Image default
Οικονομία

Προτάσεις για την εκλογίκευση της φορολογίας κατέθεσε η ΕΣΕΕ στον Χρ.Σταϊκούρα

Τις προτάσεις της για την εκλογίκευση του φορολογικού συστήματος έθεσε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποί της με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ήταν ο πρόεδρος της Γιώργος Καρανίκας, ενώ στη συνάντηση ήταν και ο γενικός γραμματέας της ΕΣΕΕ Νίκος Μπόνης και το μέλος του Δ.Σ της ΕΣΕΕ Δημήτρης Δημητριάδης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, η συνάντηση έδωσε την ευκαιρία στην ΕΣΕΕ να παραθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της για την εκλογίκευση του φορολογικού συστήματος και την απάλειψη των στρεβλώσεων που -παρά τις πρόσφατες διορθωτικές κινήσεις του υπουργείου Οικονομικών με τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του ΕΝΦΙΑ- δυσχεραίνουν έως και σήμερα τη λειτουργία του εμπορίου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συσσωρεύοντας βάρη και υποχρεώσεις που «φρενάρουν» την αναπτυξιακή τους πορεία.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας επισήμανε την ανάγκη απεγκλωβισμού της ελληνικής οικονομίας από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, σημειώνοντας πως η συρρίκνωση τους δύναται να αποτελέσει τον άυλο επιταχυντή της ελληνικής οικονομίας, απελευθερώνοντας την επιχειρηματικότητα και δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας για το σύνολο της οικονομίας.

Τόνισε την αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός φιλο-αναπτυξιακού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, επικροτώντας ως πρώτο σημαντικό βήμα την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών που αποφάσισε ο πρωθυπουργός με εισήγηση του υπουργού Οικονομικών.

Οι φορολογικές προτεραιότητες

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου στη θέσπιση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, το οποίο θα επιβραβεύει τις συνεπείς επιχειρήσεις και θα δημιουργεί κίνητρα για προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισαν τις βασικές φορολογικές προτεραιότητες, σήμερα, του εμπορικού κόσμου:

Πρώτον, τη διεύρυνση της πάγιας ρύθμισης από τις 12 δόσεις που ισχύουν σήμερα, στις 24 δόσεις για τις μόνιμες οφειλές και στις 48 δόσεις για τις έκτακτες οφειλές.

Όπως τόνισαν, το μέτρο θα ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων αλλά και τα δημόσια έσοδα, λειτουργώντας ως εργαλείο φορολογικής συμμόρφωσης για το σύνολο των επιχειρήσεων.

Δεύτερον, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Είναι, πιθανότατα, το πιο άδικο οριζόντιο χαράτσι που επέβαλλε η «τρόικα», για το οποίο πρόσφατα εξέφρασε επιφυλάξεις η ίδια η Κομισιόν.

Η αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ έθεσε επί τάπητος και τις υπόλοιπες φορολογικές ρυθμίσεις που θα επαναφέρουν την κανονικότητα στην αγορά, με κυρίαρχες:

* Τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη διασύνδεσή του με την πραγματοποίηση αγορών μέσω πλαστικού χρήματος

* Την εφαρμογή ενιαίας φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους, επιτηδευματίες (ατομικές επιχειρήσεις & μπλοκάκια), αγρότες και εισοδηματίες, με κοινή φορολογική μεταχείριση εισοδημάτων από διαφορετικές πηγές και με ταυτόχρονη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή που σήμερα ανέρχεται στο 22%.

* Τη μείωση των συντελεστών της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης ή εναλλακτικά εφαρμογή της για συνολικά ετήσια εισοδήματα άνω των 20.000 Euro από 12.000 Euro που είναι σήμερα.

* Την επαναφορά του συντελεστή προκαταβολής Φόρου Εισοδήματος επόμενου έτους στα επίπεδα του 55% για όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις.

* Την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Ο κ. Καρανίκας δήλωσε σχετικά:

«Η Ελλάδα θα κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης αν η οικονομία απεγκλωβιστεί από τη μέγγενη των υψηλών πλεονασμάτων και οι επιχειρήσεις από τους υπέρογκους φόρους. Η συνάντησή μας με τον υπουργό Οικονομικών, λίγες ημέρες πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μας έδωσε τη δυνατότητα να του εξηγήσουμε ότι οι πρώτες θετικές κινήσεις του οικονομικού επιτελείου επιβάλλεται να έχουν συνέχεια, με τη διεύρυνση της πάγιας ρύθμισης στις 24-48 δόσεις και με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.»

» Δεν αγνοούμε τις ενστάσεις που μπορούν να προβάλλουν οι θεσμοί στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν πρέπει να απεμπολήσει το θετικό momentum για την αγορά και την οικονομία, που η ίδια δημιούργησε με την αποφασιστικότητα της να προχωρήσει στη πλήρη άρση των capital controls, στις 120 δόσεις, στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του ΕΝΦΙΑ, καθώς και με την προαναγγελία της μείωσης στη φορολόγηση των επιχειρήσεων.»

» Η κατάσταση πολλών επιχειρήσεων παραμένει εύθραυστη, υπό το βάρος των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Για τον εμπορικό κόσμο της χώρας ‘επιστροφή στην κανονικότητα’ πρώτα και κύρια σημαίνει απάλειψη όλων των αδικιών στη φορολογία, ώστε να καταστεί το φορολογικό σύστημα σύμμαχος και όχι εχθρός της ανάπτυξης, που εξακολουθεί να είναι σήμερα.».

Σχετικα αρθρα

Διευκρινίσεις ντερ Λάιεν για την επιτήρηση των εθνικών προγραμμάτων

admin

ΔΝΤ : Η πανδημία αποκάλυψε «ρωγμές» στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

admin

ΔΕΔΑ: Έως αρχές Ιουλίου οι διαγωνισμοί για τα δίκτυα φυσικού αερίου σε 18 πόλεις

admin

Από τα ελληνικά πλεονάσματα έως τα επιτόκια του ευρώ: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη

admin

ΕΕ: Η αντιπρόταση του κουαρτέτου της λιτότητας για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Α. Γεωργιάδης: Δίνουμε το μεγαλύτερο εργαλείο ρευστότητας που έχει δοθεί ποτέ για επιχειρήσεις

admin

Τραμπ κατά Fed : «Αξιοθρήνητη» και «αργή» αδυνατεί να αντιμετωπίσει την επιδημία κοροναϊού

admin

Reuters: Με τον EastMed η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη

admin

Μέλη της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ ξεχώρισαν στα Made in Greece Awards 2019 με έξι χρυσά βραβεία

admin

ΑΑΔΕ: 71.000 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο

admin

Χ. Θεοχάρης: Μόλις 400 κρούσματα σε 1,3 εκατ. τουρίστες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα τον Ιούλιο

admin

Σε χαμηλό επίπεδο–ρεκόρ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

admin

Συντάξεις: Τι σημαίνουν οι νέες προτάσεις για τις επικουρικές – Τα δύο μοντέλα ασφάλισης

admin

Σκάνδαλο: Ο εφοπλιστής Κρίτων Λεντούδης πέτυχε «κούρεμα» δανείων 110 εκατ.

admin

Συντάξεις : Θα καταβληθούν νωρίτερα – Όλα τα ταμεία

admin

ΣΒΕ: 7 άξονες προτάσεων και 28 μέτρα για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιφερειακής βιομηχανίας

admin

Μιχαηλίδου : Τέλη Μαρτίου η πρώτη δόση του επιδόματος γέννας

admin

Σε κρίση διαρκείας η βιομηχανία της Γερμανίας

admin