Image default
Ευρώπη

Αρχική συμφωνία για κυβέρνηση Πέντε Αστέρων και κεντροαριστεράς στην Ιταλία

Σε συμφωνία για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας στην Ιταλία κατέληξαν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα, όπως δήλωσαν οι αρχηγοί τους, κατά πάσα πιθανότητα θέτοντας τέλος στην προσπάθεια της Λέγκας να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Τα ονόματα των περισσότερων μελών του υπουργικού συμβουλίου παραμένουν άγνωστα, όμως οι κεντροαριστεροί Δημοκρατικοί εν τέλει δέχτηκαν το αίτημα των Πέντε Αστέρων για επανατοποθέτηση του Τζιουζέπε Κόντε στην πρωθυπουργία.

«Υπάρχει πολιτική συμφωνία με το Δημοκρατικό Κόμμα ότι ο Κόντε πρέπει να λάβει την πρωθυπουργική εντολή ώστε να προσπαθήσει να συγκροτήσει κυβέρνηση με μακρόπνοο ορίζοντα», δήλωσε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο αφότου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο κ. Ματαρέλα κάλεσε τον κ. Κόντε να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο αύριο το πρωί στις 9:30 τοπική ώρα (10.30 ώρα Ελλάδας), όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχο της ιταλικής προεδρίας.

Οι δύο παρατάξεις κατέληξαν σε συμφωνία λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία που τους είχε δώσε ο κ. Ματαρέλα και μετά από πέντε ημέρες δύσκολων διαβουλεύσεων που βρέθηκαν σε αδιέξοδο τουλάχιστον δύο φορές.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών Νίκολα Ζιγκαρέτι ανέφερε νωρίτερα ότι δέχεται την πρόταση για πρωθυπουργία Κόντε, διευκρινίζοντας όμως πως το νέο σχήμα θα αποτελέσει νέα αρχή σε σχέση με τον συνασπισμό Πέντε Αστέρων – Λεγκας που προηγήθηκε, πάλι με πρωθυπουργό τον κ. Κόντε.

Πρόκειται για μία «φρέσκια πρόκληση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κεντροαριστερά δεν πρόκειται απλώς να πάρει την σκυτάλη από το προηγούμενο σχήμα.

Ωστόσο, ο δρόμος για τον σχηματισμό λειτουργικής κυβέρνησης παραμένει μακρύς. Οι δύο νέοι εταίροι πρέπει να συμφωνήσουν στην κατανομή των χαρτοφυλακίων και να δημοσιεύσουν κοινή προγραμματική θέση.

Μία ακόμα επιπλοκή πηγάζει από την πρόθεση των Πέντε Αστέρων να θέσουν την πρόταση συγκυβέρνησης σε διαδικτυακή ψήφο των μελών τους. Η βάση του κόμματος είναι αντισυστημική και εξακολουθεί να θεωρεί το Δημοκρατικό Κόμμα σύμβολο του κατεστημένου.

Εάν όμως οι δύο εταίροι υπερπηδήσουν τα εμπόδια θα θέσουν τέλος στα σχέδια της Λέγκας για προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο, όπου ο αρχηγός της ακροδεξιάς παράταξης Ματέο Σαλβίνι ήλπιζε να μετουσιώσει την δημοσκοπική κυριαρχία του σε αυτοδυναμία.

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Το χάος του 2015 με το μεταναστευτικό μπορεί να επαναληφθεί

admin

Τεχνητή νοημοσύνη και κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο της άτυπης συνόδου των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Ελσίνκι

admin

Aristoil: Η βέλτιστη αξιοποίηση στο μεσογειακό λάδι

admin

Μακρόν προς Τζόνσον: Η τύχη της Βρετανίας αποκλειστικά δική σας επιλογή

admin

Brexit: Ο Τζόνσον θα ζητήσει από τη βασίλισσα την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου

admin

Brexit: δεν αναμένονται απόψε άλλες εξελίξεις για τη συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών (update)

admin

Προχωρά το ιταλικό μοντέλο για τη φορολογική κατοικία

admin

Η Σουηδία πιέζει για ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα

admin

Ποια προγράμματα πάσχουν στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ

admin

30 χρόνια προγραμμάτων Jean Monnet στο ΑΠΘ

admin

Στην Αθήνα η Επίτροπος Βεστάγκερ για επαφές

admin

Άρθρο του Μπόρις Τζόνσον στην Daily Telegraph

admin

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

admin

Στη Ρώμη μεταβαίνει η Μέρκελ για συνομιλίες με τον Τζουζέπε Κόντε

admin

Η ΕΕ δεν ανανεώνει την έγκριση της ουσίας Θιακλοπρίδη λόγω των μελισσών

admin

Δικαίωση Πολωνών δανειοληπτών στο Δικαστήριο της ΕΕ

admin

Τα ενοίκια στο 30% των ηλεκτρονικών δαπανών

admin

Λεμέτρ: Στήριξη στις Περιφέρειες της Ελλάδας

admin