Image default
Τράπεζες

Ξεμπλοκάρουν οι αιτήσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Καταργεί την υποχρέωση υποβολής του πιστοποιητικού βαρών το υπουργείο Οικονομικών

Στην κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής του πιστοποιητικού βαρών του ακινήτου προκειμένου κάποιος να κάνει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Η κίνηση στοχεύει στο να «ξεμπλοκάρει» τις διαδικασίες για την υποβολή αίτησης που έχουν κολλήσει λόγω της απροθυμίας των υποθηκοφυλακείων να εκδίδουν έγκαιρα τα σχετικά πιστοποιητικά.

Tο πιστοποιητικό βαρών εκδίδεται από τα υποθηκοφυλακεία και είναι το μοναδικό έγγραφο που θα πρέπει να προσκομίσει ο δανειολήπτης, καθώς τα υπόλοιπα δικαιολογητικά αναρτώνται ηλεκτρονικά από την ΑΑΔΕ και τις τράπεζες.

Ο χρόνος για την απόκτηση από τα υποθηκοφυλακεία του πιστοποιητικού βαρών του ακινήτου φθάνει τους 6 μήνες, τη στιγμή που η λειτουργία της πλατφόρμας έχει προβλεφθεί ότι θα λήξει στα τέλη του 2019, δηλαδή σε τέσσερις περίπου μήνες.

Η αδυναμία για την έγκαιρη απόκτηση του πιστοποιητικού βαρών αποτελεί μέχρι σήμερα τροχοπέδη για ένα σημαντικό αριθμό δανειοληπτών, που ενώ έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα και έχουν συμπληρώσει την αίτησή τους στην πλατφόρμα, αδυνατούν να την υποβάλλουν μη έχοντας στα χέρια τους το απαιτούμενο πιστοποιητικό.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το πρόβλημα έχει να κάνει με την ένταξη των υποθηκοφυλάκων στο Εθνικό Κτηματολόγιο και ένα είδος «λευκής απεργίας» στην οποία καταφεύγουν οι εν λόγω επαγγελματίες ως αντίδραση στο νόμο που προβλέπει ουσιαστικά την κατάργησή τους από το 2020.

Αντιμέτωπο με αυτή την κατάσταση το υπουργείο Οικονομίας προσανατολίζεται στην κατάργηση της υποχρέωσης για την κατάθεσή του, εξέλιξη που αναμένεται ότι θα ξεμπλοκάρει τη διαδικασία.

Η κατάργηση της υποχρέωσης κατάθεσης του πιστοποιητικού βαρών θα βοηθήσει σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας, αλλά και τις εκτιμήσεις των τραπεζών, να αυξηθεί ο αριθμός των αιτήσεων, που μέχρι σήμερα δεν ξεπερνά τις 25.

Αυτό πιστοποιεί το γεγονός ότι από τις αρχές Ιουλίου που ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα 15.000 περίπου δανειολήπτες έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία προετοιμασίας της αίτησης, ενώ στους 69.000 ανέρχονται αυτοί, που έχουν επισκεφθεί την πλατφόρμα διερευνητικά και εξετάζουν το ενδεχόμενο υποβολής αίτησης.

Ήδη πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών επιτεύχθηκαν οι δύο πρώτες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Η πρώτη ευνοϊκή ρύθμιση που επιτεύχθηκε για ένα ευάλωτο νοικοκυριό περιλαμβάνει την εξόφληση του δανείου σε 24 έτη, με επιτόκιο 2% και επιπλέον 40% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος.

Η δεύτερη ευνοϊκή ρύθμιση νοικοκυριό περιλαμβάνει την εξόφληση του δανείου σε 25 έτη, με επιτόκιο 2% κι επιπλέον 50% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος.

Σχετικα αρθρα

JP Morgan: Πιο υποστηρικτικό για τις τράπεζες το νέο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας

admin

Κάλεσμα τραπεζών σε δανειολήπτες για ρύθμιση

admin

Συνεργασία Παγκρήτιας-Finastra για τη διαχείριση κινδύνου

admin

Attica Bank: Νέοι λογαριασμοί ταμιευτηρίου και νέα πράσινα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια

admin

Πώς είδε η Citi τα αποτελέσματα των Alpha Bank, ΕΤΕ και Τράπεζας Πειραιώς – Οι τιμές-στόχοι

admin

Ψαλίδι €100 εκατ. στα ετήσια έξοδα από τη Deutsche Bank

admin

Η Κριστίν Λαγκάρντ προσπαθεί να μάθει γερμανικά

admin

Γιατί μπήκε λουκέτο σε δύο ανταλλακτήρια συναλλάγματος

admin

Λέιν: Η ΕΚΤ διατηρεί τον στόχο της για τον πληθωρισμό

admin

Χαντζηνικολάου: Αναλαμβάνουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη

admin

ΕΚΤ: Τελευταία συνεδρίαση υπό τον Ντράγκι – Ποια τα πέντε βασικά ερωτήματα

admin

Οι αλλαγές στο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

admin

Διάκριση για τη νέα εφαρμογή αυτοματισμού της Eurobank

admin

ΕΚΤ: Στα €21,5 δισ. ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών τον Απρίλιο 2020

admin

ΤτΕ: Μειώνεται το κόστος των εταιρικών δανείων ως 1 εκατ.

admin

Υπό την εποπτεία Σταϊκούρα το σχέδιο «Ηρακλής»

admin

Eurobank Κύπρου: Κέρδη 24,2 εκατ. και σταθερή ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2019

admin

Moody’s: Πιστωτικά θετικό το ομόλογο Tier II της Πειραιώς

admin