Image default
Ευρώπη

Ανησυχία για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα

Ανησυχία έχουν προκαλέσει στους Κύπριους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης αλλά και σε επαγγελματίες του τομέα παροχής υπηρεσιών, οι πληροφορίες ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα ετοιμάζει πρόγραμμα παραχώρησης ελληνικής υπηκοότητας έναντι επένδυσης, το οποίο θα προσομοιάζει με αυτό που εφαρμόζει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια και το οποίο συνέβαλε ιδιαίτερα στην ανάκαμψη της οικονομίας.  

Οι πληροφορίες λένε πως η νέα κυβέρνηση υπό την Κυριάκο Μητσοτάκη ετοιμάζει το δικό της επενδυτικό πρόγραμμα παραχώρησης ελληνικής υπηκοότητας, το οποίο θα προσομοιάζει με το κυπριακό και το οποίο προφανώς θα είναι ανταγωνιστικό από πολλές απόψεις.

Το πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020 και ενδεχομένως να αφορά επενδύσεις ύψους 2.5 εκατ. ευρώ ώστε να μπορεί κάποιος να αιτηθεί του σχεδίου. Υπενθυμίζεται πως στην Κύπρο το επενδυτικό όριο είναι στα 2 εκατ. ευρώ επιπλέον ΦΠΑ. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η σκέψη είναι η πληρωμή του ΦΠΑ να αναβάλλεται για περίοδο τριών ετών. Άρα ουσιαστικά κατά την στιγμή της επένδυσης, το κόστος θα είναι παρόμοιο με αυτό που ισχύει στην Κύπρο.

Η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος από την Ελλάδα, θα δημιουργήσει ισχυρό ανταγωνισμό για την Κύπρο. Η Ελλάδα, ως όνομα, είναι πολύ πιο δυνατό και πιο γνωστό διεθνώς, το ίδιο βέβαια και κάποιες περιοχές ή νησιά της και προφανώς θα διαθέτει πολύ περισσότερες επιλογές επένδυσης, ειδικά όσον αφορά τον τομέα ανάπτυξης γης.

Οι τομείς οι οποίοι θα εμπίπτουν στα κριτήρια του σχεδίου ακόμα δεν έχουν γνωστοποιηθεί. Την ίδια ώρα, ως μεγαλύτερη χώρα που ήταν για πολλά χρόνια σε ύφεση, προσφέρει περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες ενώ σημαντικό ζήτημα για τους ξένους επενδυτές είναι και η συνδεσιμότητα. Ένα άλλο πλεονέκτημα της Ελλάδας, το οποίο λαμβάνουν σοβαρά υπόψη οι ξένοι επενδυτές, είναι ότι εδώ και κάποιους μήνες, δεν χρειάζεται βίζα κάποιος για να ταξιδέψει στις ΗΠΑ.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα πιο αυστηρά μέτρα ελέγχου και εποπτείας τους προγράμματος που υιοθετήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο, προκαλούν ανησυχία πως σε μερικούς μήνες η προσοχή όσων ενδιαφέρονται για απόκτηση ευρωπαϊκής υπηκοότητας, θα επικεντρωθεί στην Ελλάδα. Βέβαια, η εξαγγελία του σχεδίου από μόνη της δεν μπορεί να εγγυηθεί και την επιτυχία του. Θα χρειαστεί να εφαρμοστεί στην πράξη για να διαφανεί πόσο ελκυστικό τελικά θα είναι.

Σχετικα αρθρα

Η Γερμανία δεν σχολιάζει τα περί πλωτού φράχτη στο Αιγαίο

admin

Συνεχίζονται οι πιέσεις προς την Τουρκία

admin

Και με τη «βούλα» του Eurogroup ο Τόμας Σαρανχέιμο στο EWG

admin

Μεγάλες διαφορές στη πτώση του ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης

admin

Μακρόν: Ας φανούμε «αντάξιοι» της «υπόσχεσης» που δόθηκε πριν από 30 χρόνια

admin

«Ναι» από γερμανικές πόλεις στη φιλοξενία ανήλικων προσφύγων από την Ελλάδα

admin

Αιχμές από την Αλβανία για την ενταξιακή προοπτική στην ΕΕ

admin

Γιατί υπάρχουν τόσα άδεια εστιατόρια στο Μιλάνο;

admin

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Σύνοδο Κορυφής

admin

Ικανοποιημένος ο Ρούτε από το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής

admin

Ξεκίνησαν η αιτήσεις για τη δράση Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας

admin

Τζόνσον για 5G: Οι επικριτές της Huawei πρέπει να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις

admin

Το ευρωπαϊκό έλλειμμα επιχειρηματικότητας

admin

Brexit: Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να προετοιμάζεται για έξοδο της Βρετανίας χωρίς συμφωνία

admin

Η Ουάσιγκτον στηρίζει τις πρωτοβουλίες στη Μεσόγειο – Τα ενεργειακά στη σημερινή ατζέντα

admin

«Όχι» Τζόνσον σε νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία

admin

Φέρμπερ: Περιμένουμε από την Επιτροπή περισσότερες πράξεις και λιγότερες υποσχέσεις

admin

Η επόμενη ημέρα για τον East Med: Νίκη για την Αθήνα, αναβρασμός στην Άγκυρα

admin