Image default
Ευρώπη

Αρχική συμφωνία για κυβέρνηση Πέντε Αστέρων και κεντροαριστεράς στην Ιταλία

Σε συμφωνία για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας στην Ιταλία κατέληξαν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα, όπως δήλωσαν οι αρχηγοί τους, κατά πάσα πιθανότητα θέτοντας τέλος στην προσπάθεια της Λέγκας να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Τα ονόματα των περισσότερων μελών του υπουργικού συμβουλίου παραμένουν άγνωστα, όμως οι κεντροαριστεροί Δημοκρατικοί εν τέλει δέχτηκαν το αίτημα των Πέντε Αστέρων για επανατοποθέτηση του Τζιουζέπε Κόντε στην πρωθυπουργία.

«Υπάρχει πολιτική συμφωνία με το Δημοκρατικό Κόμμα ότι ο Κόντε πρέπει να λάβει την πρωθυπουργική εντολή ώστε να προσπαθήσει να συγκροτήσει κυβέρνηση με μακρόπνοο ορίζοντα», δήλωσε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο αφότου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο κ. Ματαρέλα κάλεσε τον κ. Κόντε να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο αύριο το πρωί στις 9:30 τοπική ώρα (10.30 ώρα Ελλάδας), όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχο της ιταλικής προεδρίας.

Οι δύο παρατάξεις κατέληξαν σε συμφωνία λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία που τους είχε δώσε ο κ. Ματαρέλα και μετά από πέντε ημέρες δύσκολων διαβουλεύσεων που βρέθηκαν σε αδιέξοδο τουλάχιστον δύο φορές.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών Νίκολα Ζιγκαρέτι ανέφερε νωρίτερα ότι δέχεται την πρόταση για πρωθυπουργία Κόντε, διευκρινίζοντας όμως πως το νέο σχήμα θα αποτελέσει νέα αρχή σε σχέση με τον συνασπισμό Πέντε Αστέρων – Λεγκας που προηγήθηκε, πάλι με πρωθυπουργό τον κ. Κόντε.

Πρόκειται για μία «φρέσκια πρόκληση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κεντροαριστερά δεν πρόκειται απλώς να πάρει την σκυτάλη από το προηγούμενο σχήμα.

Ωστόσο, ο δρόμος για τον σχηματισμό λειτουργικής κυβέρνησης παραμένει μακρύς. Οι δύο νέοι εταίροι πρέπει να συμφωνήσουν στην κατανομή των χαρτοφυλακίων και να δημοσιεύσουν κοινή προγραμματική θέση.

Μία ακόμα επιπλοκή πηγάζει από την πρόθεση των Πέντε Αστέρων να θέσουν την πρόταση συγκυβέρνησης σε διαδικτυακή ψήφο των μελών τους. Η βάση του κόμματος είναι αντισυστημική και εξακολουθεί να θεωρεί το Δημοκρατικό Κόμμα σύμβολο του κατεστημένου.

Εάν όμως οι δύο εταίροι υπερπηδήσουν τα εμπόδια θα θέσουν τέλος στα σχέδια της Λέγκας για προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο, όπου ο αρχηγός της ακροδεξιάς παράταξης Ματέο Σαλβίνι ήλπιζε να μετουσιώσει την δημοσκοπική κυριαρχία του σε αυτοδυναμία.

Σχετικα αρθρα

Μητσοτάκης – Ράμα συζήτησαν για την ελληνική μειονότητα και την πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε.

admin

1000 συναντήσεις από 49 ελληνικές εταιρείες για φυσικά και βιολογικά προϊόντα σε Σκανδιναβία και Βόρεια Ευρώπη

admin

Πιερρακάκης σε EURACTIV.gr: το 5G δεν είναι αποκλειστικά τεχνολογικό θέμα

admin

Συνολικά 228.000 πολίτες χωρών των δυτικών Βαλκανίων μετανάστευσαν σε χώρες της E.E. το 2018

admin

FAZ: «Αντίο Βαλκάνια;»

admin

Ρεκόρ για την αιολική ενέργεια το 2019 στην Ελλάδα

admin

Η γαλλική Αριστερά αναζητεί σωσίβιο στις διαδηλώσεις για τις συντάξεις

admin

Ε.Ε.: Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα-Κύπρο για τη στάση της Τουρκίας σε Αν. Μεσόγειο-Αιγαίο

admin

Σήμερα και αύριο η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Θεσσαλονίκη

admin

Το χρηματοδοτικό στοίχημα για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

admin

Παραμένουν αποστάσεις για τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα

admin

Κυπριακό: Oι προοπτικές της λύσης ομοσπονδίας (μετά το Βερολίνο)

admin

Με ευρεία πλειοψηφία, του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε το Brexit

admin

Οι Γάλλοι αστυνομικοί μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το κεφαλοκλείδωμα

admin

ΕΕ – Λευκορωσία: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής την Τετάρτη ανακοίνωσε ο Σαρλ Μισέλ

admin

Ο Τραμπ πιστεύει ότι η Ε.Ε. πρέπει να πληρώνει περισσότερα για τους πρόσφυγες

admin

Δεν φτάνει ο χρόνος για τη διαπραγμάτευση του Brexit, τονίζει ο Μπαρνιέ

admin

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Επίτευξη του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης έως το 2025 και επαναπροσδιορισμός της εκπαίδευσης και της κατάρτισης για την ψηφιακή εποχή

admin