Image default
Πολιτική

Υπουργικό για «υπερ-Αρχή» Διαφάνειας, νέα ηγεσία Αρείου Πάγου, ανάπτυξη και διπλώματα

Στις 9 το πρωί συνεδριάζει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου το υπουργικό συμβούλιο, με κύριο θέμα την στελέχωση της υπό σύσταση (υπερ-)Αρχής Διαφάνειας, για την οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προτείνει «πρόσωπα – έκπληξη».
Παράλληλα στο υπουργικό αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, ο αναπτυξιακός νόμος, αλλά και η λύση του «γόρδιου δεσμού» των διπλωμάτων οδήγησης.
Στη νέα ενιαία Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), η οποία θεσμοθετήθηκε με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο για το «επιτελικό κράτος», συγχωνεύονται έξι ελεγκτικές υπηρεσίες και σώματα (Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και άλλες παρεμφερείς υπηρεσίες για την Υγεία, το Περιβάλλον, κ.α.) που λειτουργούν σήμερα και οι επικεφαλής τους τοποθετούνται από την κυβέρνηση.
Η ΕΑΔ θα απαρτίζεται από τον πρόεδρο και τέσσερα ακόμα μέλη του συμβουλίου, ενώ προβλέπεται και διοικητής, ο οποίος την «τρέχει επιχειρησιακά» και ορίζεται με απόφαση του πρωθυπουργού έπειτα από εισήγηση για τους δύο επικρατέστερους από ανεξάρτητη επιτροπή που επιλέγει και τα μέλη της διοίκησης.
Εκτός από τη στελέχωση της ΕΑΔ, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να αποφασίσουν και για την ανάδειξη της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, δηλαδή τον νέο πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου, έπειτα από την άρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας να επικυρώσει τις αποφάσεις που έλαβε κατά την προεκλογική περίοδο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την διαδικασία της νέας αξιολόγησης που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Οι πληροφορίες θέλουν τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα να κάνει εισηγήσεις για το πρόσωπα που θα επιλεγούν για τις δύο θέσεις με σεβασμό τόσο στην ιεραρχία όσο και στην αξιοκρατία.Ο αναπτυξιακός νόμος και οι διατάξεις για τα διπλώματα
Στην ίδια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να γίνει εκτεταμένη συζήτηση και για τις ρυθμίσεις της αναπτυξιακής νομοθεσίας που έχει ετοιμάσει ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων μέσω, αφενός, της παροχής κινήτρων και, αφετέρου, της άρσης των γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων όσων από το εσωτερικό ή το εξωτερικό θέλουν να επενδύσουν στη χώρα.
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να προωθεί το σχετικό νομοσχέδιο άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, έτσι ώστε να εγκριθεί πριν από τα προγραμματισμένα για το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Προς τούτο στη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης θα προστεθούν στην παρούσα φάση τυχόν διατάξεις άλλων συναρμόδιων υπουργείων που θα κριθούν ώριμες.
Στο υπουργικό συμβούλιο, τέλος, θα παρουσιαστεί η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή με την οποία επιχειρείται να λυθεί ο γόρδιος δεσμός που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση στο ζήτημα της έκδοσης και ανανέωσης των αδειών (σ.σ.: διπλωμάτων) οδήγησης, προωθώντας ανεφάρμοστες ρυθμίσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγιών που δεν μπορούν να λάβουν ή να ανανεώσουν τις άδειες τους.
Η κυβέρνηση επέλεξε να επιλύσει το ζήτημα με χωριστή νομοθετική πρωτοβουλία και όχι με ευκαιριακή τροπολογία, επιθυμώντας με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι προτίθεται να ακολουθήσει τους κανόνες καλής νομοθέτησης που έχει υποσχεθεί και καθιέρωσε με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.
Αρμόδιοι αξιωματούχοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι εφεξής αυτός θα είναι ο κανόνας που θα ακολουθεί η κυβέρνηση και η μέθοδος των τροπολογιών θα ακολουθείται κατ΄ εξαίρεση και μόνον όταν υπάρχει πραγματικά επείγουσα ανάγκη.

Σχετικα αρθρα

Χρυσοχοϊδης κατά ΣΥΡΙΖΑ για τις καταλήψεις: Fake news για κουκούλες- Να απαντήσει για την ανομία που δεν έβλεπε

admin

Θεοδωρικάκος: Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί απεριόριστο αριθμό μεταναστών

admin

ΥΠΑΑΤ: Ένα μήνα νωρίτερα η καταβολή συνδεδεμένης ενίσχυσης για τη βιομηχανική τομάτα

admin

Οργή Αθήνας για τα νησιά που βρίσκονται στη «λάθος πλευρά»

admin

Αυτά είναι τα πόθεν έσχες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

admin

Το βίντεο του Κυριάκου Μητσοτάκη από την παρουσία του στη ΔΕΘ

admin

Μητσοτάκης: Στέλνουμε μήνυμα αταλάντευτης υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

admin

Παρουσιάστηκαν τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ποδήλατα του υπουργείου Περιβάλλοντος

admin

Υπουργικό συμβούλιο για φορολογικό, ασφαλιστικό, παιδεία και προσλήψεις την Πέμπτη

admin

Αυγενάκης: Η ΕΟΕ αποδέχεται τη θέσπιση ανώτατου ορίου ηλικίας στις Ομοσπονδίες

admin

Πηγές Προανακριτικής: Κάποια στιγμή θα κινηθούν διαδικασίες για Πολάκη και Τζανακόπουλο

admin

Ο Τσίπρας επιμένει να καλύπτει τον Παπαγγελόπουλο

admin

Χατζηδάκης για ΔΕΗ: Δεν δεχόμαστε να συνεχιστούν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ

admin

Η Αθήνα δεν αποκλείει συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο

admin

Κορωνοϊός – Νίκος Χαρδαλιάς: Αναβαθμίζεται σε υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας

admin

Σημαντικές συναντήσεις του Νίκου Δένδια στη Σαουδική Αραβία

admin

Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη πήραν πρωινό με το ζεύγος Πομπέο – Δείτε φωτογραφίες

admin

Κορωνοϊός – Φυλακές: Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για τους κρατούμενους, λένε βουλευτές του ΚΙΝΑΛ

admin