Image default
Οικονομία

Τέλη κυκλοφορίας : Καμία αλλαγή έως τον Φεβρουάριο του 2020

Καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας έως τον Φεβρουάριο του 2020. Τη σχετική απόφαση, που αναστέλλει τις αυξήσεις που θα επέρχονταν βάσει των νέων μετρήσεων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, υπέγραψε ο γγ του υπουργείου Μεταφορών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπογράφηκε από τον γγ του υπουργείου Μεταφορών σχετική απόφαση βάσει της οποίας έως τις 29 Φεβρουαρίου 2020 στις άδειες κυκλοφορίας και στο μηχανογραφικό σύστημα για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το ισχύον πρότυπο υπολογισμού των ρύπων, ο συνδυασμένος κύκλος εκπομπών CO2 με βάση τον κύκλο NEDC II.

Συνεπώς, καμία αλλαγή και επιβάρυνση στα τέλη κυκλοφορίας δεν θα προκύψει μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2019, όπως εξηγεί στο One Channel ο συντάκτης αυτοκινήτου Βαγγέλης Κιούσης.

Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, καθ’ οδόν για τη Βουλή βρίσκεται και τροπολογία με την οποία τα τελωνεία θα συνεχίσουν επίσης έως τις 29/2/2020 να υπολογίζουν με τον ισχύοντα σήμερα τρόπο τα τέλη ταξινόμησης (δηλαδή να λαμβάνουν υπόψη τις τιμές NEDC II).

Δεν αλλάζει τίποτα για κανένα αυτοκίνητο που θα κυκλοφορήσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2020. Είναι ένα καλό διάστημα για την κυβέρνηση για να δουν ξανά τις κλίμακες για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας και τους συντελεστές, επισημαίνει ο κ. Κιούσης.

Το υπουργείο Μεταφορών προχωρά στις κινήσεις αυτές γιατί την 1η Σεπτεμβρίου 2019 τίθεται σε ισχύ πανευρωπαϊκά νέο πρότυπο υπολογισμού για τις εκπομπές ρύπων των IX βάσει του οποίου θα υπολογίζονται τα τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης.

Το νέο πρότυπο ονομάζεται WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure) είναι πιο αυστηρό από τα προηγούμενα και οδηγεί σε καταγραφή αυξημένων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα σε κάθε όχημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τι τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους για τα οχήματα τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά (στην Ελλάδα για τα καινούρια και στην Ευρώπη για τα μεταχειρισμένα εισαγόμενα) από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά.

Η κλίμακα υπολογισμού των ετήσιων τελών για τα οχήματα αυτά έχει ως εξής:

0-90 γρ. CO2 – Μηδέν ευρώ

91-100 γρ. CO2 – 0,90 ευρώ / γραμμάριο

101-120 γρ. CO2 – 0,98 ευρώ / γραμμάριο

121-140 γρ. CO2 – 1,20 ευρώ / γραμμάριο

141-160 γρ. CO2 – 1,85 ευρώ / γραμμάριο

161-180 γρ. CO2 – 2,45 ευρώ / γραμμάριο

181-200 γρ. CO2 – 2,78 ευρώ / γραμμάριο

201-250 γρ. CO2 – 3,05 ευρώ / γραμμάριο

Άνω από 251 γρ. CO2 – 3,72 ευρώ / γραμμάριο

Μετά την αλλαγή του προτύπου υπολογισμού των ρύπων, οι εκπεμπόμενοι ρύποι θα αυξηθούν για τα οχήματα που θα ταξινομηθούν για πρώτη φορά μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2019 (ή μεταγενέστερη ημερομηνία αν αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών). Αυτό σημαίνει όταν ένα όχημα που εκπέμπει σήμερα 130 γραμμάρια διοξείδιο του άνθρακα επιβαρύνεται με ετήσια τέλη ύψους 156 ευρώ.

Με το νέο πρότυπο θα εμφανίζεται, για παράδειγμα, να εκπέμπει 200 γραμμάρια ρύπων έτσι ο ιδιοκτήτης του εφόσον αυτό ταξινομηθεί από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά θα κληθεί να πληρώσει ετήσια τέλη ύψους 556 ευρώ, δηλαδή 400 ευρώ περισσότερα.

Για να μη συμβεί αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί προσαρμογή της κλίμακας υπολογισμού των τελών.

Βάσει της νέας απόφασης που υπέγραψε ο γγ Μεταφορών, η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της περίπου ένα εξάμηνο προκειμένου να προχωρήσει σε αυτή ακριβώς την προσαρμογή των κλιμάκων για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας και των συντελεστών ώστε να μην επέλθουν δυσβάστακτες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες οχημάτων.

Σημειώνεται ότι στα υπόλοιπα οχήματα, δηλαδή αυτά που έχουν ταξινομηθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2010 και τα τέλη υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό και το έτος ταξινόμησης, δεν αναμένονται αλλαγές.

Σχετικα αρθρα

Αχτσιόγλου : Κατά συρροή ψευδή επιχειρήματα από τον Χατζηδάκη για την ΔΕΗ

admin

Πάτησε τις 870 μονάδες το Χρηματιστήριο την Τετάρτη

admin

Κοροναϊός : Σωρεία απολύσεων – Ποιες θέσεις απειλούνται

admin

«Βαρόμετρο» για το μέρισμα η εκτέλεση του προϋπολογισμού

admin

Εποχικό επίδομα ΟΑΕΔ: Πότε καταβάλλονται τα χρήματα

admin

10ετες ομόλογο : Επιτυχημένη έκδοση με πάνω από 7,6 δισ. ευρώ οι προσφορές

admin

Πιέζει το ΔΝΤ για συντάξεις, μεταρρυθμίσεις και πλεονάσματα

admin

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις 120 δόσεις – Άνοιξε η πλατφόρμα

admin

Παίκτες της ΑΕΚ χόρευαν ημίγυμνοι και έβριζαν τον Ολυμπιακό στο πάρτι του Βράνιες

admin

Κοροναϊός : Μέτρα διευκόλυνσης των ανέργων από τον ΟΑΕΔ – Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας

admin

Δημόσιο διάλογο για τον τρόπο που θα ασκεί τη νομισματική πολιτική της ξεκινά η ΕΚΤ

admin

Κτηματολόγιο : Σε ποιες περιοχές έχει δοθεί παράταση – Μέχρι πότε είναι οι αιτήσεις

admin

Εβδομήντα εκατομμύρια για προνοιακές παροχές σε άτομα με αναπηρία

admin

Ξεμπλοκάρουν έργα 1,95 δισ. ευρώ

admin

Τζεντιλόνι: Πιθανή απόφαση τον Ιούνιο για τα ANFAs

admin

120 δόσεις : Εκπνέει τα μεσάνυχτα η ρύθμιση για τις οφειλές

admin

Πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο, πόσες αποδείξεις θα πρέπει να έχουν οι φορολογούμενοι

admin

Τι πρέπει να προσέξουν οι Έλληνες εξαγωγείς που θέλουν να μπουν στην απαιτητική αγορά της Ινδίας

admin