Image default
Τράπεζες

Ξεμπλοκάρουν οι αιτήσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Καταργεί την υποχρέωση υποβολής του πιστοποιητικού βαρών το υπουργείο Οικονομικών

Στην κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής του πιστοποιητικού βαρών του ακινήτου προκειμένου κάποιος να κάνει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Η κίνηση στοχεύει στο να «ξεμπλοκάρει» τις διαδικασίες για την υποβολή αίτησης που έχουν κολλήσει λόγω της απροθυμίας των υποθηκοφυλακείων να εκδίδουν έγκαιρα τα σχετικά πιστοποιητικά.

Tο πιστοποιητικό βαρών εκδίδεται από τα υποθηκοφυλακεία και είναι το μοναδικό έγγραφο που θα πρέπει να προσκομίσει ο δανειολήπτης, καθώς τα υπόλοιπα δικαιολογητικά αναρτώνται ηλεκτρονικά από την ΑΑΔΕ και τις τράπεζες.

Ο χρόνος για την απόκτηση από τα υποθηκοφυλακεία του πιστοποιητικού βαρών του ακινήτου φθάνει τους 6 μήνες, τη στιγμή που η λειτουργία της πλατφόρμας έχει προβλεφθεί ότι θα λήξει στα τέλη του 2019, δηλαδή σε τέσσερις περίπου μήνες.

Η αδυναμία για την έγκαιρη απόκτηση του πιστοποιητικού βαρών αποτελεί μέχρι σήμερα τροχοπέδη για ένα σημαντικό αριθμό δανειοληπτών, που ενώ έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα και έχουν συμπληρώσει την αίτησή τους στην πλατφόρμα, αδυνατούν να την υποβάλλουν μη έχοντας στα χέρια τους το απαιτούμενο πιστοποιητικό.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το πρόβλημα έχει να κάνει με την ένταξη των υποθηκοφυλάκων στο Εθνικό Κτηματολόγιο και ένα είδος «λευκής απεργίας» στην οποία καταφεύγουν οι εν λόγω επαγγελματίες ως αντίδραση στο νόμο που προβλέπει ουσιαστικά την κατάργησή τους από το 2020.

Αντιμέτωπο με αυτή την κατάσταση το υπουργείο Οικονομίας προσανατολίζεται στην κατάργηση της υποχρέωσης για την κατάθεσή του, εξέλιξη που αναμένεται ότι θα ξεμπλοκάρει τη διαδικασία.

Η κατάργηση της υποχρέωσης κατάθεσης του πιστοποιητικού βαρών θα βοηθήσει σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας, αλλά και τις εκτιμήσεις των τραπεζών, να αυξηθεί ο αριθμός των αιτήσεων, που μέχρι σήμερα δεν ξεπερνά τις 25.

Αυτό πιστοποιεί το γεγονός ότι από τις αρχές Ιουλίου που ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα 15.000 περίπου δανειολήπτες έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία προετοιμασίας της αίτησης, ενώ στους 69.000 ανέρχονται αυτοί, που έχουν επισκεφθεί την πλατφόρμα διερευνητικά και εξετάζουν το ενδεχόμενο υποβολής αίτησης.

Ήδη πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών επιτεύχθηκαν οι δύο πρώτες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Η πρώτη ευνοϊκή ρύθμιση που επιτεύχθηκε για ένα ευάλωτο νοικοκυριό περιλαμβάνει την εξόφληση του δανείου σε 24 έτη, με επιτόκιο 2% και επιπλέον 40% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος.

Η δεύτερη ευνοϊκή ρύθμιση νοικοκυριό περιλαμβάνει την εξόφληση του δανείου σε 25 έτη, με επιτόκιο 2% κι επιπλέον 50% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος.

Σχετικα αρθρα

Πιστωτική γραμμή 10 εκατ. από EBRD στην Πειραιώς Factoring

admin

Οικονομικός διευθυντής στην Εθνική Τράπεζα αναλαμβάνει ο Χ. Χριστοδούλου

admin

Οριακές μεταβολές στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων

admin

«Πράσινο» από την ΤτΕ στην China Development Bank για κατάστημα στην Ελλάδα

admin

Πώς αλλάζει την εικόνα της ΕΤΕ η έκδοση του ομολόγου

admin

Κυπριακή Βουλή: Θα πάρουν 5-6 σεντ ανά ευρώ πίσω οι καταθέτες της Λαϊκής

admin

Δέκα χιλιάδες δανειολήπτες ξεκίνησαν αίτηση για προστασία α’ κατοικίας

admin

Τι ζητούν οι τράπεζες για την ασυλία στελεχών

admin

Αυστραλία: Σε ιστορικό χαμηλό έριξε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα

admin

Σε συζητήσεις με Βρυξέλλες η Ιταλία για τα «κόκκινα» δάνεια της Monte Paschi

admin

Στο υποθηκοφυλακείο «σκαλώνουν» οι ρυθμίσεις δανείων

admin

Απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου κήρυξε (και) η ΟΤΟΕ

admin

Αθώος ο Σταύρος Ψυχάρης και τα 10 στελέχη της Alpha Bank για τα δάνεια στον ΔΟΛ

admin

Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: Μείωσε τα επιτόκια στο 19,75%

admin

Bild: Ο κόμης… Ντράγκουλας ρουφάει το αίμα των καταθέσεών μας

admin

Trump Says Europe Will Buy More American Gas. Is That Possible?

admin

Ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός σε περιφερειακά νοσοκομεία από Alpha Bank

admin

Eurobank: Αρραβώνας με Pimco για το mega deal

admin