Image default
Οικονομία

Πώς θα «σωθούν» 400.000 αυθαίρετα που κινδυνεύουν με κατεδάφιση

Λύση στο χρόνιο πρόβλημα που αφορά σε περισσότερα από 400.000 αυθαίρετα τα οποία κινδυνεύουν με κατεδάφιση αναζητά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα δώσει στο δημοσιότητα το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο προκειμένου να τεθεί σε διαβούλευση. Δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» αναφέρει ότι η χρυσή τομή προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα, θα έρθει μέσα από τις διατάξεις που θα αφορούν την Ψηφιακή Τράπεζα Γης από την οποία δημιουργείται μια αγορά δικαιωμάτων δόμησης με χρηματική αξία. Η συγκεκριμένη πρόταση, μάλιστα, είχε κατατεθεί και στο παρελθόν από τον πρόεδρο  του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργο Στασινό.

Η Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης, όπως αναφέρει η εφημερίδα,  είναι ένας θεσμός δεκαετιών, αλλά έμενε συνέχεια στον πάγο. Ολα αυτά τα χρόνια έχουν εκδοθεί τίτλοι µεταφοράς συντελεστή από διατηρητέα, µνηµεία και ρυµοτοµούµενα ακίνητα που αντιστοιχούν σε πάνω από 1.100.000 τ.µ., με την αξία των οποίων να εκτιµάται ότι υπερβαίνει τα 185 εκατ. ευρώ.

Χιλιάδες ιδιοκτήτες σπιτιών χωρίς τίτλους

Βάσει των τελευταίων στοιχείων του υπουργείου Περιβάλλοντος, έχουν εκδοθεί  244.000 τίτλοι από διατηρητέα και 184.000 τίτλοι από ρυμοτομούμενα ακίνητα. Ωστόσο, το γεγονός ότι η διαδικασία δεν προχώρησε ποτέ στην πράξη έχει ως αποτέλεσμα οι εν λόγω ιδιοκτήτες να έχουν μεν τους τίτλους, χωρίς όμως να τους δοθεί η δυνατότητα να αποζημιωθούν.

Το σκεπτικό δημιουργίας της ΜΣΔ ήταν να καλυφθούν οι περιπτώσεις ακινήτων των οποίων ο ιδιοκτήτης δεν επιτρέπεται να αξιοποιήσει ολόκληρο το συντελεστή που ισχύει για την περιοχή. Απ’ αυτές τις κατηγορίες ακινήτων µπορεί , σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» να ζητήσει την έκδοση τίτλου Μεταφοράς Συντελεστή Δόµησης, ο οποίος θα του δίνει το δικαίωµα να µεταφέρει ή να μεταβιβάσει σε τρίτο τον υπόλοιπο συντελεστή του ακινήτου του.

Ποιοι θα ωφεληθούν

Το δικαίωμα αυτό της αποζημίωσης αφορά ιδιοκτήτες διατηρητέων, πρώην στρατόπεδα, ρυμοτομούμενα ακίνητα κ.τ.λ. Ωφελούμενοι θα είναι κυρίως όσοι έχουν αυθαίρετα µε µεγάλες παραβάσεις που υπερβαίνουν το 40% και στερούνται οικοδοµικής άδειας. Ειδικότερα, αφορά την 5η κατηγορία αυθαιρέτων, που έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση για 30 χρόνια και έχουν υποχρέωση αγοράς συντελεστή για τη νομιμοποίησή τους, εφόσον ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Πρόκειται σταθερά για το 35% περίπου των δηλώσεων τακτοποίησης.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι  η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ήδη την πρόταση του ΤΕΕ για την Ψηφιακή Τράπεζα Γης, την έχει ενσωματώσει και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή σε λίγους μήνες.

Σχετικα αρθρα

Επιστρεπτέα προκαταβολή No2: Μέχρι πότε η υποβολή των αιτήσεων

admin

Στο στόχαστρο του κοροναϊού ο Προϋπολογισμός – Τα μέτρα στήριξης και οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι

admin

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών από 1η Ιουνίου : Το όφελος για εργαζόμενο – εργοδότη

admin

Κόκκινα δάνεια : Στο στόχαστρο οι ρυθμίσεις

admin

Ξεκίνησε η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές – Έκδοση 15ετούς ομολόγου

admin

Έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις υπερτιμολογήσεις υγειονομικού υλικού

admin

Βρετανία εκλογές : Σε τροχιά απογείωσης η στερλίνα και τα χρηματιστήρια

admin

Σνάμπελ: Σε επιφυλακή η ΕΚΤ για μία ενδεχόμενη πιστωτική κρίση

admin

Ξενοδοχεία : Πόσα έσοδα έχουν χάσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το α’ 6μηνο

admin

Ασφαλιστικό : Τι αλλαγές έρχονται από το νέο έτος 

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με πτώση 1,07% έκλεισε η αγορά

admin

ΕΡΓΑΝΗ : Πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν τον Ιανουάριο

admin

Βρούτσης στο MEGA: Δεσμευτικά για όλους τα μέτρα για τα ενοίκια

admin

Τι πραγματικά συμβαίνει με την ανάπτυξη της οικονομίας και τις επενδύσεις

admin

«Athensisback»: Συνεργασία δ. Αθηναίων και Εμπορικού Συλλόγου για τη στήριξη των επιχειρήσεων

admin

Θεοχάρης: Ευπρόσδεκτοι οι βρετανοί τουρίστες, ίσως από τις 15 Ιουλίου

admin

Οι αλλαγές που φέρνει για εργαζόμενους και εργοδότες νέο ν/σ

admin

Τέλη ταξινόμησης : Όλες οι αλλαγές στα I.X. – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

admin