Image default
Πολιτική

Υπουργικό για «υπερ-Αρχή» Διαφάνειας, νέα ηγεσία Αρείου Πάγου, ανάπτυξη και διπλώματα

Πρόσωπα – έκπληξη για τη στελέχωση της υπό σύσταση (υπερ-)Αρχής Διαφάνειας αναμένεται να προταθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη, συνεδρίαση του υπουργικού συμβούλου.
Στη νέα ενιαία Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), η οποία θεσμοθετήθηκε με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο για το «επιτελικό κράτος», συγχωνεύονται έξι ελεγκτικές υπηρεσίες και σώματα (Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και άλλες παρεμφερείς υπηρεσίες για την Υγεία, το Περιβάλλον, κ.α.) που λειτουργούν σήμερα και οι επικεφαλής τους τοποθετούνται από την κυβέρνηση.
Η ΕΑΔ θα απαρτίζεται από τον πρόεδρο και τέσσερα ακόμα μέλη του συμβουλίου, ενώ προβλέπεται και διοικητής, ο οποίος την «τρέχει επιχειρησιακά» και ορίζεται με απόφαση του πρωθυπουργού έπειτα από εισήγηση για τους δύο επικρατέστερους από ανεξάρτητη επιτροπή που επιλέγει και τα μέλη της διοίκησης.
Εκτός από τη στελέχωση της ΕΑΔ, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να αποφασίσουν και για την ανάδειξη της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, δηλαδή τον νέο πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου, έπειτα από την άρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας να επικυρώσει τις αποφάσεις που έλαβε κατά την προεκλογική περίοδο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την διαδικασία της νέας αξιολόγησης που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Οι πληροφορίες θέλουν τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα να κάνει εισηγήσεις για το πρόσωπα που θα επιλεγούν για τις δύο θέσεις με σεβασμό τόσο στην ιεραρχία όσο και στην αξιοκρατία.Ο αναπτυξιακός νόμος και οι διατάξεις για τα διπλώματα
Στην ίδια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να γίνει εκτεταμένη συζήτηση και για τις ρυθμίσεις της αναπτυξιακής νομοθεσίας που έχει ετοιμάσει ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων μέσω, αφενός, της παροχής κινήτρων και, αφετέρου, της άρσης των γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων όσων από το εσωτερικό ή το εξωτερικό θέλουν να επενδύσουν στη χώρα.
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να προωθεί το σχετικό νομοσχέδιο άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, έτσι ώστε να εγκριθεί πριν από τα προγραμματισμένα για το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Προς τούτο στη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης θα προστεθούν στην παρούσα φάση τυχόν διατάξεις άλλων συναρμόδιων υπουργείων που θα κριθούν ώριμες.
Στο υπουργικό συμβούλιο, τέλος, θα παρουσιαστεί η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή με την οποία επιχειρείται να λυθεί ο γόρδιος δεσμός που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση στο ζήτημα της έκδοσης και ανανέωσης των αδειών (σ.σ.: διπλωμάτων) οδήγησης, προωθώντας ανεφάρμοστες ρυθμίσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγιών που δεν μπορούν να λάβουν ή να ανανεώσουν τις άδειες τους.
Η κυβέρνηση επέλεξε να επιλύσει το ζήτημα με χωριστή νομοθετική πρωτοβουλία και όχι με ευκαιριακή τροπολογία, επιθυμώντας με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι προτίθεται να ακολουθήσει τους κανόνες καλής νομοθέτησης που έχει υποσχεθεί και καθιέρωσε με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.
Αρμόδιοι αξιωματούχοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι εφεξής αυτός θα είναι ο κανόνας που θα ακολουθεί η κυβέρνηση και η μέθοδος των τροπολογιών θα ακολουθείται κατ΄ εξαίρεση και μόνον όταν υπάρχει πραγματικά επείγουσα ανάγκη.

Σχετικα αρθρα

Οι επενδύσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ρος

admin

Η πρόποση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο γεύμα προς τιμήν του προέδρου της Κίνας

admin

Αναστασιάδης για Κυπριακό: Θέλουμε λύση που θα εγγυάται ειρηνική συνύπαρξη

admin

Τέλος η καθημερινή ενημέρωση από Τσιόδρα-Χαρδαλιά

admin

Τσίπρας: Να χτίσουμε μαζί τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής

admin

Μεταναστευτικό: Τριετές πρόγραμμα συνεργασίας Ελλάδας – Ολλανδίας για τα ασυνόδευτα ανήλικα

admin

Τσίπρας για τα δύο χρόνια από τις Πρέσπες: Η Ελλάδα βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας

admin

Γεννηματά για Eurogroup: Ώρα ευθύνης – 7 προτάσεις

admin

Αβραμόπουλος: Ανησυχητική η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

admin

Πολλαπλά μηνύματα Παυλόπουλου σε Τουρκία από το Ερεβάν της Αρμενίας

admin

Κικίλιας: Προτεραιότητα η δημιουργία ογκολογικών θεραπευτικών κέντρων σε Αθήνα και περιφέρεια

admin

Τι απαντά ο Σαλμάς στις καταγγελίες ότι επιχείρησε να παρέμβει σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση

admin

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: «Στα κάγκελα» για την ΚΕΑ – Σκληρή κριτική σε κόμμα

admin

Πλακιωτάκης από Λονδίνο: Οι ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω Brexit

admin

Θετική κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Θεσμών για τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ

admin

Ανδρέας Λοβέρδος: H αφίσα δεν δείχνει για Κίνημα Αλλαγής – Μου θύμισε αφίσες του Κομμουνιστικού Κόμματος

admin

Επίθεση στα γραφεία της ΝΔ στο Χαϊδάρι: «Κατέστρεψαν τρόφιμα που είχαν συγκεντρωθεί από το υστέρημα εθελοντών»

admin

Μήνυμα Πολάκη για την αστυνομική βία: «Καμιά εξουσία δε σώθηκε από τη βία που άσκησε!»

admin