Image default
Οικονομία

FT: Η Κομισιόν σχεδιάζει απλοποίηση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης

Την απλοποίηση των σύνθετων δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης εξετάζει η Κομισιόν, καθώς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ετοιμάζεται να αναλάβει τα νέα της καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου, αναφέρουν οι Financial Times.

Στο έγγραφο, που κυκλοφορεί μεταξύ των Eυρωπαίων αξιωματούχων κι είναι γνωστό ως SGP 2.1 και του οποίου αντίτυπο εξασφάλισε η βρετανική εφημερίδα, περιγράφει τους στόχους της νέας προέδρου της Κομισιόν -που θεωρείται από ορισμένους πιο σκληρή κι από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- για την απλοποίηση των κανόνων Ευρωζώνης προκειμένου να εμπνεύσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την ικανότητα των Βρυξελλών να εξσσφαλίσει την τήρησή τους.

Κατά το περασμένο έτος, η Κομισιόν δέχθηκε επικρίσεις για τον χαλαρό τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκε το θέμα του ιταλικού προϋπολογισμού. Η ανάγκη για απλοποίηση των κανόνων υπαγορεύεται και από το ίδιο το γεγονός ότι για την ερμηνεία του Συμφώνου της ΕΕ υπάρχει ένα εγχειρίδιο 108 σελίδων, το οποίο με τη σειρά του χρειάζεται αποκρυπτογράφηση. Η παρούσα συζήτηση όμως γίνεται πλέον επιτακτική μετά τις δυσοίωνες αποτυπώσεις και προβλέψεις για την οικονομία της ΕΕ, ακόμη και για την ατμομηχανή της τη Γερμανία, που υποδηλώνουν πως βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης. Οι υποστηρικτές της αναθεώρησης των κανόνων βασίζονται στα αρνητικά δεδομένα που δημιουργούν ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, η απειλή του άτακτου Brexit και οι τρέχουσες νομισματικές πολιτικές πάνω στην δημοσιονομική πολιτική και τον ρόλο της.

H Κομισιόν μελετά βιώσιμους στόχους για τη μείωση του χρέους των πιο ευάλωτων

Νέα συμφωνία για τη μετανάστευση θέλει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

02|08|2019 | 21:41

Μία από τις σημαντικότερες προτεινόμενες μεταβολές στο έγγραφο αυτό αφορά στους κανόνες για το δημόσιο χρέος, που προβλέπει την εισαγωγή «ορθολογικών και βιώσιμων στόχων για μείωση του χρέους για τις πλέον ευάλωτες οικονομίες». Προς το παρόν για τις εν λόγω χώρες απαιτείται μία μείωση του υπερβάλλοντος χρέους – με στόχο το 60% του ΑΕΠ και με ρυθμό μείωσεης κατά ένα εικοστό ετησίως κατά μέσο όρο μέσα σε μία τριετία. Πολλοί αξιωματούχοι των Βρυξελλών υποστηρίζουν πως ο στόχος τούτος είναι ανέφικτος για πολλές κυβερνήσεις, ιδίως όταν οι οικονομίες επιβραδύνουν και ο πληθωρισμός βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν έχει δηλώσει στο Ευρωκοινοβούλιο «πως θα χρησιμοποιήσει όση ευελιξία της επιτρέπουν οι κανονισμοί» για να προωθήσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Εν τούτοις στο σημείο αυτό υπάρχει μία βαθιά διαφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις της βόρειας Ευρώπης με επικεφαλής την Ολλανδία, οι οποίες στηρίζουν τη λιτότητα και τον ευρωπαϊκό Νότο, που ζητεί μία διακριτική εφαρμογή των κριτηρίων του χρέους. Όπως γράφουν οι FT, πολλές χώρες, όπως η Ιταλία με επικεφαλής τον ακροδεξιό Ματέο Σαλβίνι, έχουν επικρίνει το Σύμφωνο υποστηρίζοντας πως περιορίζει την εθνική κυριαρχία. Από την πλευρά του, ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλτερ Ντομπρόφσκις, που επέβλεπε την εφαρμογή του Συμφώνου, όπως θυμίζει το ΑΠΕ, ήταν πάντοτε αντίθετος στην χαλάρωσή του, τονίζοντας πως «υπάρχει μία περίπλοκη πολιτική συζήτηση, διότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις», μεταξύ των οποίων και εκείνων που θεωρούν πως «ήδη έχει υπάρξει πολλή χαλαρότητα» στους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.

Σχετικα αρθρα

Στα σκαριά αμερικανικές κυρώσεις για Nord Stream 2 και Turkish Stream

admin

Επίδομα γέννησης: Τι αποφασίστηκε για τα εισοδηματικά κριτήρια

admin

Τα «στοιχήματα» για τον τουρισμό το 2020

admin

Επιτυχημένη η συμμετοχή της Green Cola στην Anuga

admin

Γερμανία: Φοβάται αύξηση 100% στην καθαρή εισφορά της στον κοινοτικό προϋπολογισμό

admin

ΤτΕ : Αύξηση καταθέσεων, μείωση των δανείων τον Οκτώβριο

admin

Κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών με διεθνή ώθηση

admin

ΒΕΑ: Έκδοση εγγράφων με ένα κλικ από το e- Επιμελητήριο

admin

Άρχισαν οι πληρωμές για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας

admin

Τι σηματοδεί η απόφαση του ΣτΕ για επικουρικές, αναδρομικά και εισφορές

admin

Αισιοδοξία για την έκθεση βιωσιμότητας της ΔΕΗ – Ξεπερνά τον πρώτο «σκόπελο»

admin

Γερμανικός Τύπος: Ο Μητσοτάκης στρώνει κόκκινο χαλί στους επενδυτές

admin

Τσίπρας: Δεν θα έρθει η ανάπτυξη μέσα από τη συμπίεση των εργασιακών σχέσεων

admin

Εξετάζεται παράταση των δεσμεύσεων ΔΕΛΤΑ – ΜΕΒΓΑΛ για τις αγορές γάλατος

admin

UniCredit: «Ψαλίδι» σε 8.000 θέσεις εργασίας

admin

Die Welt: Η Ελλάδα αναδύεται όπως ο φοίνικας από τη στάχτη

admin

Τα 4+1 βήματα που διαμορφώνουν το τοπίο για πλεονάσματα και παροχές

admin

Υπ. Οικονομικών: Υπογράφονται οι ΚΥΑ για την επένδυση στο Ελληνικό

admin