Image default
Επιχειρήσεις

Inform Λύκος: Οι μεγάλες αλλαγές και το μετοχικό ράλι

Είναι αμφίβολο αν ακόμη και ο πλέον αισιόδοξος μέτοχος της Inform Λύκος -όταν απέρριπτε το 2014 τη δημόσια πρόταση για πώληση κάθε τίτλου του προς 1,5 ευρώ- θα μπορούσε να προβλέψει το πόσο θετικά θα εξελίσσονταν τα πράγματα στο μέλλον.

Ειδικότερα, μετά και το απίστευτο ράλι της μετοχής κατά το τελευταίο δίμηνο (στις 5 Ιουνίου του 2019  η τιμή ήταν μόλις 0,80 ευρώ!) η τρέχουσα τιμή της Ιnform Λύκος στο ταμπλό έχει εκτοξευθεί στο 1,70 ευρώ, ενώ από το 2015 έως σήμερα οι επενδυτές έχουν εισπράξει αθροιστικά 1,34 ευρώ ανά τεμάχιο μέσα από μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου! (Φεβρουάριος 2015 επιστροφή κεφαλαίου 0,70 ευρώ, Μάιος 2015 μέρισμα 0,40 ευρώ, Ιούνιος 2016 μέρισμα 0,07 ευρώ, Ιούνιος 2017 μέρισμα 0,07 ευρώ και Ιούνιος 2018 μέρισμα 0,10 ευρώ).

Και όλα αυτά από έναν όμιλο που αγωνίζεται να επιστρέψει στην κερδοφορία. To 2018 η Inform Λύκος υποχρεώθηκε σε ελαφρά ζημιογόνα ενοποιημένα-επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα, ενώ η τρέχουσα αποτίμηση στο ταμπλό του ΧΑ (35 εκατ. ευρώ) υπολείπεται των ιδίων κεφαλαίων της (39,88 εκατ. ευρώ).

Αν κάποιος θα έπρεπε να αποδώσει σε συγκεκριμένους παράγοντες την τόσο ανοδική κατά την τελευταία πενταετία πορεία της μετοχής ενός ομίλου που είχε να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, θα μπορούσε να επισημάνει:

  • Την πολύ μεγάλη προσπάθεια μετασχηματισμού της ελληνικής εταιρείας, προκειμένου να ξεφύγει από τα στενά (και φθίνοντα λόγω τεχνολογικών εξελίξεων) όρια «του χαρτιού» και να μετεξελιχθεί σε πάροχο ολοκληρωμένων λύσεων για τη μετάβαση των πελατών της από την έγχαρτη στην ηλεκτρονική επικοινωνία.

Η προσπάθεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου των εργασιών και των μεριδίων αγοράς, χωρίς ωστόσο να οδηγήσει την εγχώρια δραστηριότητα σε κερδοφόρο πορεία, λόγω της παράλληλης πτώσης των τιμών σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Η διοίκηση ωστόσο της εταιρείας (μετά και από μια σειρά σημαντικών συμβάσεων που έχει αναλάβει, όπως ηλεκτρονική έκδοση ασφαλιστικών συμβολαίων και document outsourcing) δηλώνει αισιόδοξη πως συνεχίζοντας τις σχετικές επενδύσεις θα έρθουν κάποια στιγμή και τα κέρδη στην εγχώρια δραστηριότητα.

  • Τις πολύ καλές επιδόσεις του ομίλου στη Ρουμανία, σε μια υποσχόμενη οικονομία που τρέχει με πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη χώρα η Inform Λύκος λειτουργεί με μικρότερο εύρος δραστηριοτήτων σε σχέση με την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2018 η Ιnform Λύκος σημείωσε στη Ρουμανία προ φόρων κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ (από 0,9 εκατ. το 2017) με τη διοίκηση του ομίλου να δηλώνει πως στόχος είναι η περαιτέρω διεύρυνση των μεριδίων αγοράς σε μια οικονομία που αναπτύσσεται.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε -προκειμένου να διευρύνει το φάσμα των τοπικών εργασιών της και να διευρύνει το πελατολόγιό της- το ότι η Ιnform Λύκος προχώρησε φέτος σε δύο επιθετικές κινήσεις στη Ρουμανία: Η πρώτη αφορά την εξαγορά της τοπικής εταιρείας Star Storage και η πλέον πρόσφατη η απόκτηση του 65,07% της Sistec Next Docs και του 65,45% της Sistec Confidential.

  • Στην περιορισμένη ελεύθερη διασπορά της μετοχής (ουσιαστικά μόλις γύρω στο 19%) και στη γενικότερη στροφή (ενίοτε κερδοσκοπική) του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς τίτλους της λεγόμενης μικρής κεφαλαιοποίησης.

Αξιοσημείωτη τέλος είναι η φετινή απόφαση του ομίλου να μεταβάλλει την δομή του, με την εισηγμένη να μετατρέπεται σε εταιρεία holding, η οποία θα διαθέτει τέσσερις θυγατρικές: α) Την κυπριακή β) Την ελληνική (δραστηριότητα που θα αυτοχρηματοδοτείται και θα συνεχίσει να επενδύει στοχεύοντας σε turn around) γ) Την αλβανική (δραστηριότητα μικρού μεγέθους) και δ) Τη ρουμανική, η οποία θα αποδίδει μερίσματα στην εισηγμένη, τα οποία στη συνέχεια θα καρπώνονται οι μέτοχοι της εισηγμένης.

Σχετικα αρθρα

Έρευνα ΕΚΤ: Ψηφιακός μετασχηματισμός και τηλεργασία οι προτεραιότητες για πολλές επιχειρήσεις

admin

Mytilineos: Ο Fitch αναθεωρεί το Outlook σε «σταθερό» και διατηρεί το «ΒΒ»

admin

Eurolife FFH: Νέο πακέτο ασφάλισης τουριστικών επιχειρήσεων

admin

Alumil: Στα €9,2 εκατ. αυξήθηκαν τα κέρδη μετά φόρων – Αύξηση κατά 182,3%

admin

Vodafone Business: Υλοποιεί τέσσερις συμβάσεις του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ αξίας 51 εκατ. ευρώ

admin

Τεχνική Ολυμπιακή: Παράταση (ξανά) στο πόρισμα για το Πόρτο Καρράς

admin

Alumil: Καθαρά κέρδη 9,2 εκατ. ευρώ το 2020

admin

ΔΕΗ – Ημέρα της Γης: Ρεύμα σε 4.500.000 νοικοκυριά μόνο από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

admin

Παπουτσάνης: Αύξηση κατά 15% στα κέρδη μετά φόρων το α’ τρίμηνο

admin

Έλαστρον: Στα 6 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα EBITDA το 2020

admin

Παπουτσάνης: Η πανδημία δυνάμωσε τα οικονομικά μεγέθη του α’τριμήνου 2021

admin

ΧΡΩΠΕΙ: «Φουντώνει» η «μάχη» για την «Πολιτεία Καινοτομίας»

admin