Image default
Επιχειρήσεις

Αλλάζει το καθεστώς αδειών για τις κεραίες κινητής

Το πρώτο στάδιο της πολύμηνης διαδικασίας για την παραχώρηση φάσματος και την ανάπτυξη των δικτύων Πέμπτης Γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία ανοίγουν οι ρυθμίσεις για την αδειοδότηση των κεραιών κινητής που εντάσσονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που θα συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των ημερών. Πρόκειται για σχέδιο νόμου που είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ουδέποτε κατατέθηκε εξαιτίας αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι νέες ρυθμίσεις θεωρούνται απολύτως απαραίτητες για την ανάπτυξη των δικτύων 5G που απαιτούν χιλιάδες μικρότερες κεραίες σε ολόκληρη την Ελλάδα και συνεπώς νέο, λειτουργικό, αδειοδοτικό πλαίσιο. Επίσης, με το νέο σχέδιο νόμου αναμένεται να λυθεί και η εκκρεμότητα ετών με την αδειοδότηση υφιστάμενων κεραιών.

Προ μηνών η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με βάση και τις υφιστάμενες ρυθμίσεις για τις κεραίες, είχε στείλει στις τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών περί τις 800 κλήσεις για απολογία(!) για μη αδειοδοτημένα κεραιοσυστήματα. Μάλιστα, στις 30 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί πως θα γίνει η πρώτη από τις τρεις ακροάσεις για το συγκεκριμένο θέμα, με τις εταιρείες να ελπίζουν πως τους επόμενους μήνες θα δοθεί τέλος σε μια εκκρεμότητα δεκαετίας!

Το θέμα είχε συζητήσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και σε συνάντηση που είχε προ μηνός με τους επικεφαλής των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας κ.κ. Μιχάλη Τσαμάζ (ΟΤΕ), Χάρη Μπρουμίδη (Vodafone) και Νάσο Ζαρκαλή (Wind) και τον Γεν. Διευθυντή της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας Γιώργο Στεφανόπουλο.

Οι διοικήσεις των εταιρειών υποστηρίζουν πως χωρίς το νέο θεσμικό πλαίσιο θα είναι αδύνατη η ανάπτυξη των δικτύων 5G, που δεν απαιτούν μόνο χιλιάδες νέες (μικρότερες) κεραίες, αλλά και στενότερη συνεργασία με πλήθος κρατικών φορέων και υπηρεσιών όπως οι δήμοι, ο ΔΕΔΔΗΕ (που διαχειρίζεται το δίκτυο με τις κολώνες της ΔEH), κ.ά.

Το σχέδιο νόμου που είχε προετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον τέως Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα αλλάζει το καθεστώς αδειοδότησης με στόχο να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες καθυστερήσεις στην πολεοδομία. Οι νέες αιτήσεις για εγκατάσταση κεραιών θα γίνονται μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος ‘Εκδοσης Οικοδομικών Αδειών (e-Αδειες) για ταχύτερη ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση φάσματος για τα δίκτυα 5G αναμένεται στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους αφού αντιμετωπιστούν και σε αυτό το μέτωπο σημαντικές εκκρεμότητες ετών με υφιστάμενους χρήστες των συχνοτήτων.

Σχετικα αρθρα

Παπαστράτος: Εντείνουν τη συνεργασία στις ΗΠΑ PMI και Altria

admin

GD Infrastrutture κατά Υπ. Υποδομών για το Πάτρα – Πύργος

admin

Η κοινοπραξία EBRD-Dimand-Prodea προσωρινός ανάδοχος για τον Πύργο Πειραιά

admin

Η απάντηση Κ. Δομαζάκη στο εξώδικο και την αγωγή

admin

Η Blackstone κοντά στην εξαγορά των Louis Hotels στην Ελλάδα

admin

Νέα καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο σχεδιάζει η Jumbo

admin

Αναβαθμίζεται η συνεργασία της ΕΑΣ με την LT-Pyrkal

admin

Quest: Στις 15/10 η ΓΣ για επιστροφή κεφαλαίου €0,14

admin

ΔΕΔΔΗΕ: Δωρεά υλικού για την ενεργειακή αυτονομία σε Ρω και Στρογγυλή

admin

«Πράσινο φως» από ΕΕΕΠ για το καζίνο Φλώρινας

admin

Το 88ο Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης εγκαινίασε η ΑΒ Βασιλόπουλος

admin

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πτυχιούχους από την Τράπεζα Πειραιώς

admin

Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από Deutsche Telekom και STEM Education

admin

Χατζηδάκης: Δεν πρέπει να ενοχοποιούμε τη μεταλλευτική δραστηριότητα

admin

Στην 84η ΔΕΘ συμμετείχε η Excelon

admin

Εθνική Ασφαλιστική: Βράβευση στα Επιχειρηματικά Βραβεία «Θαλής ο Μιλήσιος»

admin

Τράπεζες: Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με Fortress για «Στάδιο Καραισκάκης ΑΕ»

admin

Eurobank: Νέα στεγαστικά δάνεια με σταθερή δόση για πάντα

admin