Image default
Οικονομία

Οι Ρώσοι εγκαταλείπουν σταδιακά την Κύπρο

Οι Ρώσοι μειώνουν την παρουσία τους στην Κύπρο είτε πρόκειται για τις καταθέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, είτε για την κάμψη των τουριστών ή και για τη μείωση που παρατηρείται στον αριθμό των Ρώσων που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο νησί.

Σημειώνεται ανατροπή

Τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Φιλελεύθερος δείχνουν ότι σταδιακά σημειώνεται ανατροπή από αυτά που γνωρίζαμε πριν μερικά χρόνια.

Οι αυστηρές νομοθεσίες για το ξέπλυμα χρήματος, το πόσο ακριβό είναι το κυπριακό τουριστικό προϊόν για τα εισοδήματα των Ρώσων που επισκέπτονται την Κύπρο και ο ανταγωνισμός με άλλους προορισμούς έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα.

Η εκροή ρωσικών κεφαλαίων από το νησί σηματοδοτεί την ανατροπή της τάσης που άρχισε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης και επιταχύνθηκε, καθώς η Κύπρος προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004 και υιοθέτησε το ευρώ το 2008.

Η Κύπρος έχει αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο και πλέον στρέφεται προς νέες επιχειρήσεις με φυσική παρουσία και ουσιαστική δραστηριοποίηση στο νησί, αντί των ξένων καταθέσεων και τις εταιρείες-κέλυφος.

Οι πιέσεις των ΗΠΑ εντάθηκαν

Από το 2017 και μετά εντάθηκαν οι πιέσεις των ΗΠΑ προς την Κύπρο. Ως απάντηση, η Κεντρική Τράπεζα έκλεισε εταιρείες-βιτρίνες και έδωσε εντολή στις τράπεζες να πραγματοποιούν συνεντεύξεις με τους καταθέτες τους και να τους ζητούν φορολογικά πιστοποιητικά. Πολλοί, που δεν πληρούσαν τα κριτήρια, είδαν τους λογαριασμούς τους να κλείνουν.

Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας συνηγορούν προς την κατεύθυνση της συστηματικής φυγής ρωσικών κεφαλαίων. Η ουσία είναι ότι οι καταθέσεις των Ρώσων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα τέλος Ιουνίου ήταν €6,78 δισ. από €21,51 δισ. που ήταν τέλος του 2012.

Η διαφορά είναι τεράστια και οι καταθέσεις σε σύγκριση με επτά χρόνια πριν είναι λιγότερες κατά €14,79 δισ. Το 2013, με το κούρεμα των καταθέσεων, οι καταθέσεις των Ρώσων μειώθηκαν στα €11,76 δισ. Από το 2013 μέχρι τέλος Ιουνίου, οι ρωσικές καταθέσεις που έφυγαν από το σύστημα είναι €5,03 δισ.

Κερδισμένη τουριστικά η Τουρκία

Σε επίπεδο τουρισμού στο εξάμηνο, τα έσοδα από τη Ρωσία σημείωναν μείωση κατά 7,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, φθάνοντας τα €96 εκατ.

Τους επτά μήνες του 2019 επισκέφθηκαν την Κύπρο 418.991 Ρώσοι, αριθμός κατά 4,5% χαμηλότερος από το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Κερδισμένη τουριστικά από τη Ρωσία είναι η Τουρκία. Το 2018, την Τουρκία επισκέφθηκαν 5,7 εκατομμύρια Ρώσοι, αριθμός κατά 21% μεγαλύτερος σε σχέση με το 2017.

Το 2019 ενδέχεται να σημειωθεί νέο ρεκόρ. Ως προς τα στοιχεία που αφορούν την Κύπρο, το 2018 επισκέφθηκαν την Κύπρο 783.631 Ρώσοι από 824.494 το 2017.

Το 2015 ο αριθμός ήταν 524.853 Ρώσοι τουρίστες και το 2014 στις 636.766. Πριν δέκα χρόνια ο αριθμός των ρώσων τουριστών που επισκέφθηκαν την Κύπρο ήταν 180.926, παρουσιάζοντας άνοδο 602.705.

Σχετικα αρθρα

Αντικειμενικές αξίες : Έρχονται τα πάνω – κάτω μετά την απόφαση του ΣτΕ

admin

Γραφεία τελετών που «έθαβαν» χιλιάδες ευρώ στα λαβράκια που έβγαλε η ΑΑΔΕ

admin

Φορολογικό νομοσχέδιο : Ποιες αλλαγές έρχονται για ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και επιχειρήσεις

admin

Χρηματιστήριο: Μικρή πτώση στο άνοιγμα της συνεδρίασης

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 5% στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το β’ τρίμηνο

admin

Βρετανία: Η Jaguar Land Rover κατεβάζει ρολά για μια βδομάδα λόγω Brexit

admin

Στο τραπέζι η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης

admin

Οι κεντρικές τράπεζες βγάζουν από το συρτάρι το εγχειρίδιο του Γκρίνσπαν από το 1990

admin

Κραδασμοί στη Wall Street από τις δηλώσεις Τραμπ

admin

ΣΕΒΕ: Δραματικές επιπτώσεις από την έλλεψη πλοηγών στη Θεσσαλονίκη

admin

Απώλειες 1,43% κατέγραψε το Χρηματιστήριο σε εβδομαδιαία βάση

admin

Alpha Bank: Οδηγίες για τις αιτήσεων για την προστασία κύριας κατοικίας

admin

«Χρυσό» η Ελλάδα στην ΕΕ σε άνεργους πτυχιούχους το 2018

admin

ΠΟΜΙΔΑ: Ζητά παρακράτηση οφειλών ΕΝΦΙΑ από συμβολαιογράφους

admin

ΣΕΒ : Πώς θα επιβιώσουν οι εργαζόμενοι στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση

admin

ΤτΕ: Στον πάτο τα επιτόκια καταθέσεων

admin

Black Friday : Πώς κινούνται οι αγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό

admin

Χρηματιστήριο: Οριακή πτώση στο άνοιγμα

admin