Image default
Ευρώπη

Αρχική συμφωνία για κυβέρνηση Πέντε Αστέρων και κεντροαριστεράς στην Ιταλία

Σε συμφωνία για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας στην Ιταλία κατέληξαν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα, όπως δήλωσαν οι αρχηγοί τους, κατά πάσα πιθανότητα θέτοντας τέλος στην προσπάθεια της Λέγκας να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Τα ονόματα των περισσότερων μελών του υπουργικού συμβουλίου παραμένουν άγνωστα, όμως οι κεντροαριστεροί Δημοκρατικοί εν τέλει δέχτηκαν το αίτημα των Πέντε Αστέρων για επανατοποθέτηση του Τζιουζέπε Κόντε στην πρωθυπουργία.

«Υπάρχει πολιτική συμφωνία με το Δημοκρατικό Κόμμα ότι ο Κόντε πρέπει να λάβει την πρωθυπουργική εντολή ώστε να προσπαθήσει να συγκροτήσει κυβέρνηση με μακρόπνοο ορίζοντα», δήλωσε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο αφότου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο κ. Ματαρέλα κάλεσε τον κ. Κόντε να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο αύριο το πρωί στις 9:30 τοπική ώρα (10.30 ώρα Ελλάδας), όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχο της ιταλικής προεδρίας.

Οι δύο παρατάξεις κατέληξαν σε συμφωνία λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία που τους είχε δώσε ο κ. Ματαρέλα και μετά από πέντε ημέρες δύσκολων διαβουλεύσεων που βρέθηκαν σε αδιέξοδο τουλάχιστον δύο φορές.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών Νίκολα Ζιγκαρέτι ανέφερε νωρίτερα ότι δέχεται την πρόταση για πρωθυπουργία Κόντε, διευκρινίζοντας όμως πως το νέο σχήμα θα αποτελέσει νέα αρχή σε σχέση με τον συνασπισμό Πέντε Αστέρων – Λεγκας που προηγήθηκε, πάλι με πρωθυπουργό τον κ. Κόντε.

Πρόκειται για μία «φρέσκια πρόκληση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κεντροαριστερά δεν πρόκειται απλώς να πάρει την σκυτάλη από το προηγούμενο σχήμα.

Ωστόσο, ο δρόμος για τον σχηματισμό λειτουργικής κυβέρνησης παραμένει μακρύς. Οι δύο νέοι εταίροι πρέπει να συμφωνήσουν στην κατανομή των χαρτοφυλακίων και να δημοσιεύσουν κοινή προγραμματική θέση.

Μία ακόμα επιπλοκή πηγάζει από την πρόθεση των Πέντε Αστέρων να θέσουν την πρόταση συγκυβέρνησης σε διαδικτυακή ψήφο των μελών τους. Η βάση του κόμματος είναι αντισυστημική και εξακολουθεί να θεωρεί το Δημοκρατικό Κόμμα σύμβολο του κατεστημένου.

Εάν όμως οι δύο εταίροι υπερπηδήσουν τα εμπόδια θα θέσουν τέλος στα σχέδια της Λέγκας για προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο, όπου ο αρχηγός της ακροδεξιάς παράταξης Ματέο Σαλβίνι ήλπιζε να μετουσιώσει την δημοσκοπική κυριαρχία του σε αυτοδυναμία.

Σχετικα αρθρα

Δωρεάν εισιτήρια μετρό, αν ανακυκλώσεις στη Ρώμη

admin

Ένα δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το ΕΣΠΑ για σιδηροδρομικά έργα

admin

3.7 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της σχέσης των πολιτών με την ΕΕ

admin

ΕΕ: Οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

admin

Novartis: 28 αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς χώρες της ΕΕ

admin

Άμεσα σε ισχύ η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Σινγκαπούρης

admin

Πέτρος Κόκκαλης: Η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γυρίσει την πλάτη της στην ψηφιοποίηση της γεωργίας

admin

50.000 ευρώ για την καταπολέμηση της ανισότητας των φύλων στην ΕΕ

admin

Δένδιας: η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη σειρά προκλήσεων – νέα πραγματικότητα στις διεθνείς σχέσεις

admin

Τα ενοίκια στο 30% των ηλεκτρονικών δαπανών

admin

Handelsblatt: Μέρκελ και φον ντερ Λάιεν σχεδιάζουν νέα Σύνοδο ΕΕ – Κίνας

admin

Frontex: Μειωμένες κατά 30% σε σχέση με πέρυσι οι μεταναστευτικές ροές στο επτάμηνο

admin

Τι σπουδές πρέπει να έχουν κάνει οι μελλοντικοί ηγέτες;

admin

Προχωράει ο EuroAsia Interconnector – Πήρε πολεοδομική άδεια για τον σταθμό μετατροπής στην Κύπρο

admin

Η σερβική Εκκλησία αντιδρά στον νόμο για τις περιουσίες των θρησκευτικών κοινοτήτων

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο θα πει την τελευταία λέξη για το Brexit

admin

Θετικές οι εκτιμήσεις της Λαγκάρντ για την οικονομία της Ευρωζώνης

admin

Μία ανάλυση των δημοκρατικών αλλαγών του τελευταίου αιώνα

admin