Image default
Τράπεζες

Ξεμπλοκάρουν οι αιτήσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Καταργεί την υποχρέωση υποβολής του πιστοποιητικού βαρών το υπουργείο Οικονομικών

Στην κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής του πιστοποιητικού βαρών του ακινήτου προκειμένου κάποιος να κάνει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Η κίνηση στοχεύει στο να «ξεμπλοκάρει» τις διαδικασίες για την υποβολή αίτησης που έχουν κολλήσει λόγω της απροθυμίας των υποθηκοφυλακείων να εκδίδουν έγκαιρα τα σχετικά πιστοποιητικά.

Tο πιστοποιητικό βαρών εκδίδεται από τα υποθηκοφυλακεία και είναι το μοναδικό έγγραφο που θα πρέπει να προσκομίσει ο δανειολήπτης, καθώς τα υπόλοιπα δικαιολογητικά αναρτώνται ηλεκτρονικά από την ΑΑΔΕ και τις τράπεζες.

Ο χρόνος για την απόκτηση από τα υποθηκοφυλακεία του πιστοποιητικού βαρών του ακινήτου φθάνει τους 6 μήνες, τη στιγμή που η λειτουργία της πλατφόρμας έχει προβλεφθεί ότι θα λήξει στα τέλη του 2019, δηλαδή σε τέσσερις περίπου μήνες.

Η αδυναμία για την έγκαιρη απόκτηση του πιστοποιητικού βαρών αποτελεί μέχρι σήμερα τροχοπέδη για ένα σημαντικό αριθμό δανειοληπτών, που ενώ έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα και έχουν συμπληρώσει την αίτησή τους στην πλατφόρμα, αδυνατούν να την υποβάλλουν μη έχοντας στα χέρια τους το απαιτούμενο πιστοποιητικό.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το πρόβλημα έχει να κάνει με την ένταξη των υποθηκοφυλάκων στο Εθνικό Κτηματολόγιο και ένα είδος «λευκής απεργίας» στην οποία καταφεύγουν οι εν λόγω επαγγελματίες ως αντίδραση στο νόμο που προβλέπει ουσιαστικά την κατάργησή τους από το 2020.

Αντιμέτωπο με αυτή την κατάσταση το υπουργείο Οικονομίας προσανατολίζεται στην κατάργηση της υποχρέωσης για την κατάθεσή του, εξέλιξη που αναμένεται ότι θα ξεμπλοκάρει τη διαδικασία.

Η κατάργηση της υποχρέωσης κατάθεσης του πιστοποιητικού βαρών θα βοηθήσει σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας, αλλά και τις εκτιμήσεις των τραπεζών, να αυξηθεί ο αριθμός των αιτήσεων, που μέχρι σήμερα δεν ξεπερνά τις 25.

Αυτό πιστοποιεί το γεγονός ότι από τις αρχές Ιουλίου που ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα 15.000 περίπου δανειολήπτες έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία προετοιμασίας της αίτησης, ενώ στους 69.000 ανέρχονται αυτοί, που έχουν επισκεφθεί την πλατφόρμα διερευνητικά και εξετάζουν το ενδεχόμενο υποβολής αίτησης.

Ήδη πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών επιτεύχθηκαν οι δύο πρώτες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Η πρώτη ευνοϊκή ρύθμιση που επιτεύχθηκε για ένα ευάλωτο νοικοκυριό περιλαμβάνει την εξόφληση του δανείου σε 24 έτη, με επιτόκιο 2% και επιπλέον 40% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος.

Η δεύτερη ευνοϊκή ρύθμιση νοικοκυριό περιλαμβάνει την εξόφληση του δανείου σε 25 έτη, με επιτόκιο 2% κι επιπλέον 50% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος.

Σχετικα αρθρα

Κέρδη 89,4 εκατ. στο εννεάμηνο ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα

admin

Επεκτείνεται γεωγραφικά η συνεργασία Eurobank – AFI για τις μικροπιστώσεις

admin

Morgan Stanley: Απολύει traders που έκρυψαν ζημίες έως $140 εκατ.

admin

Ανάπτυξη και τιμές ακινήτων κρίνουν τα stress tests

admin

Γ. Στουρνάρας: Ο Ηρακλής καλύπτει μόνο το 40% των NPEs

admin

Λαγκάρντ: Δεν είναι στον αυτόματο πιλότο η πολιτική της ΕΚΤ

admin

Αίτηση προστασίας πρώτης κατοικίας ξεκίνησαν 19.000 οφειλέτες

admin

ΕΤΕ: Ολοκληρώθηκε η πώληση της Banca Romaneasca στην EximBank

admin

Alpha Bank: Δραστική μείωση NPEs και νέα δάνεια 14 δισ.

admin

«Παζάρι» διαρκείας για το σχέδιο «Ηρακλής»

admin

Πρόστιμο-ρεκόρ $56,3 εκατ. στη Citi από την Τράπεζα της Αγγλίας

admin

Αποχωρούν 470 υπάλληλοι από την Τράπεζα Κύπρου

admin

Πειραιώς: Κέρδη προ φόρων 146 εκατ. ευρώ

admin

Μυλωνάς: Το 2022 ο δείκτης NPEs θα πέσει στο 5%

admin

Γιατί οι τράπεζες… διώχνουν τις καταθέσεις!

admin

Επέκταση στα Βαλκάνια ετοιμάζουν ξανά οι ελληνικές τράπεζες

admin

Moody’s: Οι προϋποθέσεις για αναβάθμιση της Πειραιώς

admin

Goldman Sachs: Στο 25% ενισχύει την πιθανότητα για άτακτο Brexit

admin