Image default
Επιχειρήσεις

Η Ελένη Λαμπίρη και το turn around στον τουρισμό

Δημοσιεύθηκε: 28 Αυγούστου 2019 – 08:03

Στρατηγική, τόλμη αλλά και μια δυνατή διοικητική ομάδα είναι μεταξύ των απαραίτητων συστατικών για την επιτυχία στο χώρο των επιχειρήσεων. Κάποιες φορές όμως χρειάζεται και κάτι περισσότερο, όπως το να ρισκάρεις ακόμα και την προσωπική σου περιουσία προκειμένου να πετύχεις τους σκοπούς σου.

Τα παραπάνω αναδεικνύονται από την ιστορία της Ελένης Λαμπίρη που κατάφερε να πετύχει το turn around στον χώρο του τουρισμού.

Η επιχειρηματίας έχει μακρά εμπειρία στο χώρο. Τέσσερις δεκαετίες ενεργή μαζί με τον σύντροφο της Κώστα Μήτση διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία και τη γιγάντωση του μεγαλύτερου ιδιόκτητου ελληνικού ξενοδοχειακού ομίλου Mitsis Hotels.

Αποσύρθηκε από τα διοικητικά δρώμενα λόγω της επιδείνωσης της υγείας του Κώστα Μήτση για να επιστρέψει τον Αύγουστο του 2016, μετά τον θάνατο του αείμνηστου ιδρυτή του ομίλου, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στις εταιρείες που η ίδια είχε αποκλειστική συμμετοχή.

Ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Έπρεπε να αντιμετωπίσει πολλούς ανοικτούς φακέλους διαθέτοντας μηδενική σχεδόν ρευστότητα. Η δε απουσία της για όσο χρόνο συμπαραστεκόταν στη σημαντικότερη μάχη της ζωής του συντρόφου της είχε γιγαντώσει τα προβλήματα που καλείτο να επιλύσει. Σηκώνοντας τα μανίκια και συγκροτώντας μια νέα ομάδα δράσης απευθύνθηκε σε συνεργάτες, ξενοδόχους, φίλους και γνωστούς της ίδιας και του αείμνηστου Κώστα Μήτση. Με αυτόν τον τρόπο πληρώθηκε η μισθοδοσία Αυγούστου 600 ατόμων, με προσωπικά δάνεια προς την Ελένη Λαμπίρη και με τη βοήθεια των τουριστικών πρακτόρων που προσέφεραν προκαταβολές.

Έχοντας περάσει το πρώτο μεγάλο σκόπελο η επιχειρηματίας ξεκίνησε ένα νέο εταιρικό σχεδιασμό κατάλληλο για τον σχετικά μικρό, πλέον, όμιλο της, προκειμένου αυτός να λειτουργεί αποδοτικότερα και με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Έτσι, ανέθεσε εκ νέου τις ουσιαστικές αρμοδιότητες σε λίγα έμπιστα και αποτελεσματικά στελέχη και εξωτερικούς συνεργάτες, ανέθεσε σε νέες εταιρείες εκτός της Ελληνικής επικράτειας την προώθηση και τις πωλήσεις των δωματίων των ξενοδοχείων εξασφαλίζοντας νομική και τραπεζική σταθερότητα και ελαχιστοποίησή του ρίσκου, όπως είχε εμπνευστεί και αρχίσει να υλοποιεί ο αείμνηστος Κώστας Μήτσης. Στις ελληνικές εταιρείες άφησε μόνο τη λειτουργική ευθύνη των ξενοδοχειακών μονάδων.

Παράλληλα, προχώρησε στη συγχώνευση των δυο εκ των βασικών ελληνικών εταιρειών δημιουργώντας τη νέα Ακτή Αριάδνη Α.Ε., η οποία μετατράπηκε από μία ζημιογόνος εταιρεία του πρώην ενιαίου ομίλου Mitsis Hotels σε μια ευέλικτη λειτουργικά εταιρεία, με ιδιαίτερα αυξημένη καθαρή θέση προσφέροντας έτσι ασφάλεια στους τουριστικούς πράκτορες, τους πιστωτές – τράπεζες, αλλά κυρίως στους εργαζόμενους και τους προμηθευτές, οι οποίοι εξοφλούνται άμεσα, χωρίς πιστώσεις και καθυστερήσεις.

Το ντιλ με TUI

Μια από τις κινήσεις που αποδείχθηκε κομβική ήταν η συμφωνία αποκλειστικότητας με τον μεγαλύτερο τουριστικό όμιλο TUI. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίστηκε η πληρότητα των ξενοδοχείων για τα επόμενα δύσκολά χρόνια. Με τη σύμπραξη αυτή εξασφάλισε έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων και ο όμιλος The A Hotels έγινε από τους πιο υγιείς ελληνικούς ξενοδοχειακούς ομίλους με συνεχή κερδοφορία.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία Ακτή Αριάδνη ΑΕ πέτυχε τα τελευταία 3 χρόνια σημαντική αύξηση της καθαρής της θέσης και υψηλό EBITDA (που ξεπερνάει το 40%) που την κατέταξε το 2018 στη λίστα των «Best Performing Companies» των βραβείων Treasures of Greek Tourism 2018. Μία διάκριση που για την ίδια έχει μεγαλύτερη συναισθηματική αξία από τα εκατοντάδες βραβεία που έχουν κερδίσει τα 20 ξενοδοχεία του πρώην ενιαίου ομίλου κατά τη διάρκεια των 40 χρόνων που τα συνδημιούργησε και ήταν υπεύθυνη για τη λειτουργία του μαζί με τον σύντροφο της, Κώστα Μήτση.

Οι επενδύσεις και οι κινήσεις του 2019

Σε πείσμα των καιρών, η Ελένη Λαμπίρη προχώρησε στην πώληση προσωπικών περιουσιακών της στοιχείων, όπως μεγάλες εκτάσεις σε τουριστικές περιοχές, όπως η Ρόδος, με στόχο την επανεπένδυση των εσόδων και την αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών της.

Συγκεκριμένα, έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ήδη από το φθινόπωρο μεγάλες ανακαινίσεις στα ξενοδοχεία, όπως η πλήρης ανακαίνιση και συντήρηση του Grand Serai Ιωαννίνων, η κατασκευή επιπλέον Family δωματίων στο Roda Beach της Κέρκυρας, με ταυτόχρονη εσωτερική ανακαίνιση των 500 δωματίων του και αναδιαμόρφωση των έξι πισίνων, η κατασκευή 80 επιπλέον Family δωματίων με πισίνα σε όμορο οικόπεδο της εταιρείας στο ξενοδοχείο Serita Beach, με ταυτόχρονη εσωτερική ανακαίνιση των 280 δωματίων του, την αναδιαμόρφωση των 2 πισίνων, την κατασκευή μεγάλου παιδότοπου με σύγχρονη παιδική χαρά και την πλήρη αναδιαμόρφωση της παραλίας του ξενοδοχείου με την κατασκευή των απαραίτητων λιμενικών έργων, βάσει εγκεκριμένης ακτομηχανικής μελέτης, η οποία θα προστατεύει την παράλια από τη διάβρωση και θα την επαναφέρει στο αρχικό της πλάτος.

Στη φετινή χρονιά τα ξενοδοχεία άνοιξαν νωρίτερα για να επωφεληθεί από τις πρώτες αφίξεις και τα groups και εφάρμοσε υπηρεσίες εφάμιλλες των Exclusive AI Resorts των γειτονικών χωρών. Το αποτέλεσμα ήταν εμφανές από το πρώτο 3μηνο καθώς οι αφίξεις διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με το 2018, μπαίνοντας στο δεύτερο 3μηνο της σεζόν, και με τις κριτικές των πελατών να έχουν ανεβάσει τις βαθμολογίες των ξενοδοχείων του ομίλου The Α Hotels, ο Ιούλιος έκλεισε με αύξηση τόσο στις πληρότητες όσο και στο τζίρο ενώ ο ρυθμός κρατήσεων για τους υπόλοιπούς μήνες, συμπεριλαμβανομένου του Οκτωβρίου, είναι αισθητά υψηλότερος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο στόχος αυτής της επιχειρηματικής στρατηγικής επιλογής της Ελένης Λαμπίρη ήταν να φέρει άμεσα θετικά αποτελέσματα κάτι που επετεύχθη.

Τα ξενοδοχεία

Η Ελένη Λαμπίρη έχει την πλήρη ιδιοκτησία, μέσω της συμμετοχής της στις εταιρείες τους, των ξενοδοχείων:

1. Serita Beach Resort, στον Ανισσαρά Χερσονήσου στο Ηράκλειο Κρήτης. 280 δωματίων, 5 αστέρων εποχιακό.

2. Roda Beach Resort & Spa, στην Αχαράβη Κέρκυρας. 520 δωματίων, 5 αστέρων εποχιακό. Το ξενοδοχείο θεωρείται από τους Τ.Ο. ένα από τα καλύτερα Family Resorts στην Ελλάδα το οποίο είναι Best Family Club της TUI και Jettours Club του Thomas Cook. Ήταν ανέκαθεν η ναυαρχίδα του πρώην ενιαίου ομίλου σε τζίρο και κερδοφορία.

3. Grand Serai Congress & Spa, στα Ιωάννινα. 220 δωματίων, 5 αστέρων 12μηνης λειτουργίας. Από τα πιο γνωστά συνεδριακά ξενοδοχεία της Ελλάδας και από τα πλέον αγαπημένα των Ελλήνων για εσωτερικό τουρισμό με ποσοστά πληρότητας που πλησιάζουν τα κεντρικά της Αθήνας (60% avg) τα τελευταία 2 χρόνια.

Επίσης κατέχει σημαντικό ποσοστό συμμετοχής (28,15%) στην εταιρεία ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΑΞΕ που έχει στην ιδιοκτησίας της το επιβλητικό Alila Resort στην Ρόδο και, μέσω αυτής της συμμετοχής, και 2% περίπου στην εταιρεία Ξενοδοχεία Ελλάδος Mitsis Company AE που έχει 8 ξενοδοχειακές μονάδες στη Ρόδο, στην Κρήτη και στην Κω.

Σχετικα αρθρα

Απεβίωσε ο πρόεδρος της Προοδευτικής, Κωνσταντίνος Κούτλας

admin

Οριστικό: Ανοίγουν το Σάββατο 24 Aπριλίου τα εμπορικά κέντρα

admin

Self test εργαζομένων: Λήγει η μεταβατική περίοδος – Πότε γίνονται υποχρεωτικά 

admin

Ικτίνος: «Πράσινο» φως σε νέο ομολογιακό δάνειο 3,5 εκατ. ευρώ

admin

Aegean: Ανεβάζει την τιμή-στόχο στα €6,70 η Eurobank Equities – «Ανοίγει ξανά τα φτερά της»

admin

Άνθιμος Αμανατίδης (ΕΥΑΘ): Υψηλά ταμειακά διαθέσιμα με απουσία δανεισμού

admin

Teleperformance Greece: Διάκριση στα People Excellence Awards powered by KPMG

admin

Folli Follie: Πώς προχωρά η συμφωνία εξυγίανσης

admin

Ελλάκτωρ: Οι αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης

admin

Κλουκίνας – Λάππας: Εκμίσθωση καταστήματος σε μεγάλη εταιρεία αθλητικών ειδών

admin

Κλουκίνας-Λάππας: Εκμίσθωση καταστήματος σε μεγάλη εταιρεία αθλητικών

admin

Χ.Α.: Πιθανότερο σενάριο η ταλάντωση στην περιοχή των 890-900 μονάδων

admin