Image default
Ευρώπη

Ανησυχία για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα

Ανησυχία έχουν προκαλέσει στους Κύπριους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης αλλά και σε επαγγελματίες του τομέα παροχής υπηρεσιών, οι πληροφορίες ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα ετοιμάζει πρόγραμμα παραχώρησης ελληνικής υπηκοότητας έναντι επένδυσης, το οποίο θα προσομοιάζει με αυτό που εφαρμόζει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια και το οποίο συνέβαλε ιδιαίτερα στην ανάκαμψη της οικονομίας.  

Οι πληροφορίες λένε πως η νέα κυβέρνηση υπό την Κυριάκο Μητσοτάκη ετοιμάζει το δικό της επενδυτικό πρόγραμμα παραχώρησης ελληνικής υπηκοότητας, το οποίο θα προσομοιάζει με το κυπριακό και το οποίο προφανώς θα είναι ανταγωνιστικό από πολλές απόψεις.

Το πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020 και ενδεχομένως να αφορά επενδύσεις ύψους 2.5 εκατ. ευρώ ώστε να μπορεί κάποιος να αιτηθεί του σχεδίου. Υπενθυμίζεται πως στην Κύπρο το επενδυτικό όριο είναι στα 2 εκατ. ευρώ επιπλέον ΦΠΑ. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η σκέψη είναι η πληρωμή του ΦΠΑ να αναβάλλεται για περίοδο τριών ετών. Άρα ουσιαστικά κατά την στιγμή της επένδυσης, το κόστος θα είναι παρόμοιο με αυτό που ισχύει στην Κύπρο.

Η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος από την Ελλάδα, θα δημιουργήσει ισχυρό ανταγωνισμό για την Κύπρο. Η Ελλάδα, ως όνομα, είναι πολύ πιο δυνατό και πιο γνωστό διεθνώς, το ίδιο βέβαια και κάποιες περιοχές ή νησιά της και προφανώς θα διαθέτει πολύ περισσότερες επιλογές επένδυσης, ειδικά όσον αφορά τον τομέα ανάπτυξης γης.

Οι τομείς οι οποίοι θα εμπίπτουν στα κριτήρια του σχεδίου ακόμα δεν έχουν γνωστοποιηθεί. Την ίδια ώρα, ως μεγαλύτερη χώρα που ήταν για πολλά χρόνια σε ύφεση, προσφέρει περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες ενώ σημαντικό ζήτημα για τους ξένους επενδυτές είναι και η συνδεσιμότητα. Ένα άλλο πλεονέκτημα της Ελλάδας, το οποίο λαμβάνουν σοβαρά υπόψη οι ξένοι επενδυτές, είναι ότι εδώ και κάποιους μήνες, δεν χρειάζεται βίζα κάποιος για να ταξιδέψει στις ΗΠΑ.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα πιο αυστηρά μέτρα ελέγχου και εποπτείας τους προγράμματος που υιοθετήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο, προκαλούν ανησυχία πως σε μερικούς μήνες η προσοχή όσων ενδιαφέρονται για απόκτηση ευρωπαϊκής υπηκοότητας, θα επικεντρωθεί στην Ελλάδα. Βέβαια, η εξαγγελία του σχεδίου από μόνη της δεν μπορεί να εγγυηθεί και την επιτυχία του. Θα χρειαστεί να εφαρμοστεί στην πράξη για να διαφανεί πόσο ελκυστικό τελικά θα είναι.

Σχετικα αρθρα

Είσοδος AEGEAN AIR – Βασιλάκη στη Lamda Development και στην επένδυση του Ελληνικού

admin

Συνολικά 228.000 πολίτες χωρών των δυτικών Βαλκανίων μετανάστευσαν σε χώρες της E.E. το 2018

admin

Η αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου καλεί σε παραίτηση τον πρωθυπουργό της Μάλτας

admin

Ανοίγει τον δρόμο και για άλλα περιφερειακά ζητήματα ο East Med

admin

«Μπροστά στην Γκρέτα ο βασιλιάς είναι γυμνός»

admin

Εκπνέει σήμερα η διορία για την εξασφάλιση ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης Σάντσεθ

admin

ΚΩΣ, Ελλάδα: τίθεται σε δοκιμή σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι

admin

Τουσκ για G7: Δεν βρίσκουμε κοινή γλώσσα

admin

Τι σημαίνει η κατάρρευση της Συνθήκης INF για τις ισορροπίες στην παγκόσμια σκηνή και την ασφάλεια της Ευρώπης

admin

Μέρκελ: Η ζωή στην Ανατολική Γερμανία ήταν σχεδόν άνετη

admin

Στο αρχείο η έρευνα κατά του προτεινόμενου Βέλγου Επιτρόπου

admin

Brexit: Εκλογές πριν από τις 31 Οκτωβρίου και εκστρατεία ενημέρωσης το σχέδιο του Τζόνσον

admin

Δικαίωση Πολωνών δανειοληπτών στο Δικαστήριο της ΕΕ

admin

Συμφωνία επί της αρχής για τη μεταρρύθμιση του ESM

admin

Εύσημα Μέρκελ σε Μητσοτάκη για τις μεταρρυθμίσεις

admin

3 εκατ. ευρώ για τα θαλάσσια χωροταξικά σχέδια

admin

Το έργο Αβραμόπουλου εξήραν οι πολιτικές ομάδες στην επιτροπή LIBE του ΕΚ

admin

Η Ελλάδα δίνει έμφαση στο multimobility – τί είπε ο Κ. Καραμανλής στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών

admin