρέασε την ούτως ή άλλως διαφαινόμενη διάθεση αρκετών να ρευστοποιήσουν μέρος των θέσεων τους προκειμένου να “κλειδώσουν” βραχυπρόθεσμες υπεραξίες. Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρεται στα δυσμενή δημογραφικά και στις χαμηλές επιδόσεις σε επίπεδο επενδύσεων και αποταμιεύσεων δημιουργούν αβεβαιότητα για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας. Παράλληλα ο Moody’s προειδοποιεί για υψηλή ευπάθεια σε κινδύνους λόγω τραπεζών. Στο ευπαθές κομμάτι του τραπεζικού συστήματος είχε σταθεί με προειδοποιητικό ύφος και ο οίκος Fitch, όταν άφηνε στάσιμη την αξιολόγηση του ελληνικού outlook.

Με τη συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, η σημερινή συνεδρίαση ανήκει πλέον στους profit takers, ειδικά από χαρτοφυλάκια που ήθελαν να επωφεληθούν μιας τεχνικής αντίδρασης. Άλλωστε, μετά από τρεις εβδομάδες πτώσης, η τρέχουσα κλείνει θετικά και πάνω από την αντίσταση των 830 μονάδων.

Είναι αυτό που επί της ουσίας λείπει από το ελληνικό ταμπλό στην παρούσα φάση, καθώς μετά από τις εντυπωσιακές αποδόσεις του επταμήνου του έτους, τα περιθώρια ανόδου είναι πολύ μικρά, εάν στο μεταξύ δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη που να δικαιολογεί συνέχιση της ανόδου. Εκεί αποδίδεται και η αποεπένδυση του πρώτου μισού του Αυγούστου, με τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές να έχουν πλέον το πάνω χέρι στο ταμπλό της Λ. Αθηνών.

Έτσι στο ταμπλό, η Alpha Bank σημειώνει απώλειες 8,86%, με την Πειραιώς και τη Eurobank να είναι στο -8,96% και -5,42% αντίστοιχα. Στο -6,82% βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Aegean, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και Εθνική.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Titan, Jumbo, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλής, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχαλκο, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Coca Cola και ΟΠΑΠ, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, ΟΤΕ, Cenergy, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ. Η Τέρνα Ενεργειακή ενισχύεται κατά 1,77%.

Σχετικα αρθρα

Ψάχνει στηρίγματα το ελληνικό χρηματιστήριο

admin

Η γαλλο-γερμανική Dream Team της Ευρώπης

admin

Η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει δόση 2 δις μέχρι τη Δευτέρα

admin

Γιατί οι ΗΠΑ κρύβουν βαρέλια με πετρέλαιο κάτω από το έδαφός τους

admin

DW: Τα πιο περίεργα χαρτονομίσματα του κόσμου

admin

Χ.Α.:Η πτώση του Μάη, τα τεχνικά δεδομένα και η συνέχεια

admin

Ο Μακρόν κερδίζει την καρδιά των γάλλων επιχειρηματιών

admin

Οι πιο πλούσιοι έγιναν ακόμη πλουσιότεροι παρά το Brexit

admin

Οι 5 ταυτόχρονες κρίσεις που σπρώχνουν την Ευρώπη στο χάος

admin

Τρεις εβδομάδες μόνο…

admin

Το ρωσικό ξέπλυμα «ταράζει» τις Ευρωπαϊκές τράπεζες

admin

ΤτΕ: Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων δημιουργεί θετικές προοπτικές

admin

«Τα οκτώ ερωτήματα που θα κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας»

admin

Υπό παράλυση το αμερικανικό δημόσιο

admin

Ξεπέρασαν τα 33 εκατ.οι τουρίστες το 2018 και τα 16 δισ. ευρώ οι εισπράξεις

admin

Η υποστήριξη των “πολλαπλών ταχυτήτων” της ΕΕ προσφέρει επιχειρήματα για τον “ταξικό” χαρακτήρα της

admin

Η επιστροφή του δολαρίου

admin

Reuters: Τρία νέα ομόλογα έως τον Αύγουστο σχεδιάζει η Αθήνα

admin